Preitaart met oude kaas en pistachedeeg
Deze preitaart is extra bijzonder door het zelfgemaakte deeg.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Hak de pistachenoten zo fijn mogelijk. Snijd de roomboter in blokjes. Meng de bloem met het zout in een kom. Kneed de roomboter en ⅓ van de eieren er snel met je vingers doorheen tot een egaal deeg. Kneed de pistache erdoor en voeg het water toe, zodat er een soepel deeg ontstaat. Vorm er een bal van, wikkel in vershoudfolie en laat minimaal 30 min. in de koelkast rusten tot gebruik.
Snijd ondertussen 1 cm van de onderkant van de prei en 5 cm van de bovenkant, zodat ze ca. 25 cm lang zijn. Verwijder eventueel taaie buitenste bladeren. (Was de afgesneden stukken en bladeren en bewaar in een afgesloten zak in de vriezer om later soep van te trekken.) Halveer de prei in de lengte en spoel goed schoon. Schud de prei droog en verdeel met de snijkant naar beneden over een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de olie, peper en eventueel zout erover. Rooster in het midden van de oven in ca. 15 min. gaar en deels goudbruin aan de boven- en onderkant. Zet de oven op 180 °C.
Rasp ondertussen de oude kaas. Snijd de knoflook fijn. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Meng de kaas, knoflook, het citroenrasp, de crème fraîche en ⅓ van de eieren met wat peper en eventueel zout. Klop het laatste ei in een ander kommetje los.
Neem de prei met behulp van het bakpapier van de bakplaat en houd apart. Bekleed de bakplaat opnieuw met bakpapier. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde lap met strakke randen van Ø 35 cm en leg op de bakplaat. Verdeel het kaasmengsel over het deeg, maar laat 5 cm van de randen vrij.
Haal de warme prei enigszins los met de keukentang en leg eerst de goed geroosterde dunne stroken (lamellen) in mooie strakke, verticale lijnen over het kaasmengsel. Vouw de uiteinden van de prei aan de boven- en onderkant van de cirkel een beetje om, zodat de randen vrij blijven en je de cirkelvorm en strakke lijnen behoudt. Leg daarover eenzelfde laag met wat blekere preilamellen.
Vouw de vrije randen van het deeg over de prei en bestrijk deze randen met het geklutste ei. Bak de taart in het midden van de oven in 30-35 min. gaar. Het deeg moet goudbruin zijn en de prei mooi diepbruin. Laat ca. 5 min. afkoelen en serveer.
Preitaart met oude kaas en pistachedeeg
Deze preitaart is extra bijzonder door het zelfgemaakte deeg.
hoofdgerecht
null personen
1040 kcal
30 min. bereiden
5 min. wachten
50 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Hak de pistachenoten zo fijn mogelijk. Snijd de roomboter in blokjes. Meng de bloem met het zout in een kom. Kneed de roomboter en ⅓ van de eieren er snel met je vingers doorheen tot een egaal deeg. Kneed de pistache erdoor en voeg het water toe, zodat er een soepel deeg ontstaat. Vorm er een bal van, wikkel in vershoudfolie en laat minimaal 30 min. in de koelkast rusten tot gebruik.
Snijd ondertussen 1 cm van de onderkant van de prei en 5 cm van de bovenkant, zodat ze ca. 25 cm lang zijn. Verwijder eventueel taaie buitenste bladeren. (Was de afgesneden stukken en bladeren en bewaar in een afgesloten zak in de vriezer om later soep van te trekken.) Halveer de prei in de lengte en spoel goed schoon. Schud de prei droog en verdeel met de snijkant naar beneden over een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de olie, peper en eventueel zout erover. Rooster in het midden van de oven in ca. 15 min. gaar en deels goudbruin aan de boven- en onderkant. Zet de oven op 180 °C.
Rasp ondertussen de oude kaas. Snijd de knoflook fijn. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Meng de kaas, knoflook, het citroenrasp, de crème fraîche en ⅓ van de eieren met wat peper en eventueel zout. Klop het laatste ei in een ander kommetje los.
Neem de prei met behulp van het bakpapier van de bakplaat en houd apart. Bekleed de bakplaat opnieuw met bakpapier. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde lap met strakke randen van Ø 35 cm en leg op de bakplaat. Verdeel het kaasmengsel over het deeg, maar laat 5 cm van de randen vrij.
Haal de warme prei enigszins los met de keukentang en leg eerst de goed geroosterde dunne stroken (lamellen) in mooie strakke, verticale lijnen over het kaasmengsel. Vouw de uiteinden van de prei aan de boven- en onderkant van de cirkel een beetje om, zodat de randen vrij blijven en je de cirkelvorm en strakke lijnen behoudt. Leg daarover eenzelfde laag met wat blekere preilamellen.
Vouw de vrije randen van het deeg over de prei en bestrijk deze randen met het geklutste ei. Bak de taart in het midden van de oven in 30-35 min. gaar. Het deeg moet goudbruin zijn en de prei mooi diepbruin. Laat ca. 5 min. afkoelen en serveer.
combinatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
50 g gepelde pistachenoten
150 g De Zaanse Hoeve ongezouten roomboter
300 g tarwebloem
1 tl zout
3 witte scharreleieren
1 el koud water
700 g preien
3 el extra vierge olijfolie
75 g oude kaas 48+
1 teen knoflook
1 citroen
200 g crème fraîche
Dit heb je nodig
vershoudfolie
bakpapier