Kabeljauw met saffraansaus
Kerstmis? Wat dacht je van kerstvis? Dit kabeljauwgerecht staat extra mooi op de kersttafel, omdat de aardappelplakjes net schubben lijken.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 160 °C. Smelt 2 el boter (per 4 personen) in een steelpan. Schil de aardappelen en snijd ze in zo dun mogelijke plakjes op de mandoline of met de dunschiller. Leg 10-12 plakjes steeds dakpansgewijs op een met bakpapier beklede bakplaat. Per persoon maak je 1 aardappeldakje in een rechthoekje, op het formaat van een kabeljauwhaasje. Zorg dat de plakjes elkaar overlappen. Bestrijk met gesmolten boter en bestrooi met zout. Bak ca. 35 min. tot goudgeel en knapperig.
Snipper ondertussen de sjalot heel fijn. Smelt 1 el boter (per 4 personen) in een steelpan op laag vuur en fruit de sjalot in 2 min. zacht. Verkruimel de saffraan tussen je vingers en meng met het hete water. Voeg de wijn toe aan de sjalot, breng aan de kook en laat 1 min. inkoken. Voeg de saffraan met aanhangend water en de slagroom toe en laat 15 min. zachtjes koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verhit 5 min. voor het einde van de oventijd de olie met 1 ½ el boter (per 4 personen) in een koekenpan met antiaanbaklaag. Bak hierin de kabeljauw 4 min. op hoog vuur. Keer halverwege. Haal de aardappelplakjes uit de oven en druk ze aan met een spatel, zodat ze goed aan elkaar plakken. Leg met een spatel op elk stukje vis een aardappeldakje. Houd warm op een warm bord afgedekt met aluminiumfolie. Maak de saus af: roer met een garde de rest van de boter erdoorheen tot een glad, goudgeel geheel.
Verdeel de babyspinazie over warme borden. Leg de kabeljauw met aardappeldakje in het midden erop. Besprenkel rondom met de saffraansaus.
Kabeljauw met saffraansaus
Kerstmis? Wat dacht je van kerstvis? Dit kabeljauwgerecht staat extra mooi op de kersttafel, omdat de aardappelplakjes net schubben lijken.
hoofdgerecht
null personen
470 kcal
20 min. bereiden
35 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 160 °C. Smelt 2 el boter (per 4 personen) in een steelpan. Schil de aardappelen en snijd ze in zo dun mogelijke plakjes op de mandoline of met de dunschiller. Leg 10-12 plakjes steeds dakpansgewijs op een met bakpapier beklede bakplaat. Per persoon maak je 1 aardappeldakje in een rechthoekje, op het formaat van een kabeljauwhaasje. Zorg dat de plakjes elkaar overlappen. Bestrijk met gesmolten boter en bestrooi met zout. Bak ca. 35 min. tot goudgeel en knapperig.
Snipper ondertussen de sjalot heel fijn. Smelt 1 el boter (per 4 personen) in een steelpan op laag vuur en fruit de sjalot in 2 min. zacht. Verkruimel de saffraan tussen je vingers en meng met het hete water. Voeg de wijn toe aan de sjalot, breng aan de kook en laat 1 min. inkoken. Voeg de saffraan met aanhangend water en de slagroom toe en laat 15 min. zachtjes koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verhit 5 min. voor het einde van de oventijd de olie met 1 ½ el boter (per 4 personen) in een koekenpan met antiaanbaklaag. Bak hierin de kabeljauw 4 min. op hoog vuur. Keer halverwege. Haal de aardappelplakjes uit de oven en druk ze aan met een spatel, zodat ze goed aan elkaar plakken. Leg met een spatel op elk stukje vis een aardappeldakje. Houd warm op een warm bord afgedekt met aluminiumfolie. Maak de saus af: roer met een garde de rest van de boter erdoorheen tot een glad, goudgeel geheel.
Verdeel de babyspinazie over warme borden. Leg de kabeljauw met aardappeldakje in het midden erop. Besprenkel rondom met de saffraansaus.
wijntip:
achtergrondinfo:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
5½ el ongezouten roomboter
220 g vastkokende aardappelen
1 sjalot
50 mg saffraan
1 el heet water
100 ml droge witte wijn
200 ml verse slagroom
1 el milde olijfolie
4 verse kabeljauwhaasjes
50 g babyspinazie
Dit heb je nodig
dunschiller, keukenmachine of mandoline
bakpapier