Franse appeltaart
Appeltaart op z'n Frans: tarte aux pommes. Met amandelmeel, abrikozenjam en een vleugje Grand Marnier flans jij deze appeltaart zo in elkaar!
Aan de slag
Zorg ervoor dat de boter goed koud is. Snijd 125 g boter in kleine blokjes. Laat de rest van de boter op kamertemperatuur komen. Meng de blokjes boter met de bloem, de helft van het suiker en het zout in een kom tot een kruimelig deeg. Splits de eieren, het eiwit gebruik je niet. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de helft van de vrucht uit. Meng de eidooiers, ⅕ van het water en het citroenrasp door het deeg en kneed door. Verpak het in vershoudfolie en laat 45 min. rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 185 C. Vet de taartvorm in met 15 g boter. Haal het deeg uit de koelkast en kneed kort door. Bestuif het werkblad, de deegroller en het deeg met wat bloem. Rol het deeg uit tot een tot een lap van 5 mm dik en bekleed de taartvorm ermee. Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet in de koelkast tot gebruik.
Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mespunt het merg eruit. Roer in een kom de rest van de boter met het vanillemerg met een pollepel los. Roer het laatste ei erdoor. Voeg de rest van de suiker toe en roer flink door. Roer het amandelmeel, de maizena en sinaasappellikeur erdoor. Dit is de frangipane.
Snijd de ongeschilde appels in kwarten. Snijd de kwarten in heel dunne plakjes en schep voorzichtig om met het citroensap. Haal de taartvorm uit de koelkast. Bedek de bodem met de frangipane. Verdeel de appelschijfjes in een cirkel van buiten naar binnen over de frangipane. Draai een aantal flinterdunne appelschijfjes tot een roosje en zet die in het midden. Bestrooi met de rietsuiker. Bak de taart ca. 30 min. in het midden van de oven.
Verwarm, als de taart bijna klaar, is de abrikozenjam met de rest van het water water in een steelpan. Haal de taart uit de oven en bestrijk direct met de jam. Laat 20 min. afkoelen in de vorm.
Franse appeltaart
Appeltaart op z'n Frans: tarte aux pommes. Met amandelmeel, abrikozenjam en een vleugje Grand Marnier flans jij deze appeltaart zo in elkaar!
null personen
640 kcal
30 min. bereiden
65 min. wachten
30 min. oventijd
Aan de slag
Zorg ervoor dat de boter goed koud is. Snijd 125 g boter in kleine blokjes. Laat de rest van de boter op kamertemperatuur komen. Meng de blokjes boter met de bloem, de helft van het suiker en het zout in een kom tot een kruimelig deeg. Splits de eieren, het eiwit gebruik je niet. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de helft van de vrucht uit. Meng de eidooiers, ⅕ van het water en het citroenrasp door het deeg en kneed door. Verpak het in vershoudfolie en laat 45 min. rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 185 C. Vet de taartvorm in met 15 g boter. Haal het deeg uit de koelkast en kneed kort door. Bestuif het werkblad, de deegroller en het deeg met wat bloem. Rol het deeg uit tot een tot een lap van 5 mm dik en bekleed de taartvorm ermee. Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet in de koelkast tot gebruik.
Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mespunt het merg eruit. Roer in een kom de rest van de boter met het vanillemerg met een pollepel los. Roer het laatste ei erdoor. Voeg de rest van de suiker toe en roer flink door. Roer het amandelmeel, de maizena en sinaasappellikeur erdoor. Dit is de frangipane.
Snijd de ongeschilde appels in kwarten. Snijd de kwarten in heel dunne plakjes en schep voorzichtig om met het citroensap. Haal de taartvorm uit de koelkast. Bedek de bodem met de frangipane. Verdeel de appelschijfjes in een cirkel van buiten naar binnen over de frangipane. Draai een aantal flinterdunne appelschijfjes tot een roosje en zet die in het midden. Bestrooi met de rietsuiker. Bak de taart ca. 30 min. in het midden van de oven.
Verwarm, als de taart bijna klaar, is de abrikozenjam met de rest van het water water in een steelpan. Haal de taart uit de oven en bestrijk direct met de jam. Laat 20 min. afkoelen in de vorm.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
215 g ongezouten roomboter
250 g tarwebloem
200 g fijne kristalsuiker
½ tl zout
3 middelgrote eieren
1 citroen
2½ el water
1 vanillestokje
150 g amandelmeel
1 el maizena
2 el Grand Marnier
4 jonagold appels
2 el rietsuiker
3 el abrikozenjam
Dit heb je nodig
vershoudfolie
bakkwast
deegroller
lage taartvorm met losse bodem (Ø 28 cm)