Pruimentaart met mascarpone
Een knapperige bodem, romige vulling en in vanille gemarineerde pruimen: deze taart is gegarandeerd zo op!
40 min. bereiden / 35 min. oventijd / 2 uur 15 min. wachten
11 ingrediënten
Aan de slag
Snijd de boter in kleine blokjes en zet 15 min. in de vriezer. Meng de bloem, basterdsuiker, boter met het amandelmeel in de keukenmachine tot een kruimeldeeg. Voeg het ei toe en meng tot een samenhangend deeg. Vorm een bal van het deeg, druk plat en wikkel in vershoudfolie. Laat 2 uur rusten in de koelkast.
Snijd de pruimen in de lengte in tot de pit, draai de helften in tegengestelde richting los en verwijder de pit. Snijd de helften doormidden. Meng de pruimen in een kom met de kristalsuiker en het vanille-extract en zet apart.
Verwarm de oven voor op 160 °C. Rol het deeg met de deegroller uit op een met bloem bestoven werkblad tot een cirkel van Ø 32 cm, groot genoeg om de taartvorm helemaal te bekleden. Rol het deeg op de deegroller en rol het boven de taartvorm uit. Druk het deeg goed aan en snijd het overhangende deeg eraf. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bekleed het deeg met bakpapier. Vul de bodem met de blindbakvulling en bak de taartbodem ca. 25 min. in de oven. Verwijder de blindbakvulling en het bakpapier en zet de taartbodem nog 10 min. in de oven. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen.
Doe de pruimen in een vergiet en laat goed uitlekken, maar vang het vocht op. Doe het vocht samen met de balsamicoazijn in een steelpan en breng aan de kook. Laat op middelhoog vuur inkoken tot er nog een bodempje van over is. Laat helemaal afkoelen in een kom. Klop met een handmixer de mascarpone met de slagroom in 3 min. stevig. Voeg de helft van de pruimensiroop toe en mix tot een egale crème. Schep de andere helft van de siroop door de pruimen. Vul de taartbodem met de mascarponecrème en verdeel de pruimen in een mooi patroon erover.
Pruimentaart met mascarpone
Een knapperige bodem, romige vulling en in vanille gemarineerde pruimen: deze taart is gegarandeerd zo op!
null personen
510 kcal
40 min. bereiden
135 min. wachten
35 min. oventijd
Aan de slag
Snijd de boter in kleine blokjes en zet 15 min. in de vriezer. Meng de bloem, basterdsuiker, boter met het amandelmeel in de keukenmachine tot een kruimeldeeg. Voeg het ei toe en meng tot een samenhangend deeg. Vorm een bal van het deeg, druk plat en wikkel in vershoudfolie. Laat 2 uur rusten in de koelkast.
Snijd de pruimen in de lengte in tot de pit, draai de helften in tegengestelde richting los en verwijder de pit. Snijd de helften doormidden. Meng de pruimen in een kom met de kristalsuiker en het vanille-extract en zet apart.
Verwarm de oven voor op 160 °C. Rol het deeg met de deegroller uit op een met bloem bestoven werkblad tot een cirkel van Ø 32 cm, groot genoeg om de taartvorm helemaal te bekleden. Rol het deeg op de deegroller en rol het boven de taartvorm uit. Druk het deeg goed aan en snijd het overhangende deeg eraf. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bekleed het deeg met bakpapier. Vul de bodem met de blindbakvulling en bak de taartbodem ca. 25 min. in de oven. Verwijder de blindbakvulling en het bakpapier en zet de taartbodem nog 10 min. in de oven. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen.
Doe de pruimen in een vergiet en laat goed uitlekken, maar vang het vocht op. Doe het vocht samen met de balsamicoazijn in een steelpan en breng aan de kook. Laat op middelhoog vuur inkoken tot er nog een bodempje van over is. Laat helemaal afkoelen in een kom. Klop met een handmixer de mascarpone met de slagroom in 3 min. stevig. Voeg de helft van de pruimensiroop toe en mix tot een egale crème. Schep de andere helft van de siroop door de pruimen. Vul de taartbodem met de mascarponecrème en verdeel de pruimen in een mooi patroon erover.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
175 g ongezouten roomboter
175 g tarwebloem
75 g witte basterdsuiker
40 g amandelmeel
1 middelgroot ei
1 kg verse pruim
100 g kristalsuiker
1 el vanille-extract
2 el balsamicoazijn
250 g mascarpone
200 g verse slagroom
Dit heb je nodig
keukenmachine
vershoudfolie
deegroller
ronde quiche- of taartvorm (Ø 28 cm, ingevet)
bakpapier
blindbakvulling
handmixer