Börek met gehakt en ui
Börek verspreidde zich met de opkomst van het Ottomaanse Rijk naar verschillende delen in de wereld waaronder de Balkan waar elk land een eigen versie heeft. Zoals deze uit Kroatië bijvoorbeeld, waar börek ook bekend staat als pita.
Aan de slag
Laat de vellen filodeeg ontdooien. Snipper ondertussen de ui en snijd de peterselie fijn. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui 5 min. op middelhoog vuur. Voeg het gehakt toe en bak nog 5 min., schep af en toe om. Breng op smaak met de pul biber, peper en eventueel zout. Haal van het vuur, roer de peterselie erdoor en laat afkoelen tot gebruik.
Smelt de boter in een kleine pan en meng met de lemon lime. Verwarm de oven voor op 200 °C.
Zorg dat je voldoende ruimte hebt op het werkblad. Leg 1 vel filodeeg met de lange kant naar je toe op het werkblad. Leg er 1 vel filodeeg op, zo dat deze het eerste vel voor de helft overlapt. Herhaal met nog 3 vellen, zodat je een breed vel van ca. 70 cm lang hebt.
Bestrijk het deeg met de bakkwast met ¼ van het botermengsel. Verdeel de helft van het vlees over de onderkant van het deeg, langs de lange rand. Rol het deeg vanaf de lange kant op. Bestrijk de rol met een dun laagje van het botermengsel. Rol de rol dan op tot een spiraal en leg deze in het midden van de springvorm.
Herhaal stap 3 en 4 met de overige vellen filo en gehakt, maar rol deze rol niet op tot een spiraal.
Leg de tweede rol dicht om de spiraal in de springvorm heen. Besprenkel de bovenkant van de börek met ¼ van het botermengsel. Bak in ca. 30 min. in de oven lichtbruin en knapperig. Haal uit de oven en zet de oven uit. Besprenkel met de rest van het botermengsel en laat de börek 10 min. in de oven rusten.
Haal de börek uit de oven en snijd in kwarten. Serveer warm of op kamertemperatuur.
Börek met gehakt en ui
Börek verspreidde zich met de opkomst van het Ottomaanse Rijk naar verschillende delen in de wereld waaronder de Balkan waar elk land een eigen versie heeft. Zoals deze uit Kroatië bijvoorbeeld, waar börek ook bekend staat als pita.
null personen
500 kcal
30 min. bereiden
10 min. wachten
30 min. oventijd
Aan de slag
Laat de vellen filodeeg ontdooien. Snipper ondertussen de ui en snijd de peterselie fijn. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui 5 min. op middelhoog vuur. Voeg het gehakt toe en bak nog 5 min., schep af en toe om. Breng op smaak met de pul biber, peper en eventueel zout. Haal van het vuur, roer de peterselie erdoor en laat afkoelen tot gebruik.
Smelt de boter in een kleine pan en meng met de lemon lime. Verwarm de oven voor op 200 °C.
Zorg dat je voldoende ruimte hebt op het werkblad. Leg 1 vel filodeeg met de lange kant naar je toe op het werkblad. Leg er 1 vel filodeeg op, zo dat deze het eerste vel voor de helft overlapt. Herhaal met nog 3 vellen, zodat je een breed vel van ca. 70 cm lang hebt.
Bestrijk het deeg met de bakkwast met ¼ van het botermengsel. Verdeel de helft van het vlees over de onderkant van het deeg, langs de lange rand. Rol het deeg vanaf de lange kant op. Bestrijk de rol met een dun laagje van het botermengsel. Rol de rol dan op tot een spiraal en leg deze in het midden van de springvorm.
Herhaal stap 3 en 4 met de overige vellen filo en gehakt, maar rol deze rol niet op tot een spiraal.
Leg de tweede rol dicht om de spiraal in de springvorm heen. Besprenkel de bovenkant van de börek met ¼ van het botermengsel. Bak in ca. 30 min. in de oven lichtbruin en knapperig. Haal uit de oven en zet de oven uit. Besprenkel met de rest van het botermengsel en laat de börek 10 min. in de oven rusten.
Haal de börek uit de oven en snijd in kwarten. Serveer warm of op kamertemperatuur.
serveertip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
10 vellen diepvries filodeeg
1 middelgrote ui
15 g verse peterselie
2 el zonnebloemolie
300 g rundergehakt
1 tl pul biber
50 g ongezouten roomboter
50 ml lemon lime
Dit heb je nodig
bakkwast
springvorm (Ø 24 cm, ingevet)