Krokante kaneelkrans
Is het brood? Is het cake? Het is allebei! En je kunt ’m op elk moment van de dag op tafel zetten.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat het filodeeg onder een vochtige keukendoek ontdooien.
Hak voor de vulling de walnoten en dadels fijn. Meng met de basterdsuiker en kaneel. Smelt de helft van de boter in een steelpan en laat iets afkoelen. Meng de bloem, bakpoeder, koekkruiden en het zout in een kom. Klop in een andere kom de afgekoelde gesmolten boter met de yoghurt, ahornsiroop en het ei. Schenk de vloeibare ingrediënten bij de droge en kneed tot een glad deeg.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een lap van 50 x 30 cm en verdeel de vulling erover. Laat aan de lange kant 2 cm onbedekt. Rol het deeg op, beginnend bij de met vulling bedekte lange kant. Snijd de rol in 9 gelijke stukjes.
Smelt de rest van de boter. Vet de tulband- of springvorm in. Bestrijk 1 plakje filodeeg met het bakkwastje aan weerszijden met boter. Leg er een rolletje op met de snijkant naar boven. Vouw het deeg rondom omhoog. Zet in de springvorm. Herhaal met de rest van het filodeeg en de kaneelrolletjes (je houdt 1 plakje filodeeg over, deze gebruik je niet).
Bak de krans in ca. 25 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Laat 10 min. in de vorm afkoelen en verwijder de springvorm. Besprenkel met de ahornsiroop en bestrooi heel licht met de kaneel. Serveer de kaneelkrans warm of koud.
Filodeeg gebruiken
Instructievideo - 01:41 min.
Krokante kaneelkrans
Is het brood? Is het cake? Het is allebei! En je kunt ’m op elk moment van de dag op tafel zetten.
null personen
325 kcal
35 min. bereiden
10 min. wachten
25 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat het filodeeg onder een vochtige keukendoek ontdooien.
Hak voor de vulling de walnoten en dadels fijn. Meng met de basterdsuiker en kaneel. Smelt de helft van de boter in een steelpan en laat iets afkoelen. Meng de bloem, bakpoeder, koekkruiden en het zout in een kom. Klop in een andere kom de afgekoelde gesmolten boter met de yoghurt, ahornsiroop en het ei. Schenk de vloeibare ingrediënten bij de droge en kneed tot een glad deeg.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een lap van 50 x 30 cm en verdeel de vulling erover. Laat aan de lange kant 2 cm onbedekt. Rol het deeg op, beginnend bij de met vulling bedekte lange kant. Snijd de rol in 9 gelijke stukjes.
Smelt de rest van de boter. Vet de tulband- of springvorm in. Bestrijk 1 plakje filodeeg met het bakkwastje aan weerszijden met boter. Leg er een rolletje op met de snijkant naar boven. Vouw het deeg rondom omhoog. Zet in de springvorm. Herhaal met de rest van het filodeeg en de kaneelrolletjes (je houdt 1 plakje filodeeg over, deze gebruik je niet).
Bak de krans in ca. 25 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Laat 10 min. in de vorm afkoelen en verwijder de springvorm. Besprenkel met de ahornsiroop en bestrooi heel licht met de kaneel. Serveer de kaneelkrans warm of koud.
bereidingstip:
combinatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
10 plakjes diepvries filodeeg
50 g ongebrande walnoten
100 g dadels zonder pit
50 g lichte basterdsuiker
1½ el kaneel
100 g ongezouten roomboter
300 g tarwebloem
2 tl bakpoeder
2 tl koekkruiden
1 tl zout
150 g volle yoghurt
8 el ahornsiroop
1 middelgroot ei
Dit heb je nodig
tulbandvorm of combi springvorm (Ø 27 cm)
bakkwast