Gehaktbroodkrans met spek en mosterdsaus
bewaar
bewaar

Gehaktbroodkrans met spek en mosterdsaus

De ster van dit gerecht: de rijke saus met gefruite sjalot, rozemarijn, mosterd en room. Een waar feestje, deze gehaktbroodkrans met spek en mosterdsaus.

30 min. bereiden / 45 min. oventijd / 10 min. wachten

15 ingrediënten

Aan de slag

Snipper de uien. Smelt ⅔ van de boter in een hapjespan op middelhoog vuur en bak de ui met het laurierblaadje 8-10 min. tot gekaramelliseerd en zacht. Roer af en toe door. Verwijder het laurierblaadje.

Snijd ondertussen de plakjes ontbijtspek in de breedte doormidden. Verdeel de plakjes over de bakvorm, zodat de bodem en zijkanten helemaal bedekt zijn. De plakjes mogen elkaar een beetje overlappen. Snijd de peterselie fijn.

Verwarm de oven voor op 190 °C. Meng het gehakt met de gekaramelliseerde ui, peterselie, nootmuskaat, het paneermeel, ei, peper en eventueel zout Verdeel het gehaktmengsel over de bakvorm en maak de bovenkant glad. Vouw eventueel uitstekende stukjes spek over het gehakt. Bak het gehaktbrood ca. 45 min. in de oven.

Snipper ondertussen de sjalot. Verhit de rest van de boter in een steelpan en fruit de sjalot 4-5 min. op middelhoog vuur. De sjalot mag een beetje bruin worden, maar let op dat hij niet verbrandt. Blijf goed omscheppen en zet het vuur eventueel lager. Voeg al roerend de fond toe. Breng met de rozemarijn aan de kook en laat de jus 5 min. zachtjes koken. Verwijder de rozemarijn. Voeg de mosterd en slagroom toe, roer door, breng aan de kook en laat 5 min. zachtjes koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Voeg eventueel wat water toe als de saus te dik is. Haal het gehaktbrood uit de oven en laat 10 min. rusten.

Giet het vrijgekomen kookvocht uit de bakvorm in een kommetje, dit gebruik je niet. Keer het gehaktbrood voorzichtig om op een serveerschaal en schenk de mosterdsaus erover. Verdeel de cremaceto met een zigzaggende beweging over de krans. Decoreer de krans met de rest van de rozemarijn.

combinatietipLekker met de spruitjes-pastinaak- krans met sinaasappel.
wijntipChâteau Lavergne Bordeaux. Smaak: stevig. Herkomst: Frankrijk. Het spek en de mosterd van het gehaktbrood vragen om tegenwicht van een krachtige bordeaux.
bereidingstipMaak het gehaktbrood t/m stap 3 1 dag van tevoren en bewaar afgedekt in de koelkast. Bak het in de oven voor serveren. De saus kun je 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt.
resttipEen restje gehaktbrood is de volgende dag heerlijk op een pistoletje.
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Gehaktbroodkrans met spek en mosterdsaus

De ster van dit gerecht: de rijke saus met gefruite sjalot, rozemarijn, mosterd en room. Een waar feestje, deze gehaktbroodkrans met spek en mosterdsaus.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig