Gepofte bieten met zalm en dille
Van deze gepofte bieten ga je zeker genieten! En anders wel van de zalm met dille.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel de rode bieten over de ovenschaal. Besprenkel met ⅓ van de olie en dek af met aluminiumfolie. Boen de aardappelen schoon en snijd ze in 8 parten. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met ⅓ van de olie. Pof de bieten 1 uur tot 1 uur en 15 min. (afhankelijk van de grootte van de bieten) in het midden van de oven. Zet de laatste 25 min. de aardappelen onder de bieten in de oven. De bieten zijn gaar als je er met de punt van een mesje gemakkelijk in kunt prikken. Haal ze uit de oven, laat 15 min. afkoelen. Laat de aardappelen in de oven tot het serveren.
Snijd ondertussen de dille fijn en meng ¾ van de dille met de crème fraîche. Rooster het komijnzaad in een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur 2 min. Laat afkoelen op een bord. Snijd de zalm in de lengte in 4 gelijke stukken. Dep droog met keukenpapier en bestrooi met peper en eventueel zout. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de zalm 3 min. op één kant. Draai om als de zalm goudbruin is (check dit voorzichtig met een spatel). Zet het vuur laag en laat de zalm in 3-4 min. gaar worden. De binnenkant moet nog een beetje glazig zijn, maar wel bijna uit elkaar vallen als je er met een vork in prikt. Draai de zalm niet meer om.
Meng ondertussen in een grote kom het komijnzaad, de mosterd, extra vierge olijfolie en azijn tot een dressing en breng op smaak met peper en eventueel zout. Pel de schil van de afgekoelde bieten en snijd de bieten in kleine parten. Schep ze met de rest van de dille door de dressing. Serveer de gepofte bieten met de aardappelparten, een schepje dille-crème fraîche en de stukken zalm.
Gepofte bieten met zalm en dille
Van deze gepofte bieten ga je zeker genieten! En anders wel van de zalm met dille.
hoofdgerecht
null personen
935 kcal
25 min. bereiden
75 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel de rode bieten over de ovenschaal. Besprenkel met ⅓ van de olie en dek af met aluminiumfolie. Boen de aardappelen schoon en snijd ze in 8 parten. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met ⅓ van de olie. Pof de bieten 1 uur tot 1 uur en 15 min. (afhankelijk van de grootte van de bieten) in het midden van de oven. Zet de laatste 25 min. de aardappelen onder de bieten in de oven. De bieten zijn gaar als je er met de punt van een mesje gemakkelijk in kunt prikken. Haal ze uit de oven, laat 15 min. afkoelen. Laat de aardappelen in de oven tot het serveren.
Snijd ondertussen de dille fijn en meng ¾ van de dille met de crème fraîche. Rooster het komijnzaad in een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur 2 min. Laat afkoelen op een bord. Snijd de zalm in de lengte in 4 gelijke stukken. Dep droog met keukenpapier en bestrooi met peper en eventueel zout. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de zalm 3 min. op één kant. Draai om als de zalm goudbruin is (check dit voorzichtig met een spatel). Zet het vuur laag en laat de zalm in 3-4 min. gaar worden. De binnenkant moet nog een beetje glazig zijn, maar wel bijna uit elkaar vallen als je er met een vork in prikt. Draai de zalm niet meer om.
Meng ondertussen in een grote kom het komijnzaad, de mosterd, extra vierge olijfolie en azijn tot een dressing en breng op smaak met peper en eventueel zout. Pel de schil van de afgekoelde bieten en snijd de bieten in kleine parten. Schep ze met de rest van de dille door de dressing. Serveer de gepofte bieten met de aardappelparten, een schepje dille-crème fraîche en de stukken zalm.
vegantip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 kg rauwe rode biet
6 el milde olijfolie
750 g roodschillige aardappelen
15 g verse dille
125 g crème fraîche
1 el komijnzaad
600 g verse zalmfilet aan een stuk
1 el milde mosterd
2 el extra vierge olijfolie
1 el witte balsamicoazijn
Dit heb je nodig
braadslee of ovenschaal (30 x 40 cm)
bakpapier