Kruidig rundergehakt met wittekoolsalade en knolselderijfriet
Kruidig rundergehakt met friet van knolselderij: over comfortfood gesproken! De crunchy salade van witte kool is er heerlijk fris bij.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd eventuele wortels van de knolselderij en schil hem. Halveer de knol, snijd in plakken van ca. 1 cm en de plakken in frieten van ca. 1 cm. Verdeel de frieten over een met bakpapier beklede bakplaat en meng met het paprikapoeder en 60 ml olie (per 4 personen). Zorg dat de frieten elkaar zo min mogelijk raken. Rooster de frieten ca. 40 min. in de oven. Schep halverwege voorzichtig om.
Breek ondertussen het ei boven de hoge beker van de staafmixer. Voeg de mosterd, azijn, peper en eventueel zout toe. Zet de kop van de staafmixer onder in de beker en giet 225 ml olie (per 4 personen) langs de kant van de maatbeker, zodat het boven op het ei-azijn-mosterdmengsel komt te staan. Zet de staafmixer aan en beweeg een paar centimeter op en neer. Maak grotere bewegingen zodra een dikke mayonaise ontstaat. Ga door tot alle olie in de mayonaise is opgenomen.
Rooster het karwijzaad in een koekenpan zonder olie of boter ca. 1 min. op middelhoog vuur tot het begint te geuren.
Verwijder de harde kern uit de halve witte kool en snijd de kool in dunne reepjes. Doe in een kom. ‘Kneed’ de kool met het zout met je handen 3 min., zodat de kool wat zachter wordt. Meng met 100 g van de mayonaise (per 4 personen) en het karwijzaad. Breng op smaak met peper.
Verhit een hapjespan zonder olie of boter en bak het gehakt op middelhoog vuur in 6 min. rul. Snipper ondertussen de ui en snijd de tenen knoflook fijn. Halveer de paprika en verwijder de steelaanzet en zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in blokjes van ca. een ½ cm. Schep het gehakt in de zeef en laat goed uitlekken.
Verhit de rest van de olie in dezelfde pan en bak de ui, knoflook en paprika 5 min. op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Voeg het gehakt, de tomato frito, barbecuesaus, rest van de paprikapoeder, chilivlokken en het water toe en laat nog 10 min. op laag vuur koken. Serveer met de koolsalade, knolselderijfriet en mayonaise.
Kruidig rundergehakt met wittekoolsalade en knolselderijfriet
Kruidig rundergehakt met friet van knolselderij: over comfortfood gesproken! De crunchy salade van witte kool is er heerlijk fris bij.
hoofdgerecht
null personen
895 kcal
50 min. bereiden
40 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd eventuele wortels van de knolselderij en schil hem. Halveer de knol, snijd in plakken van ca. 1 cm en de plakken in frieten van ca. 1 cm. Verdeel de frieten over een met bakpapier beklede bakplaat en meng met het paprikapoeder en 60 ml olie (per 4 personen). Zorg dat de frieten elkaar zo min mogelijk raken. Rooster de frieten ca. 40 min. in de oven. Schep halverwege voorzichtig om.
Breek ondertussen het ei boven de hoge beker van de staafmixer. Voeg de mosterd, azijn, peper en eventueel zout toe. Zet de kop van de staafmixer onder in de beker en giet 225 ml olie (per 4 personen) langs de kant van de maatbeker, zodat het boven op het ei-azijn-mosterdmengsel komt te staan. Zet de staafmixer aan en beweeg een paar centimeter op en neer. Maak grotere bewegingen zodra een dikke mayonaise ontstaat. Ga door tot alle olie in de mayonaise is opgenomen.
Rooster het karwijzaad in een koekenpan zonder olie of boter ca. 1 min. op middelhoog vuur tot het begint te geuren.
Verwijder de harde kern uit de halve witte kool en snijd de kool in dunne reepjes. Doe in een kom. ‘Kneed’ de kool met het zout met je handen 3 min., zodat de kool wat zachter wordt. Meng met 100 g van de mayonaise (per 4 personen) en het karwijzaad. Breng op smaak met peper.
Verhit een hapjespan zonder olie of boter en bak het gehakt op middelhoog vuur in 6 min. rul. Snipper ondertussen de ui en snijd de tenen knoflook fijn. Halveer de paprika en verwijder de steelaanzet en zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in blokjes van ca. een ½ cm. Schep het gehakt in de zeef en laat goed uitlekken.
Verhit de rest van de olie in dezelfde pan en bak de ui, knoflook en paprika 5 min. op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Voeg het gehakt, de tomato frito, barbecuesaus, rest van de paprikapoeder, chilivlokken en het water toe en laat nog 10 min. op laag vuur koken. Serveer met de koolsalade, knolselderijfriet en mayonaise.
algemeen:
bewaartip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 knolselderij
3 tl zoete gerookte-paprikapoeder
315 ml milde olijfolie
1 middelgroot ei
2 tl dijonmosterd
2 el wittewijnazijn
1 el karwijzaad
½ witte kool
½ tl zout
500 g rundergehakt
1 middelgrote ui
2 tenen knoflook
1 groene paprika
200 ml tomato frito
100 ml barbecuesaus
½ tl chilivlokken
3 el water
Dit heb je nodig
bakpapier
staafmixer met hoge beker
zeef