Stoofperen-carpaccio met balsamicodressing
Steel meteen de show met dit elegante voorgerechtje waarin zoete stoofpeertjes gezelschap krijgen van knapperige, zelfgemaakte crackers met venkelzaad.
Aan de slag
Schil de peren, maar laat het steeltje eraan zitten. Schil met de dunschiller de oranje schil van de halve sinaasappel.
Breng de port met de sinaasappelschil, 150 ml water, de rietsuiker, het kaneelstokje en de kruidnagels aan de kook. Zet de peren in het portmengsel, zet het vuur laag en laat de peren in 35 min. gaar worden. Zet het vuur uit en laat de peren in het stoofvocht 1 uur helemaal afkoelen.
Maak ondertussen de crackers. Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de bloem met het zout en het venkelzaad. Giet er 1 el olie bij en de rest van het water en roer tot een samenhangend deeg ontstaat. Voeg steeds 1 tl extra water toe als het deeg te droog blijft.
Bestuif je werkblad met veel bloem. Rol het stuk deeg uit tot een zo dun mogelijke lap van 35 x 30 cm. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant van het deeg met behulp van het bakkwastje licht met ½ el olie. Prik het deeg helemaal in met een vork. Bak in het midden van de oven in ca. 20 min. lichtbruin en knapperig. Laat van de bakplaat af helemaal afkoelen en breek de reuzencracker in grote schotsen.
Meng ondertussen de rest van de olie met de balsamicoazijn en 1 el stoofvocht van de peren in een grote kom tot een gladde dressing. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd de peren met een scherp mes in de breedte in flinterdunne plakjes. Besprenkel met de helft van de dressing.
Verdeel de plakjes peer dakpansgewijs over 4 borden. Verdeel de rucola erover. Besprenkel met de rest van de dressing. Serveer met een stuk van de cracker.
Stoofperen-carpaccio met balsamicodressing
Steel meteen de show met dit elegante voorgerechtje waarin zoete stoofpeertjes gezelschap krijgen van knapperige, zelfgemaakte crackers met venkelzaad.
voorgerecht
null personen
350 kcal
40 min. bereiden
60 min. wachten
20 min. oventijd
Aan de slag
Schil de peren, maar laat het steeltje eraan zitten. Schil met de dunschiller de oranje schil van de halve sinaasappel.
Breng de port met de sinaasappelschil, 150 ml water, de rietsuiker, het kaneelstokje en de kruidnagels aan de kook. Zet de peren in het portmengsel, zet het vuur laag en laat de peren in 35 min. gaar worden. Zet het vuur uit en laat de peren in het stoofvocht 1 uur helemaal afkoelen.
Maak ondertussen de crackers. Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de bloem met het zout en het venkelzaad. Giet er 1 el olie bij en de rest van het water en roer tot een samenhangend deeg ontstaat. Voeg steeds 1 tl extra water toe als het deeg te droog blijft.
Bestuif je werkblad met veel bloem. Rol het stuk deeg uit tot een zo dun mogelijke lap van 35 x 30 cm. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant van het deeg met behulp van het bakkwastje licht met ½ el olie. Prik het deeg helemaal in met een vork. Bak in het midden van de oven in ca. 20 min. lichtbruin en knapperig. Laat van de bakplaat af helemaal afkoelen en breek de reuzencracker in grote schotsen.
Meng ondertussen de rest van de olie met de balsamicoazijn en 1 el stoofvocht van de peren in een grote kom tot een gladde dressing. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd de peren met een scherp mes in de breedte in flinterdunne plakjes. Besprenkel met de helft van de dressing.
Verdeel de plakjes peer dakpansgewijs over 4 borden. Verdeel de rucola erover. Besprenkel met de rest van de dressing. Serveer met een stuk van de cracker.
wijntip:
wijntip:
combinatietip:
bereidingstip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
500 g Gieser Wildeman stoofperen
½ sinaasappel
300 ml port ruby
215 ml water
100 g rietsuiker
1 kaneelstokje
4 kruidnagels
100 g bloem
½ tl zout
2 el venkelzaad
5 el milde olijfolie
1 el balsamicoazijn
25 g rucola
Dit heb je nodig
dunschiller
bakpapier
bakkwastje