Kuikenmelkbroodjes
Kijk ze shinen, die gekleurde melkbroodjes. Perfect voor Pasen!
Aan de slag
Laat de boter op kamertemperatuur zacht worden. Meng in een steelpan met dikke bodem de 25 g bloem, 60 ml melk en het water op laag vuur en breng rustig aan de kook. Kook de roux onder regelmatig roeren 3-5 min. op laag vuur tot deze loskomt van de bodem van de pan. Doe de roux in een hittebestendige kom en dek af met vershoudfolie. Laat in 20 min. afkoelen tot kamertemperatuur.
Meng voor het deeg de rest van de bloem, het zout, de suiker en gist in de kom van de keukenmachine of met de handmixer. Voeg 1 ei, de rest van de melk, de oranje kleurstof uit het doosje en de roux toe en kneed 5 min. Voeg de zachte boter in kleine stukjes toe en kneed 10-12 min. tot het deeg zacht en elastisch is. Maak met de hand een bal van het deeg en leg in een kom. Laat het deeg afgedekt met een schone theedoek 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek. Als je met een vinger in het deeg een gat kunt steken en het gat niet gelijk terugveert, is het deeg klaar.
Verwarm de oven voor op 150 °C. Kneed het gerezen deeg nogmaals door en vorm er 12 balletjes van. Leg deze in de met bakpapier beklede ovenschaal. Laat afgedekt met een schone theedoek nog 30 min. rijzen op een warme, tochtvrije plek.
Snijd de rozijnen in 24 piepkleine stukjes. Klop het laatste ei los en bestrijk de broodjes er lichtjes mee. Bak de broodjes in 30-40 min. iets onder het midden van de oven goudbruin en gaar. Laat 30 min. afkoelen op een rooster. Duw in elk broodje in het midden 2 maiskorrels als snavel en 2 stukjes rozijn als de oogjes van een kuiken.
Kuikenmelkbroodjes
Instructievideo - 01:21 min.
Kuikenmelkbroodjes
Kijk ze shinen, die gekleurde melkbroodjes. Perfect voor Pasen!
null porties
200 kcal
25 min. bereiden
120 min. wachten
40 min. oventijd
Aan de slag
Laat de boter op kamertemperatuur zacht worden. Meng in een steelpan met dikke bodem de 25 g bloem, 60 ml melk en het water op laag vuur en breng rustig aan de kook. Kook de roux onder regelmatig roeren 3-5 min. op laag vuur tot deze loskomt van de bodem van de pan. Doe de roux in een hittebestendige kom en dek af met vershoudfolie. Laat in 20 min. afkoelen tot kamertemperatuur.
Meng voor het deeg de rest van de bloem, het zout, de suiker en gist in de kom van de keukenmachine of met de handmixer. Voeg 1 ei, de rest van de melk, de oranje kleurstof uit het doosje en de roux toe en kneed 5 min. Voeg de zachte boter in kleine stukjes toe en kneed 10-12 min. tot het deeg zacht en elastisch is. Maak met de hand een bal van het deeg en leg in een kom. Laat het deeg afgedekt met een schone theedoek 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek. Als je met een vinger in het deeg een gat kunt steken en het gat niet gelijk terugveert, is het deeg klaar.
Verwarm de oven voor op 150 °C. Kneed het gerezen deeg nogmaals door en vorm er 12 balletjes van. Leg deze in de met bakpapier beklede ovenschaal. Laat afgedekt met een schone theedoek nog 30 min. rijzen op een warme, tochtvrije plek.
Snijd de rozijnen in 24 piepkleine stukjes. Klop het laatste ei los en bestrijk de broodjes er lichtjes mee. Bak de broodjes in 30-40 min. iets onder het midden van de oven goudbruin en gaar. Laat 30 min. afkoelen op een rooster. Duw in elk broodje in het midden 2 maiskorrels als snavel en 2 stukjes rozijn als de oogjes van een kuiken.
variatietip:
bereidingstip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
60 g ongezouten roomboter
385 g tarwebloem
180 ml volle melk
60 ml water
1 mespunt zout
60 g fijne kristalsuiker
7 g droge gist
2 witte scharreleieren
1 doosje Cake Decor regenboogkleurstoffen
8 rozijnen
24 korrels maiskorrels in blik
Dit heb je nodig
vershoudfolie
keukenmachine of handmixer
bakpapier
ovenschaal (20 x 25 cm)