Pastitsio
Pastitsio - ook wel Griekse lasagne genoemd - bestaat uit een laag holle pasta met feta, een kruidige gehaktsaus met een vleugje kaneel en een dikke, romige laag bechamelsaus die een lekker knapperig laagje vormt in de oven. Het ultieme comfortfood!
Aan de slag
Snipper de uien. Snijd de knoflook fijn. Snijd de peterselie fijn. Ris de blaadjes van de takjes tijm.
Verhit de helft van de olie in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Bak de ui met de knoflook, peterselie en tijm 3 min. Voeg het gehakt toe en bak 5 min. mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak 5 min. mee. Roer regelmatig over de bodem van de pan.
Voeg de komijn, kaneel en kruidnagel toe en bak 3 min. mee. Blus af met de wijn. Breng aan de kook en laat 3 min. koken. Voeg de gepelde tomaten, laurier, runderfond en suiker toe, breng op smaak met peper en eventueel zout en laat de saus 45 min. op laag vuur koken.
Verwarm de oven voor op 190 C. Breng ondertussen een pan met ruim gezouten water aan de kook. Kook de pasta 4 min. Vet ondertussen de ovenschaal in met de rest van de olie. Klop de eieren los in een kom. Verkruimel de feta erboven en breng op smaak met zwarte peper. Giet de pasta af, spoel koud onder koud stromend water en laat goed uitlekken. Meng de pasta met het ei-fetamengsel en verdeel netjes over de ovenschaal.
Smelt de boter in een ruime steelpan op middelhoog vuur. Voeg de bloem en nootmuskaat toe en bak, al roerend met een pollepel, 3 min. Schenk er heel langzaam, al roerend met een garde, de melk bij. Breng op smaak met peper en eventueel zout en laat op laag vuur, al roerend, 4 min. koken. Haal de pan van het vuur.
Verdeel de gehaktsaus over de pasta. Verdeel daarover de bechamelsaus en strijk de bovenkant glad. Bak de pastitsio in het midden van de oven in ca. 40 min. lichtbruin en gaar.
Pastitsio
Pastitsio - ook wel Griekse lasagne genoemd - bestaat uit een laag holle pasta met feta, een kruidige gehaktsaus met een vleugje kaneel en een dikke, romige laag bechamelsaus die een lekker knapperig laagje vormt in de oven. Het ultieme comfortfood!
hoofdgerecht
null personen
925 kcal
45 min. bereiden
30 min. wachten
40 min. oventijd
Aan de slag
Snipper de uien. Snijd de knoflook fijn. Snijd de peterselie fijn. Ris de blaadjes van de takjes tijm.
Verhit de helft van de olie in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Bak de ui met de knoflook, peterselie en tijm 3 min. Voeg het gehakt toe en bak 5 min. mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak 5 min. mee. Roer regelmatig over de bodem van de pan.
Voeg de komijn, kaneel en kruidnagel toe en bak 3 min. mee. Blus af met de wijn. Breng aan de kook en laat 3 min. koken. Voeg de gepelde tomaten, laurier, runderfond en suiker toe, breng op smaak met peper en eventueel zout en laat de saus 45 min. op laag vuur koken.
Verwarm de oven voor op 190 C. Breng ondertussen een pan met ruim gezouten water aan de kook. Kook de pasta 4 min. Vet ondertussen de ovenschaal in met de rest van de olie. Klop de eieren los in een kom. Verkruimel de feta erboven en breng op smaak met zwarte peper. Giet de pasta af, spoel koud onder koud stromend water en laat goed uitlekken. Meng de pasta met het ei-fetamengsel en verdeel netjes over de ovenschaal.
Smelt de boter in een ruime steelpan op middelhoog vuur. Voeg de bloem en nootmuskaat toe en bak, al roerend met een pollepel, 3 min. Schenk er heel langzaam, al roerend met een garde, de melk bij. Breng op smaak met peper en eventueel zout en laat op laag vuur, al roerend, 4 min. koken. Haal de pan van het vuur.
Verdeel de gehaktsaus over de pasta. Verdeel daarover de bechamelsaus en strijk de bovenkant glad. Bak de pastitsio in het midden van de oven in ca. 40 min. lichtbruin en gaar.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
2 rode uien
4 tenen knoflook
15 g verse platte peterselie
5 g verse tijm
4 el extra vierge olijfolie
800 g rundergehakt
70 g tomatenpuree
2 tl gemalen komijn
1 tl gemalen kaneel
¼ tl gemalen kruidnagel
300 ml rode wijn
400 g gepelde tomaten in blik
2 laurierbladen
200 ml runderfond
1 tl kristalsuiker
300 g maccheroni
2 middelgrote eieren
200 g feta
60 g ongezouten roomboter
60 g tarwebloem
½ tl gemalen nootmuskaat
500 ml volle melk
Dit heb je nodig
ovenschaal (30 x 20 cm)