Briwat kip
Briwat is een Berbers gerecht dat allerlei vullingen kan hebben. Zoet en hartig, gevuld met bijvoorbeeld amandelen, vis, lamsvlees, kaas of kip. In Marokko gebruikt men waraqdeeg. Dat lijkt op filodeeg, maar is nog dunner.
Aan de slag
Schil en rasp de gember. Snijd de koriander en peterselie fijn. Snijd de kip in grove stukken.
Verhit 3 el van de olie (per 15 stuks) in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de kip in ca. 5 min. rondom bruin. Voeg de gember, koriander, peterselie, kurkuma en kaneel toe en bak 1 min. mee. Blus af met het water en laat in 30 min. gaar stoven op laag vuur met een deksel op de pan. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd ondertussen de uien in halve ringen. Verhit 2 el van de olie (per 15 stuks) in een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de uien 15 min. Roer regelmatig.
Verhit ondertussen de rest van de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de amandelen in 3 min. goudbruin. Schep uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Maal de amandelen fijn in de keukenmachine.
Schep de kip uit de pan, bewaar de bouillon. Pluk de kip met 2 vorken uit elkaar. Schep de ui en amandelen erdoor.
Breng de bouillon opnieuw aan de kook. Voeg de eieren een voor een toe terwijl je met een garde roert. Roer 2 min. door en haal de pan van het vuur. Meng de saus met de kip. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Smelt de boter in een steelpan. Rol de vellen filodeeg uit en snijd in de lengte in 3 lange repen. Bewaar het deeg onder een vochtige theedoek tot gebruik.
Neem een reep filodeeg en bestrijk licht met boter. Leg 1 el kipvulling aan een uiteinde en vouw het deeg schuin over de vulling, zodat er een driehoekige vorm ontstaat. Vouw zo verder tot je een driehoekig pakketje hebt, waarbij alle zijdes dicht zijn. Herhaal met de rest van het deeg en de rest van de vulling.
Verdeel de briwats over 2 met bakpapier beklede bakplaten en bak in ca. 20 min. goudbruin, krokant en gaar.
Laat ze 5 min. afkoelen en bestrooi met de poedersuiker.
Briwat kip
Briwat is een Berbers gerecht dat allerlei vullingen kan hebben. Zoet en hartig, gevuld met bijvoorbeeld amandelen, vis, lamsvlees, kaas of kip. In Marokko gebruikt men waraqdeeg. Dat lijkt op filodeeg, maar is nog dunner.
null personen
205 kcal
50 min. bereiden
10 min. wachten
20 min. oventijd
Aan de slag
Schil en rasp de gember. Snijd de koriander en peterselie fijn. Snijd de kip in grove stukken.
Verhit 3 el van de olie (per 15 stuks) in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de kip in ca. 5 min. rondom bruin. Voeg de gember, koriander, peterselie, kurkuma en kaneel toe en bak 1 min. mee. Blus af met het water en laat in 30 min. gaar stoven op laag vuur met een deksel op de pan. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd ondertussen de uien in halve ringen. Verhit 2 el van de olie (per 15 stuks) in een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de uien 15 min. Roer regelmatig.
Verhit ondertussen de rest van de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de amandelen in 3 min. goudbruin. Schep uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Maal de amandelen fijn in de keukenmachine.
Schep de kip uit de pan, bewaar de bouillon. Pluk de kip met 2 vorken uit elkaar. Schep de ui en amandelen erdoor.
Breng de bouillon opnieuw aan de kook. Voeg de eieren een voor een toe terwijl je met een garde roert. Roer 2 min. door en haal de pan van het vuur. Meng de saus met de kip. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Smelt de boter in een steelpan. Rol de vellen filodeeg uit en snijd in de lengte in 3 lange repen. Bewaar het deeg onder een vochtige theedoek tot gebruik.
Neem een reep filodeeg en bestrijk licht met boter. Leg 1 el kipvulling aan een uiteinde en vouw het deeg schuin over de vulling, zodat er een driehoekige vorm ontstaat. Vouw zo verder tot je een driehoekig pakketje hebt, waarbij alle zijdes dicht zijn. Herhaal met de rest van het deeg en de rest van de vulling.
Verdeel de briwats over 2 met bakpapier beklede bakplaten en bak in ca. 20 min. goudbruin, krokant en gaar.
Laat ze 5 min. afkoelen en bestrooi met de poedersuiker.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
40 g verse gember
10 g verse koriander
10 g verse platte peterselie
365 g kipdijfilet
8 el milde olijfolie
2 tl kurkuma
2 tl gemalen kaneel
150 ml water
2 middelgrote uien
100 g blanke amandelen
2 middelgrote eieren
50 g ongezouten roomboter
5 vellen vers filodeeg
1 el poedersuiker
Dit heb je nodig
keukenmachine
schone theedoek
bakkwast
bakpapier