Bún thit nuong (noedelsalade met gegrilde gemarineerde kip)
In deze bún thit nuong (noedelsalade) vind de Vietnamees kenmerkende smaakbalans van zoet (suiker), zuur (limoensap), zout (vissaus) en umami terug.
Aan de slag
Halveer de sereh in de lengte. Verwijder de buitenste harde delen en hou apart. Snijd het zachte deel heel fijn. Snijd de tenen knoflook fijn en snipper de sjalotten. Meng de gesneden sereh, ⅔ van de gesneden knoflook en de sjalot samen met ⅕ van de suiker, 20 ml vissaus (per 4 personen), de sojasaus, de olie en peper in een ruime kom. Meng de ongesneden kipfilet erdoor, dek af met vershoudfolie en laat minimaal 1 uur marineren.
Bereid ondertussen de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de harde delen van de sereh mee voor extra smaak. Verwijder de sereh en giet de noedels af. Laat afkoelen onder koud water. Laat goed uitlekken en hou apart in een afgedekte kom, zodat ze niet uitdrogen.
Halveer de halve komkommer in de lengte en verwijder met een theelepel de zaadlijsten. Snijd de komkommerhelften in de lengte in dunne reepjes. Meng met de peen, azijn, het koude water en ⅖ van de suiker en laat minimaal 10 min. afgedekt met vershoudfolie marineren. Snijd de sla in kwarten en daarna in dunne repen. Pluk de blaadjes van de koriander en de munt. Hak de pinda’s grof. Hou alle ingrediënten apart.
Verhit de grillpan zonder olie of boter, haal de kip uit de marinade en gril de kip in 12 min. goudbruin en gaar. Keer regelmatig en bak de laatste 2 min. de marinade mee. Haal de kip uit de pan en snijd in brede repen.
Verwijder de zaadlijsten van de halve peper en snijd het vruchtvlees fijn. Halveer de limoen en pers de vrucht uit. Maak de dressing door de rest van de vissaus, het sap van de limoen, de rest van de suiker, het warme water, de rode peper en de rest van de knoflook te mengen.
Serveer de salade door te beginnen met de koude noedels. Verdeel de groenten en kruiden er in groepjes omheen. Leg als laatste de kip erop en besprenkel met de dressing. Garneer met de gehakte pinda’s.
Bún thit nuong (noedelsalade met gegrilde gemarineerde kip)
In deze bún thit nuong (noedelsalade) vind de Vietnamees kenmerkende smaakbalans van zoet (suiker), zuur (limoensap), zout (vissaus) en umami terug.
hoofdgerecht
null personen
630 kcal
35 min. bereiden
70 min. wachten
Aan de slag
Halveer de sereh in de lengte. Verwijder de buitenste harde delen en hou apart. Snijd het zachte deel heel fijn. Snijd de tenen knoflook fijn en snipper de sjalotten. Meng de gesneden sereh, ⅔ van de gesneden knoflook en de sjalot samen met ⅕ van de suiker, 20 ml vissaus (per 4 personen), de sojasaus, de olie en peper in een ruime kom. Meng de ongesneden kipfilet erdoor, dek af met vershoudfolie en laat minimaal 1 uur marineren.
Bereid ondertussen de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de harde delen van de sereh mee voor extra smaak. Verwijder de sereh en giet de noedels af. Laat afkoelen onder koud water. Laat goed uitlekken en hou apart in een afgedekte kom, zodat ze niet uitdrogen.
Halveer de halve komkommer in de lengte en verwijder met een theelepel de zaadlijsten. Snijd de komkommerhelften in de lengte in dunne reepjes. Meng met de peen, azijn, het koude water en ⅖ van de suiker en laat minimaal 10 min. afgedekt met vershoudfolie marineren. Snijd de sla in kwarten en daarna in dunne repen. Pluk de blaadjes van de koriander en de munt. Hak de pinda’s grof. Hou alle ingrediënten apart.
Verhit de grillpan zonder olie of boter, haal de kip uit de marinade en gril de kip in 12 min. goudbruin en gaar. Keer regelmatig en bak de laatste 2 min. de marinade mee. Haal de kip uit de pan en snijd in brede repen.
Verwijder de zaadlijsten van de halve peper en snijd het vruchtvlees fijn. Halveer de limoen en pers de vrucht uit. Maak de dressing door de rest van de vissaus, het sap van de limoen, de rest van de suiker, het warme water, de rode peper en de rest van de knoflook te mengen.
Serveer de salade door te beginnen met de koude noedels. Verdeel de groenten en kruiden er in groepjes omheen. Leg als laatste de kip erop en besprenkel met de dressing. Garneer met de gehakte pinda’s.
achtergrondinfo:
bereidingstip:
vegatip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
4 stengels koelverse sereh citroengras
5 tenen knoflook
2 sjalotten
5 el lichtbruine basterdsuiker
90 ml vissaus
3 el sojasaus
2 el arachideolie
390 g scharrelkipdijfilets
250 g mihoen
½ komkommer
150 g peen julienne
125 ml natuurazijn
125 ml koud water
½ krop ijsbergsla
15 g verse koriander
15 g verse munt
50 g ongezouten pinda's
½ rode peper
1 limoen
200 ml warm water
Dit heb je nodig
vershoudfolie
grillpan