Gingerbreadman
Een theelepeltje kruiden hier, een halve theelepel specerijen daar… Niks is leuker dan samen koekjes bakken. Vooral deze extra grote gingerbreadman!
Aan de slag
Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Doe de suiker met de boter en keukenstroop in een kom en mix met een handmixer tot een gladde massa.
Zeef in een andere kom de bloem, baksoda, bakpoeder, gember, kaneel, kruidnagel en het zout. Voeg het bloemmengsel in 3 delen toe aan het suikermengsel en mix steeds tussendoor.
Vorm een bal van het deeg en verpak in vershoudfolie. Laat het deeg 30 min. rusten in de koelkast.
Doe het eiwit in een schone kom en mix met de handmixer met schone garden schuimig. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe en mix 3 min. Pers de halve citroen uit en voeg 1 el citroensap (per 12 stuks) toe aan het eiwit. Mix nog 5 min. tot je een stijf glazuur hebt. Bewaar tot gebruik in een afgesloten bakje buiten de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Teken een gingerbreadman van ca. 25 cm hoog op een vel bakpapier en knip uit. Leg het deeg op een tweede vel bakpapier en bestuif licht met bloem. Rol het deeg met de deegroller uit tot een ½ cm dikte. Leg de gingerbreadman van papier op het deeg en snijd rondom uit. (Snijd niet door de onderste laag bakpapier.) Steek met de uitsteekvorm meer koekjes uit het overtollige deeg. Leg ze (niet te dicht op de gingerbreadman) erbij op het bakpapier. Rol overgebleven deeg eventueel opnieuw uit en steek er meer koekjes uit.
Til het bakpapier met alle koekjes op een bakplaat. Bak 15-20 min. Het kan zijn dat de kleine koekjes eerder klaar zijn dan de grote. Til het bakpapier met de koekjes van de warme bakplaat en laat minstens 30 min. afkoelen.
Doe het glazuur in de spuitzak, versier de afgekoelde koeken ermee en laat even hard worden.
Gingerbreadman
Een theelepeltje kruiden hier, een halve theelepel specerijen daar… Niks is leuker dan samen koekjes bakken. Vooral deze extra grote gingerbreadman!
null personen
200 kcal
35 min. bereiden
60 min. wachten
20 min. oventijd
Aan de slag
Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Doe de suiker met de boter en keukenstroop in een kom en mix met een handmixer tot een gladde massa.
Zeef in een andere kom de bloem, baksoda, bakpoeder, gember, kaneel, kruidnagel en het zout. Voeg het bloemmengsel in 3 delen toe aan het suikermengsel en mix steeds tussendoor.
Vorm een bal van het deeg en verpak in vershoudfolie. Laat het deeg 30 min. rusten in de koelkast.
Doe het eiwit in een schone kom en mix met de handmixer met schone garden schuimig. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe en mix 3 min. Pers de halve citroen uit en voeg 1 el citroensap (per 12 stuks) toe aan het eiwit. Mix nog 5 min. tot je een stijf glazuur hebt. Bewaar tot gebruik in een afgesloten bakje buiten de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Teken een gingerbreadman van ca. 25 cm hoog op een vel bakpapier en knip uit. Leg het deeg op een tweede vel bakpapier en bestuif licht met bloem. Rol het deeg met de deegroller uit tot een ½ cm dikte. Leg de gingerbreadman van papier op het deeg en snijd rondom uit. (Snijd niet door de onderste laag bakpapier.) Steek met de uitsteekvorm meer koekjes uit het overtollige deeg. Leg ze (niet te dicht op de gingerbreadman) erbij op het bakpapier. Rol overgebleven deeg eventueel opnieuw uit en steek er meer koekjes uit.
Til het bakpapier met alle koekjes op een bakplaat. Bak 15-20 min. Het kan zijn dat de kleine koekjes eerder klaar zijn dan de grote. Til het bakpapier met de koekjes van de warme bakplaat en laat minstens 30 min. afkoelen.
Doe het glazuur in de spuitzak, versier de afgekoelde koeken ermee en laat even hard worden.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
125 g ongezouten roomboter
60 g lichtbruine basterdsuiker
60 g keukenstroop
250 g tarwebloem
½ tl baksoda
1 tl bakpoeder
½ tl gemalen gember
½ tl gemalen kaneel
½ tl gemalen kruidnagel
¼ tl zout
15 g Two Chicks eiwitten
100 g poedersuiker
½ citroen
Dit heb je nodig
vershoudfolie
bakpapier
deegroller
uitsteekvorm gingerbreadpoppetje (8 x 6 cm),
spuitzak