Bastardo affogato (verdronken bloemkool) van Julia Nona
Authentieke bastardo affogato met paarse bloemkool kom je buiten Sicilië niet snel tegen. Deze versie wordt echter over de hele wereld gegeten. Affogato betekent 'verdronken' en verwijst naar de rode wijn waarin de bloemkool wordt gegaard.
Aan de slag
Snijd de bloemkool in plakken van 1 cm en snijd de ui in dunne ringen. Rasp de kaas en plet de olijven met de zijkant van je mes. Snijd de ansjovis fijn. Maak de rode peper schoon en snijd fijn.
Verhit de olijfolie in een hapjespan en verdeel een laag bloemkoolplakken in de pan, zodat de hele bodem bedekt is. De onderste plakken worden straks de bovenkant, dus gebruik hiervoor de mooiste plakken. Bestrooi met ⅓ van de kaas, uienringen, geplette olijven, ansjovisfilet en peper. Dek af met een nieuwe laag bloemkoolplakken. Herhaal 2 keer met de rest van de ingrediënten. Zorg ervoor dat ook de randen van de pan goed gevuld zijn.
Geen probleem als de stapel hoger is dan de pan, de bloemkool zakt vanzelf in. Leg een plat bord op de bloemkool, kies een formaat wat net aan de zijkanten vocht doorlaat. Bak de bloemkool in 30 min. op laag vuur beetgaar. Prik met een vork erin om dat te controleren. Zet eventueel het vuur iets hoger om uit de bloemkool vrijgekomen vocht te laten verdampen.
Neem het bord van de pan, schenk de wijn erbij en laat op middelhoog vuur volledig inkoken en de bloemkool karamelliseren. Dit duurt 10-15 min. Keer de taart om met behulp van een groot bord waar de bloemkool volledig op past.
Bastardo affogato (verdronken bloemkool) van Julia Nona
Authentieke bastardo affogato met paarse bloemkool kom je buiten Sicilië niet snel tegen. Deze versie wordt echter over de hele wereld gegeten. Affogato betekent 'verdronken' en verwijst naar de rode wijn waarin de bloemkool wordt gegaard.
bijgerecht
null personen
250 kcal
15 min. bereiden
45 min. wachten
Aan de slag
Snijd de bloemkool in plakken van 1 cm en snijd de ui in dunne ringen. Rasp de kaas en plet de olijven met de zijkant van je mes. Snijd de ansjovis fijn. Maak de rode peper schoon en snijd fijn.
Verhit de olijfolie in een hapjespan en verdeel een laag bloemkoolplakken in de pan, zodat de hele bodem bedekt is. De onderste plakken worden straks de bovenkant, dus gebruik hiervoor de mooiste plakken. Bestrooi met ⅓ van de kaas, uienringen, geplette olijven, ansjovisfilet en peper. Dek af met een nieuwe laag bloemkoolplakken. Herhaal 2 keer met de rest van de ingrediënten. Zorg ervoor dat ook de randen van de pan goed gevuld zijn.
Geen probleem als de stapel hoger is dan de pan, de bloemkool zakt vanzelf in. Leg een plat bord op de bloemkool, kies een formaat wat net aan de zijkanten vocht doorlaat. Bak de bloemkool in 30 min. op laag vuur beetgaar. Prik met een vork erin om dat te controleren. Zet eventueel het vuur iets hoger om uit de bloemkool vrijgekomen vocht te laten verdampen.
Neem het bord van de pan, schenk de wijn erbij en laat op middelhoog vuur volledig inkoken en de bloemkool karamelliseren. Dit duurt 10-15 min. Keer de taart om met behulp van een groot bord waar de bloemkool volledig op past.
serveertip:
achtergrondinfo:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 kg bloemkool
1 middelgrote ui
150 Pecorino Romano
50 Taggia-olijven
8 ansjovisfilets in olijfolie
1 rode peper
2 el milde olijfolie
125 ml rode wijn
Dit heb je nodig
hapjespan