Mini-aardappelgratins
Wat is kerst zonder aardappelgratin? De mini-versie met twee kleuren aardappel is minstens zo lekker als de grote variant.
Aan de slag
Breng de slagroom en melk met de helft van de takjes tijm in een steelpan aan de kook. Verwarm 20 min. op laag vuur tegen de kook aan. Zet het vuur uit, verwijder de tijm en breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de aardappelen en zoete aardappelen schoon en snijd of schaaf ze met een kaasschaaf, dunschiller, mandoline of keukenmachine in zo dun mogelijke plakjes. Rasp de kaas met een fijne rasp.
Halveer de teen knoflook en wrijf de holtes van de muffinvorm in met de snijvlakken van de knoflook. Vet de holtes daarna in met de boter.
Ris ondertussen de blaadjes van de rest van de tijm. Verdeel de plakjes aardappel als lagen om en om over de holtes. Eerst een laag van plakjes aardappel, daarna een laag van plakjes zoete aardappel, daarna een laag met wat tijm, peper en wat gruyère. Herhaal en eindig met een laagje aardappel zonder kaas.
Giet het room-melkmengsel over de aardappels. Druk de bovenkant licht aan zodat alle schijfjes aardappel bedekt zijn.
Bak de mini-gratins ca. 25 min. (afhankelijk van de dikte van de plakjes). Als je met de punt van een mes gemakkelijk door de aardappelen glijdt, zijn de gratins klaar. Serveer 3 gratins per persoon.
Mini-aardappelgratins
Instructievideo - 01:47 min.
Mini-aardappelgratins
Wat is kerst zonder aardappelgratin? De mini-versie met twee kleuren aardappel is minstens zo lekker als de grote variant.
bijgerecht
null personen
440 kcal
25 min. bereiden
25 min. oventijd
Aan de slag
Breng de slagroom en melk met de helft van de takjes tijm in een steelpan aan de kook. Verwarm 20 min. op laag vuur tegen de kook aan. Zet het vuur uit, verwijder de tijm en breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de aardappelen en zoete aardappelen schoon en snijd of schaaf ze met een kaasschaaf, dunschiller, mandoline of keukenmachine in zo dun mogelijke plakjes. Rasp de kaas met een fijne rasp.
Halveer de teen knoflook en wrijf de holtes van de muffinvorm in met de snijvlakken van de knoflook. Vet de holtes daarna in met de boter.
Ris ondertussen de blaadjes van de rest van de tijm. Verdeel de plakjes aardappel als lagen om en om over de holtes. Eerst een laag van plakjes aardappel, daarna een laag van plakjes zoete aardappel, daarna een laag met wat tijm, peper en wat gruyère. Herhaal en eindig met een laagje aardappel zonder kaas.
Giet het room-melkmengsel over de aardappels. Druk de bovenkant licht aan zodat alle schijfjes aardappel bedekt zijn.
Bak de mini-gratins ca. 25 min. (afhankelijk van de dikte van de plakjes). Als je met de punt van een mes gemakkelijk door de aardappelen glijdt, zijn de gratins klaar. Serveer 3 gratins per persoon.
bereidingstip:
variatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
250 ml verse slagroom
150 ml volle melk
7½ g verse tijm
250 g vastkokende aardappelen
250 g zoete aardappelen
80 g Zwitserse gruyère AOP 48+
1 teen knoflook
15 g ongezouten roomboter
Dit heb je nodig
dunschiller, keukenmachine of mandoline
muffinvorm met 12 holtes (ingevet)