Griekse köfta met briam
Köfta is het Perzische woord voor vleesbal, al zijn het vaker rolletjes, doorgaans gemaakt van gehakt of gemalen rundvlees, kip, varkensvlees of lamsvlees. Het kan gegeten worden met rijst, een Griekse salade of op een pita met yoghurtsaus.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de aubergine in de breedte in plakken van ca. 1 cm. Bestrooi met het zeezout en leg in een vergiet.
Snijd de rode ui in ringen. Snijd ⅗ knoflook in dunne plakjes. Snijd de courgette in plakken van ca. 1 cm. Verwijder de steelaanzet en de zaadlijsten van de paprika’s en snijd in stukken van ca. 4 cm. Schil de aardappelen en snijd in plakken van ca. een ½ cm. Snijd de tomaten in plakken van ca. 1 cm.
Dep de aubergine droog met keuken papier en doe met de andere gesneden groenten in een grote kom. Haal de blaadjes van de takjes oregano en snijd de peterselie fijn. Roer de oregano en de helft van de peterselie met de passata door de groenten. Breng op smaak met peper en eventueel zout en verdeel alles gelijkmatig in de ovenschaal. Bak de briam (Griekse groenten uit de oven) in ca. 1 uur en 30 min. zacht en goudbruin.
Snipper de ui. Snijd de rest van de knoflook fijn. Haal de blaadjes van de takjes munt en snijd fijn. Doe het gehakt met de ui, knoflook, het komijnzaad en de chilivlokken in een kom en kneed goed. Verdeel in 2 porties per persoon. Kneed voor de köfta de porties in een langwerpige, vorm rondom de satéprikkers. Verhit de grillpan zonder olie of boter en gril de köfta in 12 min. op middelhoog vuur goudbruin en gaar. Keer halverwege.
Bestrooi de köfta met de rest van de peterselie en serveer met de briam.
Griekse köfta met briam
Köfta is het Perzische woord voor vleesbal, al zijn het vaker rolletjes, doorgaans gemaakt van gehakt of gemalen rundvlees, kip, varkensvlees of lamsvlees. Het kan gegeten worden met rijst, een Griekse salade of op een pita met yoghurtsaus.
hoofdgerecht
null personen
485 kcal
30 min. bereiden
90 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de aubergine in de breedte in plakken van ca. 1 cm. Bestrooi met het zeezout en leg in een vergiet.
Snijd de rode ui in ringen. Snijd ⅗ knoflook in dunne plakjes. Snijd de courgette in plakken van ca. 1 cm. Verwijder de steelaanzet en de zaadlijsten van de paprika’s en snijd in stukken van ca. 4 cm. Schil de aardappelen en snijd in plakken van ca. een ½ cm. Snijd de tomaten in plakken van ca. 1 cm.
Dep de aubergine droog met keuken papier en doe met de andere gesneden groenten in een grote kom. Haal de blaadjes van de takjes oregano en snijd de peterselie fijn. Roer de oregano en de helft van de peterselie met de passata door de groenten. Breng op smaak met peper en eventueel zout en verdeel alles gelijkmatig in de ovenschaal. Bak de briam (Griekse groenten uit de oven) in ca. 1 uur en 30 min. zacht en goudbruin.
Snipper de ui. Snijd de rest van de knoflook fijn. Haal de blaadjes van de takjes munt en snijd fijn. Doe het gehakt met de ui, knoflook, het komijnzaad en de chilivlokken in een kom en kneed goed. Verdeel in 2 porties per persoon. Kneed voor de köfta de porties in een langwerpige, vorm rondom de satéprikkers. Verhit de grillpan zonder olie of boter en gril de köfta in 12 min. op middelhoog vuur goudbruin en gaar. Keer halverwege.
Bestrooi de köfta met de rest van de peterselie en serveer met de briam.
combinatietip:
achtergrondinfo:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 aubergine
1 tl grof zeezout
1 rode ui
5 tenen knoflook
1 courgette
1 rode paprika
1 groene paprika
400 g vastkokende aardappelen
4 trostomaten
10 g verse oregano
15 g verse platte peterselie
200 g passata
1 ui
5 g verse munt
500 g rundergehakt
½ tl chilivlokken
1 el gemalen komijnzaad
Dit heb je nodig
ovenschaal (20 x 30 cm)
sateprikkers
grillpan