Vega poké bowl
Poke is een Hawaïaans gerecht, dat in de authentieke versie bestaat uit alleen gemarineerde, rauwe vis en rijst. Geïnspireerd op dat gerecht - met Aziatische invloeden van sushirijst en sojasaus - is de poké bowl ontstaan.
Aan de slag
Giet de rijst in een vergiet en spoel hem totdat het water bijna helder is. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer 5 el rijstazijn (per 4 personen) en eventueel wat zout door de warme rijst en laat de rijst 1 uur afkoelen op een grote platte schaal.
Doe de tempeh in een metalen zeef of vergiet en hang die in een pan met een laagje kokend water, let op: de zeef mag het water niet raken. Doe de deksel erop en stoom de tempeh 10 min. (Door de tempeh te stomen absorbeert-ie straks beter de marinade en krijgt-ie meer smaak.)
Meng ondertussen de sojasaus met de ahornsiroop, olie, de rest van de rijstazijn en ⅔ van het sesamzaad in een kom. Snijd de tempeh in blokjes van ca. 1 cm en voeg toe aan de marinade. Schep om en laat afgedekt minstens 15 min. marineren in de koelkast.
Schil ondertussen de mango, snijd het vruchtvlees langs de pit af en snijd in blokjes van ca. 1 cm. Snijd de halve komkommer in blokjes van ca. 1 cm. Snijd de avocado’s in de lengte doormidden. Verwijder de pit, schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil en snijd in dunne plakjes.
Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de tempeh op middelhoog vuur in ca. 5-6 min. rondom bruin. Verdeel de rijst over kommen. Verdeel de mango, komkommer, avocado, sojabonen en tempeh erover. Bestrooi met de rest van het sesamzaad.
Vega poké bowl
Poke is een Hawaïaans gerecht, dat in de authentieke versie bestaat uit alleen gemarineerde, rauwe vis en rijst. Geïnspireerd op dat gerecht - met Aziatische invloeden van sushirijst en sojasaus - is de poké bowl ontstaan.
hoofdgerecht
null personen
810 kcal
45 min. bereiden
60 min. wachten
Aan de slag
Giet de rijst in een vergiet en spoel hem totdat het water bijna helder is. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer 5 el rijstazijn (per 4 personen) en eventueel wat zout door de warme rijst en laat de rijst 1 uur afkoelen op een grote platte schaal.
Doe de tempeh in een metalen zeef of vergiet en hang die in een pan met een laagje kokend water, let op: de zeef mag het water niet raken. Doe de deksel erop en stoom de tempeh 10 min. (Door de tempeh te stomen absorbeert-ie straks beter de marinade en krijgt-ie meer smaak.)
Meng ondertussen de sojasaus met de ahornsiroop, olie, de rest van de rijstazijn en ⅔ van het sesamzaad in een kom. Snijd de tempeh in blokjes van ca. 1 cm en voeg toe aan de marinade. Schep om en laat afgedekt minstens 15 min. marineren in de koelkast.
Schil ondertussen de mango, snijd het vruchtvlees langs de pit af en snijd in blokjes van ca. 1 cm. Snijd de halve komkommer in blokjes van ca. 1 cm. Snijd de avocado’s in de lengte doormidden. Verwijder de pit, schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil en snijd in dunne plakjes.
Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de tempeh op middelhoog vuur in ca. 5-6 min. rondom bruin. Verdeel de rijst over kommen. Verdeel de mango, komkommer, avocado, sojabonen en tempeh erover. Bestrooi met de rest van het sesamzaad.
achtergrondinfo:
combinatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
250 g sushirijst
7 el rijstazijn
250 g tempeh
4 el sojasaus
3 el ahornsiroop
3 el zonnebloemolie
3 el sesamzaad
1 eetrijpe mango
½ komkommer
2 eetrijpe avocado's
200 g koelverse sojabonen