Dadelbrood
Dadels, vijgen, walnoten, koek- en speculaaskruiden: dit dadelbrood is een waar feestje om te proeven.
20 min. bereiden / 50 min. oventijd / 2 uur 30 min. wachten
12 ingrediënten
Aan de slag
Snijd de dadels, vijgen en walnoten in stukjes van 1 cm.
Meng het speltmeel, tarwemeel, de gist, suiker, het zout en de speculaaskruiden. Meng vervolgens het water en de azijn erdoor en kneed in ca. 10 min met je handen tot een deeg. Houd ⅓ van de walnoten apart en kneed de rest van de noten en het fruit door het deeg. Vet een ruime kom in met een beetje van de boter en doe het deeg in de kom. Dek af met een schone theedoek en laat ca. 30 min. op een tochtvrije plek rusten.
Vet ondertussen de cakevorm in met de rest van de boter en bestuif met wat extra meel. Vorm het deeg tot een rol van 24 cm lang. Leg de rol in de cakevorm en verdeel de achtergehouden walnoten erover. Dek het brood af met de schone theedoek en laat nogmaals 1 uur rusten. Het deeg hoeft niet veel rijzen.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Zet een ovenschaal met een bodempje water onder in de oven. Bak het brood in ca. 50 min. in het midden van de oven gaar. Haal het brood uit de oven en uit de vorm en laat het minimaal 1 uur afkoelen.
Dadelbrood
Dadels, vijgen, walnoten, koek- en speculaaskruiden: dit dadelbrood is een waar feestje om te proeven.
null porties
105 kcal
20 min. bereiden
150 min. wachten
50 min. oventijd
Aan de slag
Snijd de dadels, vijgen en walnoten in stukjes van 1 cm.
Meng het speltmeel, tarwemeel, de gist, suiker, het zout en de speculaaskruiden. Meng vervolgens het water en de azijn erdoor en kneed in ca. 10 min met je handen tot een deeg. Houd ⅓ van de walnoten apart en kneed de rest van de noten en het fruit door het deeg. Vet een ruime kom in met een beetje van de boter en doe het deeg in de kom. Dek af met een schone theedoek en laat ca. 30 min. op een tochtvrije plek rusten.
Vet ondertussen de cakevorm in met de rest van de boter en bestuif met wat extra meel. Vorm het deeg tot een rol van 24 cm lang. Leg de rol in de cakevorm en verdeel de achtergehouden walnoten erover. Dek het brood af met de schone theedoek en laat nogmaals 1 uur rusten. Het deeg hoeft niet veel rijzen.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Zet een ovenschaal met een bodempje water onder in de oven. Bak het brood in ca. 50 min. in het midden van de oven gaar. Haal het brood uit de oven en uit de vorm en laat het minimaal 1 uur afkoelen.
algemeen:
serveertip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
250 g dadels zonder pit
50 g gedroogde vijgen
100 g ongebrande walnoten
100 g volkoren speltmeel
150 g volkoren tarwemeel
3½ g instant gist
1 el donkere basterdsuiker
½ tl zout
½ tl kruidenmix koek en speculaas
165 ml kraanwater
½ tl appelciderazijn
1 el ongezouten roomboter
Dit heb je nodig
cakevorm 30 cm