Appelciderdonuts met kaneelsuiker
Weer eens iets anders voor oud en nieuw: zelfgemaakte donuts! Deze mini-versie maak je met appelcider, voor een subtiel fruitige smaak.
Aan de slag
Verwarm de appelcider 10 min. op middelhoog vuur. Laat 30 min. afkoelen tot heel lauw (het mag echt niet meer te warm zijn, dan werkt de gist niet). Voeg de gist en ⅓ van de suiker toe, roer door en laat 4 min. staan tot er belletjes vormen.
Meng ondertussen de bloem, koek- en speculaaskruiden, de helft van de kaneel en het zout in een ruime kom. Splits de eieren, de eiwitten worden niet gebruikt. Voeg de eidooiers, de boter en het appelcidermengsel toe aan het bloemmengsel en kneed door elkaar.
Kneed nog 5 min. op een met bloem bestoven werkblad tot een zacht en soepel deeg. Leg in een ingevette kom. Dek af met een vochtige schone theedoek en laat op een warme plaats 1½ tot 2 uur rijzen tot het deeg flink in volume is toegenomen.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 1 cm dik. Steek er met de grote ring of kom cirkels uit. Maak met de kleine ring of het spuitmondje openingen in het midden van de cirkels, bewaar deze bolletjes ook. Herhaal tot het deeg op is. Leg de donuts en de bolletjes op een ingevette bakplaat. Dek af met een stuk ingevette vershoudfolie en laat nog 30 min. op een warme plek rijzen.
Meng de rest van de suiker en de rest van de kaneel op een bord.
Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C. Frituur afhankelijk van de grootte van de pan de donuts en bolletjes per ca. 6 stuks in ca. 2 min. goudbruin en gaar. Keer halverwege. Schep uit de pan, laat uitlekken op keukenpapier. Wentel de warme donuts en bolletjes door de kaneelsuiker en serveer met nog extra kaneelsuiker eroverheen gestrooid.
Appelciderdonuts met kaneelsuiker
Weer eens iets anders voor oud en nieuw: zelfgemaakte donuts! Deze mini-versie maak je met appelcider, voor een subtiel fruitige smaak.
null porties
195 kcal
30 min. bereiden
150 min. wachten
Aan de slag
Verwarm de appelcider 10 min. op middelhoog vuur. Laat 30 min. afkoelen tot heel lauw (het mag echt niet meer te warm zijn, dan werkt de gist niet). Voeg de gist en ⅓ van de suiker toe, roer door en laat 4 min. staan tot er belletjes vormen.
Meng ondertussen de bloem, koek- en speculaaskruiden, de helft van de kaneel en het zout in een ruime kom. Splits de eieren, de eiwitten worden niet gebruikt. Voeg de eidooiers, de boter en het appelcidermengsel toe aan het bloemmengsel en kneed door elkaar.
Kneed nog 5 min. op een met bloem bestoven werkblad tot een zacht en soepel deeg. Leg in een ingevette kom. Dek af met een vochtige schone theedoek en laat op een warme plaats 1½ tot 2 uur rijzen tot het deeg flink in volume is toegenomen.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 1 cm dik. Steek er met de grote ring of kom cirkels uit. Maak met de kleine ring of het spuitmondje openingen in het midden van de cirkels, bewaar deze bolletjes ook. Herhaal tot het deeg op is. Leg de donuts en de bolletjes op een ingevette bakplaat. Dek af met een stuk ingevette vershoudfolie en laat nog 30 min. op een warme plek rijzen.
Meng de rest van de suiker en de rest van de kaneel op een bord.
Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C. Frituur afhankelijk van de grootte van de pan de donuts en bolletjes per ca. 6 stuks in ca. 2 min. goudbruin en gaar. Keer halverwege. Schep uit de pan, laat uitlekken op keukenpapier. Wentel de warme donuts en bolletjes door de kaneelsuiker en serveer met nog extra kaneelsuiker eroverheen gestrooid.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
125 ml appelcider
3½ g gedroogde gist
6 el kristalsuiker
200 g tarwebloem
1 tl koek- en speculaaskruiden
2 tl gemalen kaneel
½ tl zout
2 middelgrote eieren
30 g ongezouten roomboter
2 l arachideolie
Dit heb je nodig
deegroller
uitsteekvormpje of glas (ca. Ø6 cm)
uitsteekring of spuitmondje (1.5cm)
vershoudfolie