Franse appelflap (chausson aux pommes)
Maak kennis met dé Franse appelflap: chausson aux pommes.
Aan de slag
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukken van 2 cm.
Strooi de helft van de suiker in de koekenpan en laat het op middelhoog vuur in ca. 7 min. karamelliseren. Roer niet, dan kan de suiker gaan kristalliseren.
Doe voorzichtig – de karamel kan spetteren – de appels bij de karamel in de pan. Schep om en doe de deksel op de pan. Laat 30 min. op laag vuur stoven. Roer regelmatig. Zet het vuur uit en laat de appels in 1 uur helemaal afkoelen.
Rol ondertussen het bladerdeeg uit. Steek er met de koekjessteker 6 rondjes uit. Bestuif het werkblad en de deegroller met de bloem. Rol de deegrondjes uit tot ovalen van Ø ca. 16 cm, maar rol aan de boven- en onderkant een strook van ca. 2 cm niet uit zodat de rand wat dikker blijft. Maak de randen van het deeg vochtig met water.
Schep 1 el appelvulling in het midden van elk plakje deeg. Vouw de bovenrand over de vulling naar je toe. Zorg dat de bovenrand mooi aansluit op de onderrand voor een strak resultaat. Druk de randen van het deeg goed aan.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop het ei los. Draai de Franse appelflappen om, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met het ei. Laat 30 min. rusten. Snijd met een mesje een waaierpatroon in het deeg door vanuit het midden 8 keer naar de randen toe te snijden. Bestrijk ze nogmaals met ei. Bak ca. 20 min. in het midden van de oven.
Maak ondertussen een siroop door de rest van de suiker met het water aan de kook te brengen. Laat 2 min. koken en bestrijk de Franse appelflapjes met de siroop.
Franse appelflap (chausson aux pommes)
Maak kennis met dé Franse appelflap: chausson aux pommes.
null personen
270 kcal
30 min. bereiden
30 min. wachten
20 min. oventijd
Aan de slag
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukken van 2 cm.
Strooi de helft van de suiker in de koekenpan en laat het op middelhoog vuur in ca. 7 min. karamelliseren. Roer niet, dan kan de suiker gaan kristalliseren.
Doe voorzichtig – de karamel kan spetteren – de appels bij de karamel in de pan. Schep om en doe de deksel op de pan. Laat 30 min. op laag vuur stoven. Roer regelmatig. Zet het vuur uit en laat de appels in 1 uur helemaal afkoelen.
Rol ondertussen het bladerdeeg uit. Steek er met de koekjessteker 6 rondjes uit. Bestuif het werkblad en de deegroller met de bloem. Rol de deegrondjes uit tot ovalen van Ø ca. 16 cm, maar rol aan de boven- en onderkant een strook van ca. 2 cm niet uit zodat de rand wat dikker blijft. Maak de randen van het deeg vochtig met water.
Schep 1 el appelvulling in het midden van elk plakje deeg. Vouw de bovenrand over de vulling naar je toe. Zorg dat de bovenrand mooi aansluit op de onderrand voor een strak resultaat. Druk de randen van het deeg goed aan.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop het ei los. Draai de Franse appelflappen om, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met het ei. Laat 30 min. rusten. Snijd met een mesje een waaierpatroon in het deeg door vanuit het midden 8 keer naar de randen toe te snijden. Bestrijk ze nogmaals met ei. Bak ca. 20 min. in het midden van de oven.
Maak ondertussen een siroop door de rest van de suiker met het water aan de kook te brengen. Laat 2 min. koken en bestrijk de Franse appelflapjes met de siroop.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
350 g Elstar appels
100 g kristalsuiker
270 g vers bladerdeeg
2 el bloem
1 middelgroot ei
50 ml water
Dit heb je nodig
stoofpan of een pan met dikke bodem en een deksel
deegroller
uitsteekrondje (Ø 12 cm)
bakpapier