Saotosoep
Een Surinaamse favoriet: saoto! Deze door de Surinaams-Javaanse klassieker geïnspireerde soep serveren we met o.a. rijst, gefrituurde mihoen, minifriet, een eitje en peperketjap van adjuma.
40 min. bereiden / 1 uur wachten
17 ingrediënten
Aan de slag
Verhit 2 el olie (per 4 personen) in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de kippendijen in ca. 6 min. goudbruin. Doe de kip in een soeppan en voeg de kippenbouillon en het water toe.
Snijd de gember in dunne plakken en snijd de sjalotten grof. Kneus het citroengras met de achterkant van een mes. Voeg gember, sjalot, pimentkorrels, citroengras en de helft van de selderij toe aan de bouillon en breng aan de kook. Laat 1½ uur op laag vuur koken met de deksel half op de pan.
Breng ondertussen een pan water aan de kook. Voeg de rijst toe, kook 8 min. Giet af en laat staan met de deksel op de pan, tot gebruik.
Kook de eieren in 9 min. hard, pel ze en halveer ze in de lengte.
Verhit ondertussen de rest van de olie in een hapjespan tot 175 °C. Controleer eventueel de temperatuur met de keukenthermometer. Trek de mihoen iets uit elkaar en bak het krokant in de olie. Draai de mihoen direct om als deze opzwelt, om de andere kant te bakken. Let op, dit gaat heel snel, de mihoen moet wit blijven. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Verwijder de zaadlijsten van de adjuma en snijd het vruchtvlees zo fijn mogelijk. Doe de peper met beide soorten ketjap in een steelpan en breng aan de kook. Laat 1 min. koken en schenk in een kom.
Haal de kippendijen uit de bouillon, pluk het vlees met 2 vorken in reepjes en verdeel over soepborden. Snijd de rest van de selderij fijn.
Zeef de smaakmakers uit de bouillon en breng de bouillon opnieuw aan de kook. Verdeel de bouillon over de borden.
Verdeel de minifriet, taugé, mihoen, eieren, gebakken uitjes en selderij over de soep en serveer met de rijst en de peperketjap.
Saotosoep
Een Surinaamse favoriet: saoto! Deze door de Surinaams-Javaanse klassieker geïnspireerde soep serveren we met o.a. rijst, gefrituurde mihoen, minifriet, een eitje en peperketjap van adjuma.
hoofdgerecht
null personen
40 min. bereiden
60 min. wachten
Aan de slag
Verhit 2 el olie (per 4 personen) in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de kippendijen in ca. 6 min. goudbruin. Doe de kip in een soeppan en voeg de kippenbouillon en het water toe.
Snijd de gember in dunne plakken en snijd de sjalotten grof. Kneus het citroengras met de achterkant van een mes. Voeg gember, sjalot, pimentkorrels, citroengras en de helft van de selderij toe aan de bouillon en breng aan de kook. Laat 1½ uur op laag vuur koken met de deksel half op de pan.
Breng ondertussen een pan water aan de kook. Voeg de rijst toe, kook 8 min. Giet af en laat staan met de deksel op de pan, tot gebruik.
Kook de eieren in 9 min. hard, pel ze en halveer ze in de lengte.
Verhit ondertussen de rest van de olie in een hapjespan tot 175 °C. Controleer eventueel de temperatuur met de keukenthermometer. Trek de mihoen iets uit elkaar en bak het krokant in de olie. Draai de mihoen direct om als deze opzwelt, om de andere kant te bakken. Let op, dit gaat heel snel, de mihoen moet wit blijven. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Verwijder de zaadlijsten van de adjuma en snijd het vruchtvlees zo fijn mogelijk. Doe de peper met beide soorten ketjap in een steelpan en breng aan de kook. Laat 1 min. koken en schenk in een kom.
Haal de kippendijen uit de bouillon, pluk het vlees met 2 vorken in reepjes en verdeel over soepborden. Snijd de rest van de selderij fijn.
Zeef de smaakmakers uit de bouillon en breng de bouillon opnieuw aan de kook. Verdeel de bouillon over de borden.
Verdeel de minifriet, taugé, mihoen, eieren, gebakken uitjes en selderij over de soep en serveer met de rijst en de peperketjap.
achtergrondinfo:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
500 ml zonnebloemolie
400 g kipdijfilet
800 ml biologische kippenbouillon in pot
1 l water
50 g verse gember
3 sjalotten
3 stengels koelverse sereh citroengras
10 pimentkorrels
40 g verse selderij
150 g witte rijst
4 middelgrote eieren
50 g Go-Tan mihoen
½ Adjuma peper
4 el ketjap manis
3 el ketjap asin
150 g minifriet naturel
50 g gebakken uitjes
Dit heb je nodig
eventueel kernthermometer