Geroosterde venkel met tomaat en Parmezaanse kaas
Geroosterde venkel in ‘parmigiana’ stijl: om en om met mozzarella, Parmezaanse kaas en tomatensaus.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 C. Snijd de stelen en een stukje van de onderkant van de venkelknollen, snijd het venkelgroen fijn. Halveer de knol in de lengte en snijd in parten van ca. 1½ cm dik. Meng in een kom met ⅓ van de olie en bestrooi met peper en eventueel zout. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ca. 20 min. in de oven. Haal uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 180 C.
Pluk ondertussen de blaadjes van de takjes basilicum en snijd de steeltjes fijn. Snijd de blaadjes in dunne reepjes. Snipper de ui en snijd de tenen knoflook fijn. Verhit de rest van de olie in een ruime steelpan en fruit de ui 4 min. op middelhoog vuur. Voeg de knoflook, het venkelzaad en de basilicumsteeltjes toe en bak 1 min. mee. Voeg de tomaten-groentepuree toe en bak nog 1 min. mee. Doe de tomatenblokjes, honing en oregano erbij, schep om en breng de saus aan de kook. Laat 10 min. zachtjes inkoken. Breng de saus op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd de mozzarella in dunne plakken. Rasp de Parmezaanse kaas. Verdeel de helft van de tomatensaus over de bodem van de ovenschaal. Verdeel hier de helft van de geroosterde plakken venkel over en de helft van de mozzarella. Verdeel de helft van de Parmezaanse kaas erover en verdeel er het basilicum over. Verdeel hierover de rest van de tomatensaus, de rest van de mozzarella en de rest van de Parmezaanse kaas. Verdeel de rest van de parten venkel er in een mooi patroon op. Bak de ‘parmigiana’ van venkel ca. 25 min. in de oven. Bestrooi met het venkelgroen.
Geroosterde venkel met tomaat en Parmezaanse kaas
Geroosterde venkel in ‘parmigiana’ stijl: om en om met mozzarella, Parmezaanse kaas en tomatensaus.
bijgerecht
null personen
330 kcal
30 min. bereiden
25 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 C. Snijd de stelen en een stukje van de onderkant van de venkelknollen, snijd het venkelgroen fijn. Halveer de knol in de lengte en snijd in parten van ca. 1½ cm dik. Meng in een kom met ⅓ van de olie en bestrooi met peper en eventueel zout. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ca. 20 min. in de oven. Haal uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 180 C.
Pluk ondertussen de blaadjes van de takjes basilicum en snijd de steeltjes fijn. Snijd de blaadjes in dunne reepjes. Snipper de ui en snijd de tenen knoflook fijn. Verhit de rest van de olie in een ruime steelpan en fruit de ui 4 min. op middelhoog vuur. Voeg de knoflook, het venkelzaad en de basilicumsteeltjes toe en bak 1 min. mee. Voeg de tomaten-groentepuree toe en bak nog 1 min. mee. Doe de tomatenblokjes, honing en oregano erbij, schep om en breng de saus aan de kook. Laat 10 min. zachtjes inkoken. Breng de saus op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd de mozzarella in dunne plakken. Rasp de Parmezaanse kaas. Verdeel de helft van de tomatensaus over de bodem van de ovenschaal. Verdeel hier de helft van de geroosterde plakken venkel over en de helft van de mozzarella. Verdeel de helft van de Parmezaanse kaas erover en verdeel er het basilicum over. Verdeel hierover de rest van de tomatensaus, de rest van de mozzarella en de rest van de Parmezaanse kaas. Verdeel de rest van de parten venkel er in een mooi patroon op. Bak de ‘parmigiana’ van venkel ca. 25 min. in de oven. Bestrooi met het venkelgroen.
bereidingstip:
vegantip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
2 venkelknollen
3 el milde olijfolie
7½ g verse basilicum
1 middelgrote ui
2 tenen knoflook
2 tl venkelzaad
30 g Mutti le verdurine in tube
400 g tomatenblokjes in blik
1 el honing
½ el gedroogde oregano
125 g mozzarella
75 g Parmezaanse kaas
Dit heb je nodig
bakpapier
ovenschaal (30 x 20 cm, ingevet)