Witlof uit de oven met ham en aardappelpuree
Het is een klassieker: witlof uit de oven met ham, kaas en aardappelpuree. En met klassiekers moet je niet zo veel doen, behalve ze budgetproof maken dan. En misschien nog een laagje paneermeel zodat de witlofschotel extra knapperig wordt. Eet smakelijk!
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Maak de witlof schoon en snijd in de lengte doormidden. Verwijder de harde kern. Rasp de kaas met een fijne rasp en meng met het paneermeel.
Meng de witlof met de mosterd en ¼ van de olie. Leg de witlof strak naast elkaar in de ovenschaal en verdeel de hamblokjes erover.
Bestrooi met het kaasmengsel en besprenkel met de rest van de olie. Bak in ca. 30-35 min. in de oven goudbruin en gaar. Dek, als de kaas te donker wordt, de laatste 10 min. af met aluminiumfolie.
Schil ondertussen de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in 20 min. gaar. Giet af, maar vang 100 ml kookvocht (per 4 personen) op. Doe terug in de pan en voeg het kookvocht, de melk en boter toe. Stamp met een pureestamper fijn.
Verdeel de puree over de borden. Serveer met de witlof.
Witlof uit de oven met ham en aardappelpuree
Het is een klassieker: witlof uit de oven met ham, kaas en aardappelpuree. En met klassiekers moet je niet zo veel doen, behalve ze budgetproof maken dan. En misschien nog een laagje paneermeel zodat de witlofschotel extra knapperig wordt. Eet smakelijk!
hoofdgerecht
null personen
620 kcal
35 min. bereiden
30 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Maak de witlof schoon en snijd in de lengte doormidden. Verwijder de harde kern. Rasp de kaas met een fijne rasp en meng met het paneermeel.
Meng de witlof met de mosterd en ¼ van de olie. Leg de witlof strak naast elkaar in de ovenschaal en verdeel de hamblokjes erover.
Bestrooi met het kaasmengsel en besprenkel met de rest van de olie. Bak in ca. 30-35 min. in de oven goudbruin en gaar. Dek, als de kaas te donker wordt, de laatste 10 min. af met aluminiumfolie.
Schil ondertussen de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in 20 min. gaar. Giet af, maar vang 100 ml kookvocht (per 4 personen) op. Doe terug in de pan en voeg het kookvocht, de melk en boter toe. Stamp met een pureestamper fijn.
Verdeel de puree over de borden. Serveer met de witlof.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
500 g witlof
100 g jong belegen 48+ kaas
50 g paneermeel
1 el milde mosterd
4 el milde olijfolie
125 g hamblokjes
1 kg iets kruimige aardappel
100 ml volle melk
50 g ongezouten roomboter
Dit heb je nodig
ovenschaal (20 x 30 cm)
pureestamper