Zelf boter maken: kruidenboter met citroen
Zorg dat je genoeg stokbrood in huis hebt, want van deze zelfgemaakte kruidenboter met citroen wil je blijven eten!
Aan de slag
Zorg dat de slagroom goed gekoeld is. Schenk de slagroom in een ruime kom en klop met een mixer op de hoogste stand. Blijf kloppen tot de slagroom gaat schiften: het vet (de boter) scheidt zich van het water (karnemelk). Dit duurt ca. 10 min.
Zeef de inhoud van de kom boven een tweede kom. De karnemelk wordt niet gebruikt. Leg de stukjes boter in een kaasdoek en wring zoveel mogelijk van het overgebleven vocht eruit.
Doe het koude water in een derde kom en voeg er de stukjes boter aan toe. Kneed de boter een paar keer door tot je een compacte botermassa hebt.
Snijd de peterselie heel fijn. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers 1 el van het sap (per 6 personen) uit. Voeg de peterselie, het citroensap en -rasp toe aan de boter en rasp de knoflook erboven. Meng goed en breng op smaak met peper en het zeezout.
Schep de kruidenboter op een stukje vershoudfolie en vorm met behulp van de folie een rolletje. Vouw de folie dicht en laat de boter in de koelkast in ca. 45 min. opstijven. Snijd de boter in plakken en laat op een warm gerecht smelten.
Zelf boter maken: kruidenboter met citroen
Instructievideo - 00:59 min.
Zelf boter maken: kruidenboter met citroen
Zorg dat je genoeg stokbrood in huis hebt, want van deze zelfgemaakte kruidenboter met citroen wil je blijven eten!
bijgerecht
null personen
240 kcal
15 min. bereiden
45 min. wachten
Aan de slag
Zorg dat de slagroom goed gekoeld is. Schenk de slagroom in een ruime kom en klop met een mixer op de hoogste stand. Blijf kloppen tot de slagroom gaat schiften: het vet (de boter) scheidt zich van het water (karnemelk). Dit duurt ca. 10 min.
Zeef de inhoud van de kom boven een tweede kom. De karnemelk wordt niet gebruikt. Leg de stukjes boter in een kaasdoek en wring zoveel mogelijk van het overgebleven vocht eruit.
Doe het koude water in een derde kom en voeg er de stukjes boter aan toe. Kneed de boter een paar keer door tot je een compacte botermassa hebt.
Snijd de peterselie heel fijn. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers 1 el van het sap (per 6 personen) uit. Voeg de peterselie, het citroensap en -rasp toe aan de boter en rasp de knoflook erboven. Meng goed en breng op smaak met peper en het zeezout.
Schep de kruidenboter op een stukje vershoudfolie en vorm met behulp van de folie een rolletje. Vouw de folie dicht en laat de boter in de koelkast in ca. 45 min. opstijven. Snijd de boter in plakken en laat op een warm gerecht smelten.
achtergrondinfo:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
500 ml verse slagroom
200 ml koud water
15 g verse platte peterselie
½ citroen
½ tl zeezout
1 teen knoflook
Dit heb je nodig
handmixer
kaasdoek
vershoudfolie