Lasagne met linzen, worst en tomatensaus
Wist je dat de oude Grieken lasagne hebben bedacht? Ze gebruikten laganon, een gefermenteerde noedel, en vernoemden hun gerecht ernaar. In de middeleeuwen werd lasagne in Napels geïntroduceerd en verfijnd tot het gerecht zoals we het nu kennen.
Aan de slag
Schil en snijd de winterpeen in blokjes van een ½ cm. Snijd de bleekselderij in stukjes van een ½ cm. Snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Haal het vel van de worsten en breek het vlees in grove stukken.
Verhit een braad- of hapjespan zonder olie of boter en bak de stukken worstvlees 5 min. op hoog vuur. Druk het vlees een beetje plat met een spatel, maar maak het niet rul. Haal de blaadjes van de takjes tijm. Voeg de peen, bleekselderij, ui, knoflook, tijmblaadjes en het venkelzaad toe en bak nog 10 min. op middelhoog vuur. Voeg de tomatenpuree toe en bak 5 min. Voeg de tomaten toe en druk ze met de achterkant van een lepel stuk. Breng aan de kook en laat 20 min. op laag vuur stoven met de deksel op de pan, roer af en toe door.
Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt de boter in een steelpan met dikke bodem op laag vuur tot die licht begint te verkleuren. Meng er de bloem door en laat op laag vuur 3 min. garen, roer af en toe. Voeg op laag vuur al roerend met een garde de melk in scheuten toe. Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is opgenomen. Laat op laag vuur al roerend 2-3 min. zacht koken. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout.
Giet de linzen af, spoel onder koud stromend water en laat goed uitlekken in een vergiet. Rasp de Parmezaanse kaas.
Voeg de linzen en suiker toe aan de lasagnesaus en roer door. Verwarm 5 min. op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Maak laagjes in de ovenschaal van achtereenvolgens de lasagnesaus, lasagnebladen, bechamelsaus en de geraspte kaas.
Bak de lasagne in ca. 40 min. in de oven tot goudgeel en gaar. Haal uit de oven en laat 5 min. rusten voor serveren.
Lasagne met linzen, worst en tomatensaus
Wist je dat de oude Grieken lasagne hebben bedacht? Ze gebruikten laganon, een gefermenteerde noedel, en vernoemden hun gerecht ernaar. In de middeleeuwen werd lasagne in Napels geïntroduceerd en verfijnd tot het gerecht zoals we het nu kennen.
hoofdgerecht
null personen
875 kcal
40 min. bereiden
5 min. wachten
40 min. oventijd
Aan de slag
Schil en snijd de winterpeen in blokjes van een ½ cm. Snijd de bleekselderij in stukjes van een ½ cm. Snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Haal het vel van de worsten en breek het vlees in grove stukken.
Verhit een braad- of hapjespan zonder olie of boter en bak de stukken worstvlees 5 min. op hoog vuur. Druk het vlees een beetje plat met een spatel, maar maak het niet rul. Haal de blaadjes van de takjes tijm. Voeg de peen, bleekselderij, ui, knoflook, tijmblaadjes en het venkelzaad toe en bak nog 10 min. op middelhoog vuur. Voeg de tomatenpuree toe en bak 5 min. Voeg de tomaten toe en druk ze met de achterkant van een lepel stuk. Breng aan de kook en laat 20 min. op laag vuur stoven met de deksel op de pan, roer af en toe door.
Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt de boter in een steelpan met dikke bodem op laag vuur tot die licht begint te verkleuren. Meng er de bloem door en laat op laag vuur 3 min. garen, roer af en toe. Voeg op laag vuur al roerend met een garde de melk in scheuten toe. Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is opgenomen. Laat op laag vuur al roerend 2-3 min. zacht koken. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout.
Giet de linzen af, spoel onder koud stromend water en laat goed uitlekken in een vergiet. Rasp de Parmezaanse kaas.
Voeg de linzen en suiker toe aan de lasagnesaus en roer door. Verwarm 5 min. op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Maak laagjes in de ovenschaal van achtereenvolgens de lasagnesaus, lasagnebladen, bechamelsaus en de geraspte kaas.
Bak de lasagne in ca. 40 min. in de oven tot goudgeel en gaar. Haal uit de oven en laat 5 min. rusten voor serveren.
bereidingstip:
vegatip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
125 g winterpeen
2 stengels bleekselderij
2 middelgrote uien
2 tenen knoflook
4 varkensbraadworsten
5 g verse tijm
2 tl venkelzaad
70 g tomatenpuree
800 g gepelde tomaten in blik
50 g ongezouten roomboter
60 g tarwebloem
500 ml volle melk
1 tl nootmuskaat
400 g linzen in blik
75 g Parmigiano Reggiano DOP 32+
1 tl kristalsuiker
9 lasagnebladen
Dit heb je nodig
ovenschaal (30 x 20 cm, ingevet)