Börek met gehakt en ui
bewaar
bewaar

Börek met gehakt en ui

Börek verspreidde zich met de opkomst van het Ottomaanse Rijk naar verschillende delen in de wereld waaronder de Balkan waar elk land een eigen versie heeft. Zoals deze uit Kroatië bijvoorbeeld, waar börek ook bekend staat als pita.

30 min. bereiden / 30 min. oventijd / 10 min. wachten

pittig

8 ingrediënten

Aan de slag

Laat de vellen filodeeg ontdooien. Snipper ondertussen de ui en snijd de peterselie fijn. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui 5 min. op middelhoog vuur. Voeg het gehakt toe en bak nog 5 min., schep af en toe om. Breng op smaak met de pul biber, peper en eventueel zout. Haal van het vuur, roer de peterselie erdoor en laat afkoelen tot gebruik.

Smelt de boter in een kleine pan en meng met de lemon lime. Verwarm de oven voor op 200 °C.

Zorg dat je voldoende ruimte hebt op het werkblad. Leg 1 vel filodeeg met de lange kant naar je toe op het werkblad. Leg er 1 vel filodeeg op, zo dat deze het eerste vel voor de helft overlapt. Herhaal met nog 3 vellen, zodat je een breed vel van ca. 70 cm lang hebt.

Bestrijk het deeg met de bakkwast met ¼ van het botermengsel. Verdeel de helft van het vlees over de onderkant van het deeg, langs de lange rand. Rol het deeg vanaf de lange kant op. Bestrijk de rol met een dun laagje van het botermengsel. Rol de rol dan op tot een spiraal en leg deze in het midden van de springvorm.

Herhaal stap 3 en 4 met de overige vellen filo en gehakt, maar rol deze rol niet op tot een spiraal.

Leg de tweede rol dicht om de spiraal in de springvorm heen. Besprenkel de bovenkant van de börek met ¼ van het botermengsel. Bak in ca. 30 min. in de oven lichtbruin en knapperig. Haal uit de oven en zet de oven uit. Besprenkel met de rest van het botermengsel en laat de börek 10 min. in de oven rusten.

Haal de börek uit de oven en snijd in kwarten. Serveer warm of op kamertemperatuur.

serveertipLekker met een frisse salade.
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Börek met gehakt en ui

Börek verspreidde zich met de opkomst van het Ottomaanse Rijk naar verschillende delen in de wereld waaronder de Balkan waar elk land een eigen versie heeft. Zoals deze uit Kroatië bijvoorbeeld, waar börek ook bekend staat als pita.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig