Koolrabi-aardappelgratin met komijnekaas
Koolrabi is licht pittig en doet 't daarom onwijs goed in deze romige koolrabi-aardappelgratin!
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Plet de tenen knoflook en breng ze in een steelpan samen met de takjes tijm en slagroom op hoog vuur tot tegen de kook aan. Laat 10 min. trekken op laag vuur. Zeef en vang de room op. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Schil ondertussen de koolrabi en aardappelen met de dunschiller en snijd ze met een mandoline, kaasschaaf of scherp mes in zo dun mogelijke plakjes.
Rasp de komijnekaas. Maak in de taartvorm of ovenschaal laagjes van afwisselend koolrabi, aardappel, het roommengsel en de geraspte kaas totdat alles op is. Eindig met de kaas.
Knip een stuk bakpapier op maat en dek de gratin hiermee af. Bak de gratin ca. 1 ½ uur in de oven. Verwijder de laatste 15 min. het bakpapier, zodat de bovenkant kan gratineren.
Koolrabi-aardappelgratin met komijnekaas
Koolrabi is licht pittig en doet 't daarom onwijs goed in deze romige koolrabi-aardappelgratin!
bijgerecht
null personen
750 kcal
25 min. bereiden
90 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Plet de tenen knoflook en breng ze in een steelpan samen met de takjes tijm en slagroom op hoog vuur tot tegen de kook aan. Laat 10 min. trekken op laag vuur. Zeef en vang de room op. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Schil ondertussen de koolrabi en aardappelen met de dunschiller en snijd ze met een mandoline, kaasschaaf of scherp mes in zo dun mogelijke plakjes.
Rasp de komijnekaas. Maak in de taartvorm of ovenschaal laagjes van afwisselend koolrabi, aardappel, het roommengsel en de geraspte kaas totdat alles op is. Eindig met de kaas.
Knip een stuk bakpapier op maat en dek de gratin hiermee af. Bak de gratin ca. 1 ½ uur in de oven. Verwijder de laatste 15 min. het bakpapier, zodat de bovenkant kan gratineren.
combinatietip:
vegantip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
2 tenen knoflook
10 g verse tijm
500 ml verse slagroom
300 g koolrabi's
500 g vastkokende aardappelen
200 g Goudse belegen komijnekaas
Dit heb je nodig
zeef
dunschiller, keukenmachine of mandoline
taartvorm of ovenschaal (Ø 28 cm, ingevet)
bakpapier