Mini-bloemkooltaartje met kaas
Bloemkool met kaas is een beproefde combi, maar combineer je dit met gekarameliseerde ui en kruidige komijn, dan weet je: dit is een succesnummer! Staat dit mini-bloemkooltaartje met kaas op het menu van jouw (kerst)diner?
35 min. bereiden / 1 uur 15 min. oventijd / 20 min. wachten
12 ingrediënten
Aan de slag
Snijd de boter in blokjes en leg 10 min. in de vriezer. Rasp ondertussen de kaas grof.
Doe de bloem met het zout, de suiker en de helft van de geraspte kaas in de keukenmachine en mix kort. Voeg de koude boter toe en mix alles met korte pulsen tot een fijn en kruimelig deeg. Blijf het kruimelige deeg in korte pulsen mixen en schenk ondertussen het ijswater erbij. Stop zodra je een samenhangend deeg hebt. Vorm snel met koude handen een rechthoek van het deeg en verpak in vershoudfolie. Laat minimaal 30 min. in de koelkast rusten.
Snijd ondertussen de uien in dunne halve ringen. Verhit de olie in een hapjespan en bak de ui 10 min. tot gekaramelliseerd en zacht. Voeg na 5 min. het komijnzaad toe. Klop de eieren los en meng met de gekaramelliseerde ui, crème fraîche en de rest van de kaas. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verwarm de oven voor op 190 °C. Haal het deeg uit de koelkast en rol op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 30 x 30 cm. Snijd het deeg in 4 gelijke stukken (per 4 personen).
Bekleed de bodems van de springvormen met een stukje bakpapier. Bekleed de bodem en randen met het deeg. Snijd overtollig deeg af, dit gebruik je niet. Prik de bodems een aantal keer in met een vork. Bekleed het deeg met een tweede vel bakpapier en vul met de blindbakvulling. Bak de taartbodem ca. 15 min. in de oven.
Snijd een ½ cm van de onderkant van de mini-bloemkolen, zodat ze beter blijven staan, en verwijder de groene bladeren.
Haal de taartbodems uit de oven, verwijder de blindbakvulling en het bovenste vel bakpapier. Verdeel het eimengsel over de bodems. Leg een mini-bloemkool in het midden en dek af met aluminiumfolie. Bak de taartjes ca. 1 uur in de oven. Verwijder de folie na 45 min. en verhoog de oventemperatuur naar 200 °C.
Haal de hartige taartjes uit de oven en laat 5 min. rusten in de bakvormen. Verwijder de bakvormen en verdeel de taartjes over de borden.
Mini-bloemkooltaartje met kaas
Bloemkool met kaas is een beproefde combi, maar combineer je dit met gekarameliseerde ui en kruidige komijn, dan weet je: dit is een succesnummer! Staat dit mini-bloemkooltaartje met kaas op het menu van jouw (kerst)diner?
hoofdgerecht
null personen
980 kcal
35 min. bereiden
20 min. wachten
75 min. oventijd
Aan de slag
Snijd de boter in blokjes en leg 10 min. in de vriezer. Rasp ondertussen de kaas grof.
Doe de bloem met het zout, de suiker en de helft van de geraspte kaas in de keukenmachine en mix kort. Voeg de koude boter toe en mix alles met korte pulsen tot een fijn en kruimelig deeg. Blijf het kruimelige deeg in korte pulsen mixen en schenk ondertussen het ijswater erbij. Stop zodra je een samenhangend deeg hebt. Vorm snel met koude handen een rechthoek van het deeg en verpak in vershoudfolie. Laat minimaal 30 min. in de koelkast rusten.
Snijd ondertussen de uien in dunne halve ringen. Verhit de olie in een hapjespan en bak de ui 10 min. tot gekaramelliseerd en zacht. Voeg na 5 min. het komijnzaad toe. Klop de eieren los en meng met de gekaramelliseerde ui, crème fraîche en de rest van de kaas. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verwarm de oven voor op 190 °C. Haal het deeg uit de koelkast en rol op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 30 x 30 cm. Snijd het deeg in 4 gelijke stukken (per 4 personen).
Bekleed de bodems van de springvormen met een stukje bakpapier. Bekleed de bodem en randen met het deeg. Snijd overtollig deeg af, dit gebruik je niet. Prik de bodems een aantal keer in met een vork. Bekleed het deeg met een tweede vel bakpapier en vul met de blindbakvulling. Bak de taartbodem ca. 15 min. in de oven.
Snijd een ½ cm van de onderkant van de mini-bloemkolen, zodat ze beter blijven staan, en verwijder de groene bladeren.
Haal de taartbodems uit de oven, verwijder de blindbakvulling en het bovenste vel bakpapier. Verdeel het eimengsel over de bodems. Leg een mini-bloemkool in het midden en dek af met aluminiumfolie. Bak de taartjes ca. 1 uur in de oven. Verwijder de folie na 45 min. en verhoog de oventemperatuur naar 200 °C.
Haal de hartige taartjes uit de oven en laat 5 min. rusten in de bakvormen. Verwijder de bakvormen en verdeel de taartjes over de borden.
combinatietip:
biertip:
bereidingstip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
170 g ongezouten roomboter
100 g oude kaas 48+
250 g tarwebloem
½ tl zout
½ tl kristalsuiker
50 ml ijskoud water
4 middelgrote uien
2 el milde olijfolie
1 tl komijnzaad
6 scharreleieren
200 g crème fraîche
4 mini-bloemkolen
Dit heb je nodig
keukenmachine
vershoudfolie
deegroller
kleine springvorm (12 cm, ingevet)
bakpapier
blindbakvulling
aluminiumfolie