Hele gemarineerde kip met prei en pastinaak
Geheim van de chef: als je een hele kip voor het roosteren onderdompelt in een badje van karnemelk, komt-ie extra sappig uit de oven.
30 min. bereiden / 1 uur 10 min. oventijd / 13 uur 10 min. wachten
8 ingrediënten
Aan de slag
Meng in een grote pan waar de kip in past de karnemelk met het zout totdat het zout is opgelost. Laat de kip met de borstzijde naar beneden in de karnemelk zakken. Dek de pan af met een deksel en zet 12 uur in de koelkast. Haal de kip 1 uur voor het bereiden uit de koelkast.
Verwarm de oven voor op 220 °C. Halveer de prei, snijd in stukken van ca. 5 cm, spoel af onder koud stromend water en laat uitlekken. Schil de pastinaak en snijd in plakken van ca. 2 cm. Vet de braadslede of ovenschaal in. Boen de krieltjes schoon en verdeel met de prei en pastinaak over de braadslede of ovenschaal. Breng op smaak met peper en eventueel zout en besprenkel met de olie. Haal de kip uit de karnemelk en schraap er met een lepel zoveel mogelijk karnemelk af. Leg de kip op de groente in de braadslede met de borstzijde naar beneden en bestrooi met peper en eventueel zout. Stop de salie in de holte van de kip. Bind de poten van de kip vast met keukentouw.
Schuif de braadslede in het midden van de oven. Zorg dat de poten van de kip naar achter wijzen. Bak 20 min. Verlaag de oventemperatuur naar 200 °C en bak nog 20 min.
Haal de braadslede uit de oven, haal de kip eruit en schep de groente om. Leg de kip er met de borstzijde naar boven weer op en bak nog 20-30 min. Je kunt controleren of de kip gaar is door met een mesje in het dikste deel van de kippendij te prikken. Als het vocht helder is, is de kip gaar. Haal de kip uit de oven, dek losjes af met aluminiumfolie en laat 10 min. rusten voor het serveren. Snijd de kip in stukken en serveer de groente erbij.
Hele gemarineerde kip met prei en pastinaak
Geheim van de chef: als je een hele kip voor het roosteren onderdompelt in een badje van karnemelk, komt-ie extra sappig uit de oven.
hoofdgerecht
null personen
795 kcal
30 min. bereiden
790 min. wachten
70 min. oventijd
Aan de slag
Meng in een grote pan waar de kip in past de karnemelk met het zout totdat het zout is opgelost. Laat de kip met de borstzijde naar beneden in de karnemelk zakken. Dek de pan af met een deksel en zet 12 uur in de koelkast. Haal de kip 1 uur voor het bereiden uit de koelkast.
Verwarm de oven voor op 220 °C. Halveer de prei, snijd in stukken van ca. 5 cm, spoel af onder koud stromend water en laat uitlekken. Schil de pastinaak en snijd in plakken van ca. 2 cm. Vet de braadslede of ovenschaal in. Boen de krieltjes schoon en verdeel met de prei en pastinaak over de braadslede of ovenschaal. Breng op smaak met peper en eventueel zout en besprenkel met de olie. Haal de kip uit de karnemelk en schraap er met een lepel zoveel mogelijk karnemelk af. Leg de kip op de groente in de braadslede met de borstzijde naar beneden en bestrooi met peper en eventueel zout. Stop de salie in de holte van de kip. Bind de poten van de kip vast met keukentouw.
Schuif de braadslede in het midden van de oven. Zorg dat de poten van de kip naar achter wijzen. Bak 20 min. Verlaag de oventemperatuur naar 200 °C en bak nog 20 min.
Haal de braadslede uit de oven, haal de kip eruit en schep de groente om. Leg de kip er met de borstzijde naar boven weer op en bak nog 20-30 min. Je kunt controleren of de kip gaar is door met een mesje in het dikste deel van de kippendij te prikken. Als het vocht helder is, is de kip gaar. Haal de kip uit de oven, dek losjes af met aluminiumfolie en laat 10 min. rusten voor het serveren. Snijd de kip in stukken en serveer de groente erbij.
combinatietip:
biertip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 l karnemelk
3 el zout
1¼ kg hele kip
3 preien
400 g pastinaken
500 g krieltjes
4 el milde olijfolie
15 g verse salie
Dit heb je nodig
braadslee of ovenschaal (20 x 30 cm)
keukentouw