Seffa medfouna
Seffa medfouna is een feestelijk gerecht dat vaak wordt gegeten op bruiloften of ander speciale gelegenheden.
Aan de slag
Breng in de onderkant van de stoompan een laagje water aan de kook. Doe ondertussen de vermicelli in een grote schaal of kom. Besprenkel met de helft van de olie en meng met je handen.
Bestrijk de binnenkant van het bovenste gedeelte van de stoompan met een halve el olie (per 6 personen). Zet de bovenkant van de stoompan op de onderkant en leg de vermicelli erin. Druk de vermicelli niet aan. Zorg ervoor dat het water de vermicelli niet raakt en sluit de pan. Laat 20 min. stomen op laag vuur, kijk af en toe of er nog voldoende water in de onderste pan zit.
Haal de vermicelli uit de stoompan en doe terug in de kom. Schud de vermicelli voorzichtig los en meng er water door. Doe, als het water is opgenomen, de vermicelli terug in de stoompan. Sluit de pan en laat opnieuw 20 min. stomen. Herhaal dit 2 keer. Voeg de laatste keer de rozijnen toe aan de vermicelli.
Snipper ondertussen de ui. Snijd de koriander fijn. Verhit de rest van de olie in een pan met dikke bodem en bak de ui met de kip 10 min. op hoog vuur. Voeg de ras el hanout, gember, kurkuma, het kaneelstokje en de koriander toe en bak 2 min. mee. Voeg de saffraan toe en schenk de rest van het water erbij. Breng op smaak met peper en eventueel zout en laat met het deksel op de pan 1 uur stoven op laag vuur. Haal na 30 min. het deksel eraf.
Rooster ondertussen de amandelen in een koekenpan zonder boter of olie 5 min. op middelhoog vuur. Schep uit de pan en hak grof.
Doe de hete vermicelli met de boter en de poedersuiker in de grote kom. Schep om. Verdeel een kwart van de vermicelli over een grote schaal. Leg de kip in het midden en schenk de aanhangende saus erover. Schep de rest van de vermicelli op de kip en vorm daar een mooie hoge berg van met je handen.
Versier de seffa. Knip 2 lange stroken bakpapier. Leg de stroken naast elkaar over het midden van de seffa, laat in het midden een tussenruimte vrij van een ½ cm. Bestrooi met de ¼ van de rest van de poedersuiker en vervolgens met ¼ van de gemalen kaneel om een streep te maken. Neem het bakpapier voorzichtig weg. Maak zo nog een tweede streep met poedersuiker en kaneel, kruislings op de eerste streep. Leg de amandelen bovenop de seffa en bestrooi met de rest van de poedersuiker en kaneel.
Seffa medfouna
Seffa medfouna is een feestelijk gerecht dat vaak wordt gegeten op bruiloften of ander speciale gelegenheden.
hoofdgerecht
null personen
625 kcal
40 min. bereiden
80 min. wachten
Aan de slag
Breng in de onderkant van de stoompan een laagje water aan de kook. Doe ondertussen de vermicelli in een grote schaal of kom. Besprenkel met de helft van de olie en meng met je handen.
Bestrijk de binnenkant van het bovenste gedeelte van de stoompan met een halve el olie (per 6 personen). Zet de bovenkant van de stoompan op de onderkant en leg de vermicelli erin. Druk de vermicelli niet aan. Zorg ervoor dat het water de vermicelli niet raakt en sluit de pan. Laat 20 min. stomen op laag vuur, kijk af en toe of er nog voldoende water in de onderste pan zit.
Haal de vermicelli uit de stoompan en doe terug in de kom. Schud de vermicelli voorzichtig los en meng er water door. Doe, als het water is opgenomen, de vermicelli terug in de stoompan. Sluit de pan en laat opnieuw 20 min. stomen. Herhaal dit 2 keer. Voeg de laatste keer de rozijnen toe aan de vermicelli.
Snipper ondertussen de ui. Snijd de koriander fijn. Verhit de rest van de olie in een pan met dikke bodem en bak de ui met de kip 10 min. op hoog vuur. Voeg de ras el hanout, gember, kurkuma, het kaneelstokje en de koriander toe en bak 2 min. mee. Voeg de saffraan toe en schenk de rest van het water erbij. Breng op smaak met peper en eventueel zout en laat met het deksel op de pan 1 uur stoven op laag vuur. Haal na 30 min. het deksel eraf.
Rooster ondertussen de amandelen in een koekenpan zonder boter of olie 5 min. op middelhoog vuur. Schep uit de pan en hak grof.
Doe de hete vermicelli met de boter en de poedersuiker in de grote kom. Schep om. Verdeel een kwart van de vermicelli over een grote schaal. Leg de kip in het midden en schenk de aanhangende saus erover. Schep de rest van de vermicelli op de kip en vorm daar een mooie hoge berg van met je handen.
Versier de seffa. Knip 2 lange stroken bakpapier. Leg de stroken naast elkaar over het midden van de seffa, laat in het midden een tussenruimte vrij van een ½ cm. Bestrooi met de ¼ van de rest van de poedersuiker en vervolgens met ¼ van de gemalen kaneel om een streep te maken. Neem het bakpapier voorzichtig weg. Maak zo nog een tweede streep met poedersuiker en kaneel, kruislings op de eerste streep. Leg de amandelen bovenop de seffa en bestrooi met de rest van de poedersuiker en kaneel.
bereidingstip:
bereidingstip:
achtergrondinfo:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
500 g vermicelli
3 el traditionele olijfolie
450 ml kraanwater
40 g rozijnen
1 middelgrote ui
7½ g verse koriander
500 g scharrelkipdijfilet met vel
1 el ras el hanout
½ tl gemalen gember
½ tl kurkuma
½ kaneelstokje
50 mg saffraan
40 g amandelen
25 g ongezouten roomboter
50 g poedersuiker
7 g kaneelpoeder
Dit heb je nodig
stoompan
bakpapier