Gehaktbroodkrans met spek en mosterdsaus
De ster van dit gerecht: de rijke saus met gefruite sjalot, rozemarijn, mosterd en room. Een waar feestje, deze gehaktbroodkrans met spek en mosterdsaus.
Aan de slag
Snipper de uien. Smelt ⅔ van de boter in een hapjespan op middelhoog vuur en bak de ui met het laurierblaadje 8-10 min. tot gekaramelliseerd en zacht. Roer af en toe door. Verwijder het laurierblaadje.
Snijd ondertussen de plakjes ontbijtspek in de breedte doormidden. Verdeel de plakjes over de bakvorm, zodat de bodem en zijkanten helemaal bedekt zijn. De plakjes mogen elkaar een beetje overlappen. Snijd de peterselie fijn.
Verwarm de oven voor op 190 °C. Meng het gehakt met de gekaramelliseerde ui, peterselie, nootmuskaat, het paneermeel, ei, peper en eventueel zout Verdeel het gehaktmengsel over de bakvorm en maak de bovenkant glad. Vouw eventueel uitstekende stukjes spek over het gehakt. Bak het gehaktbrood ca. 45 min. in de oven.
Snipper ondertussen de sjalot. Verhit de rest van de boter in een steelpan en fruit de sjalot 4-5 min. op middelhoog vuur. De sjalot mag een beetje bruin worden, maar let op dat hij niet verbrandt. Blijf goed omscheppen en zet het vuur eventueel lager. Voeg al roerend de fond toe. Breng met de rozemarijn aan de kook en laat de jus 5 min. zachtjes koken. Verwijder de rozemarijn. Voeg de mosterd en slagroom toe, roer door, breng aan de kook en laat 5 min. zachtjes koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Voeg eventueel wat water toe als de saus te dik is. Haal het gehaktbrood uit de oven en laat 10 min. rusten.
Giet het vrijgekomen kookvocht uit de bakvorm in een kommetje, dit gebruik je niet. Keer het gehaktbrood voorzichtig om op een serveerschaal en schenk de mosterdsaus erover. Verdeel de cremaceto met een zigzaggende beweging over de krans. Decoreer de krans met de rest van de rozemarijn.
Gehaktbroodkrans met spek en mosterdsaus
De ster van dit gerecht: de rijke saus met gefruite sjalot, rozemarijn, mosterd en room. Een waar feestje, deze gehaktbroodkrans met spek en mosterdsaus.
hoofdgerecht
null personen
445 kcal
30 min. bereiden
10 min. wachten
45 min. oventijd
Aan de slag
Snipper de uien. Smelt ⅔ van de boter in een hapjespan op middelhoog vuur en bak de ui met het laurierblaadje 8-10 min. tot gekaramelliseerd en zacht. Roer af en toe door. Verwijder het laurierblaadje.
Snijd ondertussen de plakjes ontbijtspek in de breedte doormidden. Verdeel de plakjes over de bakvorm, zodat de bodem en zijkanten helemaal bedekt zijn. De plakjes mogen elkaar een beetje overlappen. Snijd de peterselie fijn.
Verwarm de oven voor op 190 °C. Meng het gehakt met de gekaramelliseerde ui, peterselie, nootmuskaat, het paneermeel, ei, peper en eventueel zout Verdeel het gehaktmengsel over de bakvorm en maak de bovenkant glad. Vouw eventueel uitstekende stukjes spek over het gehakt. Bak het gehaktbrood ca. 45 min. in de oven.
Snipper ondertussen de sjalot. Verhit de rest van de boter in een steelpan en fruit de sjalot 4-5 min. op middelhoog vuur. De sjalot mag een beetje bruin worden, maar let op dat hij niet verbrandt. Blijf goed omscheppen en zet het vuur eventueel lager. Voeg al roerend de fond toe. Breng met de rozemarijn aan de kook en laat de jus 5 min. zachtjes koken. Verwijder de rozemarijn. Voeg de mosterd en slagroom toe, roer door, breng aan de kook en laat 5 min. zachtjes koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Voeg eventueel wat water toe als de saus te dik is. Haal het gehaktbrood uit de oven en laat 10 min. rusten.
Giet het vrijgekomen kookvocht uit de bakvorm in een kommetje, dit gebruik je niet. Keer het gehaktbrood voorzichtig om op een serveerschaal en schenk de mosterdsaus erover. Verdeel de cremaceto met een zigzaggende beweging over de krans. Decoreer de krans met de rest van de rozemarijn.
combinatietip:
wijntip:
bereidingstip:
resttip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
3 middelgrote uien
75 g ongezouten roomboter
1 laurierblad
150 g ontbijtspek
15 g verse peterselie
1 kg half-om-halfgehakt
1 tl gemalen nootmuskaat
100 g kruidenpaneermeel
1 scharrelei
1 sjalot
190 ml vleesfond
15 g verse rozemarijn
2 el grove Zaanse mosterd
50 ml verse slagroom
1 el cremaceto balsamico
Dit heb je nodig
siliconen kransvorm L (Ø 24 cm)