Yang chow fan (Chinese gebakken rijst)
Yang chow fan is losjes vertaald: gebakken rijst uit Yangzhou.
Aan de slag
Spoel de rijst 3 of 4 keer in koud water, totdat het water minder troebel is. Zo voorkom je papperige rijst. Doe de rijst met water in een pan. Het water moet een vingertoplengte boven de rijst staan. Breng aan de kook en laat op middelhoog vuur onafgedekt zacht koken tot het vocht is geabsorbeerd. Draai het vuur zo laag mogelijk en laat de rijst nog 7-10 min. nagaren. Schep nogmaals om. Spreid de rijst uit op een grote schaal en laat minimaal 1 uur afkoelen in de koelkast.
Schil ondertussen de peen met de dunschiller en snijd in blokjes van een ½ cm. Snipper de ui. Verhit ⅓ van de olie in een wok en roerbak de peen met de ui en ham 6 min. op middelhoog vuur. Voeg na 3 min. de erwten toe. Schep uit de pan.
Verhit ⅓ van de olie in de wok op hoog vuur en roerbak de garnalen in 2 min. roze en gaar. Schep uit de pan.
Roer de eieren los in een kom. Snijd de bosuitjes fijn. Verhit de rest van de olie in de wok op hoog vuur. Schenk de eieren erin en roer na 30 sec. los met een houten lepel. Voeg na 1 min. de koude rijst en bosui toe en roerbak 3 min.
Schep de ham met de groenten, garnalen, sojasaus en rijstwijn door de rijst en serveer in kommen.
Yang chow fan (Chinese gebakken rijst)
Yang chow fan is losjes vertaald: gebakken rijst uit Yangzhou.
hoofdgerecht
null personen
690 kcal
30 min. bereiden
60 min. wachten
Aan de slag
Spoel de rijst 3 of 4 keer in koud water, totdat het water minder troebel is. Zo voorkom je papperige rijst. Doe de rijst met water in een pan. Het water moet een vingertoplengte boven de rijst staan. Breng aan de kook en laat op middelhoog vuur onafgedekt zacht koken tot het vocht is geabsorbeerd. Draai het vuur zo laag mogelijk en laat de rijst nog 7-10 min. nagaren. Schep nogmaals om. Spreid de rijst uit op een grote schaal en laat minimaal 1 uur afkoelen in de koelkast.
Schil ondertussen de peen met de dunschiller en snijd in blokjes van een ½ cm. Snipper de ui. Verhit ⅓ van de olie in een wok en roerbak de peen met de ui en ham 6 min. op middelhoog vuur. Voeg na 3 min. de erwten toe. Schep uit de pan.
Verhit ⅓ van de olie in de wok op hoog vuur en roerbak de garnalen in 2 min. roze en gaar. Schep uit de pan.
Roer de eieren los in een kom. Snijd de bosuitjes fijn. Verhit de rest van de olie in de wok op hoog vuur. Schenk de eieren erin en roer na 30 sec. los met een houten lepel. Voeg na 1 min. de koude rijst en bosui toe en roerbak 3 min.
Schep de ham met de groenten, garnalen, sojasaus en rijstwijn door de rijst en serveer in kommen.
bereidingstip:
achtergrondinfo:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
300 g witte rijst
1 winterpeen
1 middelgrote ui
6 el zonnebloemolie
125 g hamblokjes
250 g diepvries tuinerwten
225 g diepvries rauwe gepelde garnalen
4 witte scharreleieren
3 bosuitjes
2 el sojasaus
2 el mirin
Dit heb je nodig
dunschiller