Galette des rois
Kenmerkend voor een galette des rois (dé Franse driekoningentaart) is de verstopte boon in de taart. Vind je de boon? Dan wordt je gekroond tot koning(in) van de dag.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Meng met de mixer het amandelmeel met de suiker, de helft van de eieren, de boter en 1 tl citroenrasp (per galette) tot een romige, luchtige crème (frangipane).
Snijd een cirkel van ca. 20 cm en een cirkel van ca. 22 cm uit de rollen bladerdeeg. Leg de kleinste cirkel op een vel bakpapier en prik hem met een vork ca. 30 keer in.
Verdeel de frangipane over de deegcirkel. Laat rondom een rand van 2 cm vrij. Leg de boon (of witte amandel) in de frangipane en druk hem erin. Klop de rest van de eieren los en bestrijk met behulp van een bakkwastje de rand van de onderste deegcirkel met ei. Leg de tweede deegcirkel erop en plak de randen aan elkaar vast.
Snijd met een scherp mes een gaatje in het midden van de bovenste deegcirkel, zodat de stoom kan ontsnappen. Maak eventueel nog een mooi patroon aan de bovenkant van de taart zonder te ver door te snijden. Bestrijk de bovenkant met de rest van het ei.
Bak de galette des rois net onder het midden van de oven in 30-35 min. gaar en goudbruin.
Galette des rois
Kenmerkend voor een galette des rois (dé Franse driekoningentaart) is de verstopte boon in de taart. Vind je de boon? Dan wordt je gekroond tot koning(in) van de dag.
null personen
415 kcal
20 min. bereiden
25 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Meng met de mixer het amandelmeel met de suiker, de helft van de eieren, de boter en 1 tl citroenrasp (per galette) tot een romige, luchtige crème (frangipane).
Snijd een cirkel van ca. 20 cm en een cirkel van ca. 22 cm uit de rollen bladerdeeg. Leg de kleinste cirkel op een vel bakpapier en prik hem met een vork ca. 30 keer in.
Verdeel de frangipane over de deegcirkel. Laat rondom een rand van 2 cm vrij. Leg de boon (of witte amandel) in de frangipane en druk hem erin. Klop de rest van de eieren los en bestrijk met behulp van een bakkwastje de rand van de onderste deegcirkel met ei. Leg de tweede deegcirkel erop en plak de randen aan elkaar vast.
Snijd met een scherp mes een gaatje in het midden van de bovenste deegcirkel, zodat de stoom kan ontsnappen. Maak eventueel nog een mooi patroon aan de bovenkant van de taart zonder te ver door te snijden. Bestrijk de bovenkant met de rest van het ei.
Bak de galette des rois net onder het midden van de oven in 30-35 min. gaar en goudbruin.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
½ citroen
80 g amandelmeel
80 g kristalsuiker
2 middelgrote eieren
80 g ongezouten roomboter
540 g vers bladerdeeg
1 gedroogde witte boon
Dit heb je nodig
keukenmachine of handmixer
bakpapier
bakkwastje