Kalkoen met honingglaze, tijm en sjalot
Het geheim van sappige kalkoen? De pekel! En deze kalkoen krijgt er ook nog eens een heerlijke sinaasappelsmaak van.
Aan de slag
Breng een grote pan met ⅕ van het water aan de kook. Voeg hier het zeezout en de suiker aan toe. Roer door tot beide zijn op gelost. Haal van het vuur en giet er de rest van water bij. Roer goed. Snijd de helft van de ongepelde sjalotten en de helft van de ongepelde sinaasappels in parten. Pers het sap van de sinaasappel uit boven de pekel in de pan. Doe de sjalotten en uitgeperste sinaasappelparten in de pan, samen met de kalkoen. Zorg dat de kalkoen onder de pekel staat, druk eventueel aan met zware borden. Doe de deksel op de pan. Zet in de koelkast en laat minimaal 8 uur (of 1 nacht) staan.
Haal de kalkoen uit de pekel en spoel onder koud stromend water het zoute water eraf. Laat op kamertemperatuur komen. Dep de kalkoen droog. Verwarm de oven voor op 200 °C. Haal de sjalot en sinaasappel uit de pekel, maar bewaar ze. De rest van de pekelvloeistof gebruik je niet meer.
Ris de blaadjes van de takjes tijm. Boen de tweede sinaasappel schoon en rasp de oranje schil. Snijd de vrucht in dunne plakken. Meng de tijm en het sinaasappelrasp met de boter en peper. Ga voorzichtig met je vingers vanaf de hals onder het vel, over de borst en rug van de kalkoen, creëer zo ruimte tussen het vel en het vlees. Neem steeds een beetje tijmboter en vul zoveel mogelijk ruimte onder het vel hiermee. Smeer de kalkoen rondom in met de honing, maar niet onder het vel.
Pel de rest van de sjalotten en halveer ze in de lengte. Verdeel samen met de plakken sinaasappel over de braadslede. Leg de kalkoen met de borstzijde onderop op de sjalotten en sinaasappel. Doe de achter gehouden parten sjalot en sinaasappel uit de pekel in de kalkoen. Deze geven smaak, maar zijn niet eetbaar na het braden. Bind de poten samen met keuken touw. Dek de kalkoen af met aluminiumfolie en bak ca. 2 uur in de oven. Keer de kalkoen halverwege om, lepel flink wat braadvet onder uit de schaal over de kalkoen en dek opnieuw af met aluminiumfolie. Haal de laatste 10 min. het folie van de kalkoen en rooster tot ook de borst goudbruin is.
Controleer of de kalkoen gaar is door in een poot te prikken met een scherp mes. Als het vocht dat eruit stroomt helder is, is de kalkoen gaar. Laat afgedekt met aluminiumfolie en een theedoek erover nog 30 min. rusten.
Serveer de kalkoen op een grote schaal, met de sjalotten uit de braadslee erbij. Roer de aanbaksels in de braadslee los en giet erover.
Kalkoen met honingglaze, tijm en sjalot
Het geheim van sappige kalkoen? De pekel! En deze kalkoen krijgt er ook nog eens een heerlijke sinaasappelsmaak van.
hoofdgerecht
null personen
800 kcal
30 min. bereiden
510 min. wachten
120 min. oventijd
Aan de slag
Breng een grote pan met ⅕ van het water aan de kook. Voeg hier het zeezout en de suiker aan toe. Roer door tot beide zijn op gelost. Haal van het vuur en giet er de rest van water bij. Roer goed. Snijd de helft van de ongepelde sjalotten en de helft van de ongepelde sinaasappels in parten. Pers het sap van de sinaasappel uit boven de pekel in de pan. Doe de sjalotten en uitgeperste sinaasappelparten in de pan, samen met de kalkoen. Zorg dat de kalkoen onder de pekel staat, druk eventueel aan met zware borden. Doe de deksel op de pan. Zet in de koelkast en laat minimaal 8 uur (of 1 nacht) staan.
Haal de kalkoen uit de pekel en spoel onder koud stromend water het zoute water eraf. Laat op kamertemperatuur komen. Dep de kalkoen droog. Verwarm de oven voor op 200 °C. Haal de sjalot en sinaasappel uit de pekel, maar bewaar ze. De rest van de pekelvloeistof gebruik je niet meer.
Ris de blaadjes van de takjes tijm. Boen de tweede sinaasappel schoon en rasp de oranje schil. Snijd de vrucht in dunne plakken. Meng de tijm en het sinaasappelrasp met de boter en peper. Ga voorzichtig met je vingers vanaf de hals onder het vel, over de borst en rug van de kalkoen, creëer zo ruimte tussen het vel en het vlees. Neem steeds een beetje tijmboter en vul zoveel mogelijk ruimte onder het vel hiermee. Smeer de kalkoen rondom in met de honing, maar niet onder het vel.
Pel de rest van de sjalotten en halveer ze in de lengte. Verdeel samen met de plakken sinaasappel over de braadslede. Leg de kalkoen met de borstzijde onderop op de sjalotten en sinaasappel. Doe de achter gehouden parten sjalot en sinaasappel uit de pekel in de kalkoen. Deze geven smaak, maar zijn niet eetbaar na het braden. Bind de poten samen met keuken touw. Dek de kalkoen af met aluminiumfolie en bak ca. 2 uur in de oven. Keer de kalkoen halverwege om, lepel flink wat braadvet onder uit de schaal over de kalkoen en dek opnieuw af met aluminiumfolie. Haal de laatste 10 min. het folie van de kalkoen en rooster tot ook de borst goudbruin is.
Controleer of de kalkoen gaar is door in een poot te prikken met een scherp mes. Als het vocht dat eruit stroomt helder is, is de kalkoen gaar. Laat afgedekt met aluminiumfolie en een theedoek erover nog 30 min. rusten.
Serveer de kalkoen op een grote schaal, met de sjalotten uit de braadslee erbij. Roer de aanbaksels in de braadslee los en giet erover.
combinatietip:
wijntip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
5 l water
100 g zeezout
100 g kristalsuiker
6 sjalotten
2 sinaasappels
2½ kg kalkoenen
15 g verse tijm
200 g ongezouten roomboter
100 ml honing
Dit heb je nodig
soeppan van minimaal 7 liter
braadslee of ovenschaal (30 x 35 cm)
keukentouw