Earl greycake met stoofperen
Als je stoofperen niet in wijn of port maar in thee stooft, krijg je heerlijk zachte peertjes met een lichte earl greysmaak.
Aan de slag
Hang 3 theezakjes in een pan met het kokende water en laat 10 min. trekken. Schil ondertussen de stoofperen met de dunschiller. Laat het steeltje eraan zitten. Boen de sinaasappel schoon en schil met de dunschiller dunne repen van de oranje schil.
Voeg de stoofperen, kristalsuiker en sinaasappelschillen toe aan de thee in de pan en breng opnieuw aan de kook. Zet het vuur laag en laat 30 min. zachtjes koken. Haal de stoofperen uit de pan. Zeef de sinaasappelschil en de theezakjes uit het kookvocht en kook het vocht op hoog vuur in tot een siroop van ca. 150 ml. Dit duurt ongeveer 10 min. Klop er 10 g van de boter door en zet het vuur uit.
Verwarm de oven voor op 160 °C. Klop met een mixer de rest van de boter met de basterdsuiker tot een romige massa. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en klop 7 min. Voeg het zout toe en de inhoud van de rest van de theezakjes en klop in 1 min. tot een egaal beslag. Vouw het bakmeel met een spatel door het beslag.
Vet de cakevorm in. Schep het beslag in de cakevorm en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Maak 4 kuiltjes in het beslag en zet hier de stoofperen in met het steeltje naar boven. Schenk 50 ml ingekookte theesiroop over het beslag. Verkruimel de amandelkoekjes erboven.
Bak de cake in het midden van de oven in 50-55 min. gaar. Dek de bovenkant af met aluminiumfolie als die te donker wordt. Prik er met de satéprikker in, als die er schoon en droog uitkomt, is hij gaar. Laat 30 min. afkoelen en besprenkel met 50 ml theesiroop. De rest van de siroop wordt niet gebruikt.
Earl greycake met stoofperen
Als je stoofperen niet in wijn of port maar in thee stooft, krijg je heerlijk zachte peertjes met een lichte earl greysmaak.
null personen
365 kcal
30 min. bereiden
60 min. wachten
55 min. oventijd
Aan de slag
Hang 3 theezakjes in een pan met het kokende water en laat 10 min. trekken. Schil ondertussen de stoofperen met de dunschiller. Laat het steeltje eraan zitten. Boen de sinaasappel schoon en schil met de dunschiller dunne repen van de oranje schil.
Voeg de stoofperen, kristalsuiker en sinaasappelschillen toe aan de thee in de pan en breng opnieuw aan de kook. Zet het vuur laag en laat 30 min. zachtjes koken. Haal de stoofperen uit de pan. Zeef de sinaasappelschil en de theezakjes uit het kookvocht en kook het vocht op hoog vuur in tot een siroop van ca. 150 ml. Dit duurt ongeveer 10 min. Klop er 10 g van de boter door en zet het vuur uit.
Verwarm de oven voor op 160 °C. Klop met een mixer de rest van de boter met de basterdsuiker tot een romige massa. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en klop 7 min. Voeg het zout toe en de inhoud van de rest van de theezakjes en klop in 1 min. tot een egaal beslag. Vouw het bakmeel met een spatel door het beslag.
Vet de cakevorm in. Schep het beslag in de cakevorm en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Maak 4 kuiltjes in het beslag en zet hier de stoofperen in met het steeltje naar boven. Schenk 50 ml ingekookte theesiroop over het beslag. Verkruimel de amandelkoekjes erboven.
Bak de cake in het midden van de oven in 50-55 min. gaar. Dek de bovenkant af met aluminiumfolie als die te donker wordt. Prik er met de satéprikker in, als die er schoon en droog uitkomt, is hij gaar. Laat 30 min. afkoelen en besprenkel met 50 ml theesiroop. De rest van de siroop wordt niet gebruikt.
bewaartip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
5 zakjes Earl grey thee
500 ml kokend water
4 Gieser Wildeman stoofperen
½ sinaasappel
150 g kristalsuiker
160 g ongezouten roomboter
150 g witte basterdsuiker
4 middelgrote eieren
¼ tl zout
150 g zelfrijzend bakmeel
50 g Sapori amaretti morbidi (amandelkoekjes)
Dit heb je nodig
handmixer
cakevorm 30 cm
sateprikker