Chirashi sushi
Ook bekend als gomoku sushi, gomoku chirashi of barazushi. De sushirijst gaat op een schaal met de overige ingrediënten los erop. Chirashi sushi wordt vaak met de hele familie gegeten tijdens Japanse feestdagen zoals het perzikbloesemfestival.
Aan de slag
Spoel de sushirijst in een vergiet onder koud stromend water tot het water helder is. Doe de rijst met het koude water in een pan met dikke bodem en laat 30 min. weken.
Giet ondertussen de bamboescheuten af. Snijd de bamboescheuten en peen in flinterdunne reepjes (julienne).
Verhit 2 el olie in een hapjespan en bak de shiitake 5 min. op middelhoog vuur. Voeg 200 ml ramenbouillon, de bamboe, peen, mirin, sake, sojasaus en 1 el suiker toe. Roer door en breng aan de kook. Laat 15-20 min. koken op middelhoog vuur met de deksel schuin op de pan. Het vocht moet bijna verdampen, maar zorg dat er 3 el overblijven. Roer af en toe door.
Leg 1 norivel op de sushirijst. Breng de rijst met de deksel op de pan op middelhoog vuur aan de kook. Zet als het water kookt het vuur laag en laat 10-15 min. stomen. Neem tijdens het stomen de deksel niet van de pan. Neem de pan daarna van het vuur en laat met de deksel erop 10 min. rusten. Verwijder zoveel mogelijk van het norivel. Besprenkel de rijst met de rijstazijn, roer door met een houten lepel en schep op een platte schaal om af te koelen.
Klop ondertussen de eieren los met de rest van de ramenbouillon en de rest van de suiker. Verhit ¼ van de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak een omelet. Laat op een bord rusten tot gebruik. Bak zo nog 3 omeletten.
Giet de mais af en laat uitlekken. Snijd de radijsjes in flinterdunne plakjes. Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de zaadlijsten met een theelepel en snijd het vruchtvlees in flinterdunne halve ringen. Schep het vruchtvlees van de avocado met een lepel uit de schil en snijd in de lengte in plakjes. Rol de omeletten strak op en snijd in dunne slierten. Snijd het overgebleven norivel in 4 repen en snijd in flinterdunne reepjes (julienne).
Meng de sushirijst met het groentemengsel in de hapjespan en schep op een serveerschaal. Bestrooi met de reepjes norivel en decoreer met plakjes radijs, waaiers komkommer en avocado, bergjes mais en sojabonen en reepjes omelet. Bestrooi met het sesamzaad.
Chirashi sushi
Ook bekend als gomoku sushi, gomoku chirashi of barazushi. De sushirijst gaat op een schaal met de overige ingrediënten los erop. Chirashi sushi wordt vaak met de hele familie gegeten tijdens Japanse feestdagen zoals het perzikbloesemfestival.
hoofdgerecht
null personen
660 kcal
85 min. bereiden
25 min. wachten
Aan de slag
Spoel de sushirijst in een vergiet onder koud stromend water tot het water helder is. Doe de rijst met het koude water in een pan met dikke bodem en laat 30 min. weken.
Giet ondertussen de bamboescheuten af. Snijd de bamboescheuten en peen in flinterdunne reepjes (julienne).
Verhit 2 el olie in een hapjespan en bak de shiitake 5 min. op middelhoog vuur. Voeg 200 ml ramenbouillon, de bamboe, peen, mirin, sake, sojasaus en 1 el suiker toe. Roer door en breng aan de kook. Laat 15-20 min. koken op middelhoog vuur met de deksel schuin op de pan. Het vocht moet bijna verdampen, maar zorg dat er 3 el overblijven. Roer af en toe door.
Leg 1 norivel op de sushirijst. Breng de rijst met de deksel op de pan op middelhoog vuur aan de kook. Zet als het water kookt het vuur laag en laat 10-15 min. stomen. Neem tijdens het stomen de deksel niet van de pan. Neem de pan daarna van het vuur en laat met de deksel erop 10 min. rusten. Verwijder zoveel mogelijk van het norivel. Besprenkel de rijst met de rijstazijn, roer door met een houten lepel en schep op een platte schaal om af te koelen.
Klop ondertussen de eieren los met de rest van de ramenbouillon en de rest van de suiker. Verhit ¼ van de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak een omelet. Laat op een bord rusten tot gebruik. Bak zo nog 3 omeletten.
Giet de mais af en laat uitlekken. Snijd de radijsjes in flinterdunne plakjes. Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de zaadlijsten met een theelepel en snijd het vruchtvlees in flinterdunne halve ringen. Schep het vruchtvlees van de avocado met een lepel uit de schil en snijd in de lengte in plakjes. Rol de omeletten strak op en snijd in dunne slierten. Snijd het overgebleven norivel in 4 repen en snijd in flinterdunne reepjes (julienne).
Meng de sushirijst met het groentemengsel in de hapjespan en schep op een serveerschaal. Bestrooi met de reepjes norivel en decoreer met plakjes radijs, waaiers komkommer en avocado, bergjes mais en sojabonen en reepjes omelet. Bestrooi met het sesamzaad.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
300 g sushirijst
360 ml koud water
227 g bamboescheuten
1 winterpeen
3 el zonnebloemolie
150 g gesneden shiitake
220 ml Fundo ramen groentebouillon
3 el mirin
2 el sake
2 el sojasaus
1½ el kristalsuiker
2 norivellen
2 el rijstazijn
4 scharreleieren
95 g maiskorrels in blik
6 radijsjes
¼ komkommer
1 eetrijpe avocado
75 g koelverse sojabonen
½ tl zwart sesamzaad