Kerstsoep
Met zó veel heerlijke gerechten op 't kerstmenu gaan we voor soep graag voor een wat lichtere versie: zelfgemaakte heldere bouillon.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de knolselderij schoon onder de kraan en snijd hem met schil in stukken van ca. 3 cm. Pel de uien en snijd ze in vieren.
Snijd de bol knoflook in de breedte doormidden. Doe de groenten met 60 ml olie (per 4 personen) in een ovenschaal. Roer door elkaar en rooster 30 min. in het midden van de oven.
Breng in een pan water aan de kook. Vul een kom met koud water en ijsblokjes. Leg de peterselie 1 min. in het kokende water, giet af en koel meteen af in het ijswater (blancheren). Giet af en knijp het water eruit. Snijd de peterselie grof en doe met de rest van de olie in een maatbeker. Pureer de peterselie met een staafmixer. Hang een zeef boven een kom en leg daar een stuk dik keukenpapier in. Schenk de peterselie-olie erin en laat langzaam uitlekken.
Doe de geroosterde groenten met de tijm, rozemarijn, het laurierblad, de peperkorrels, het venkelzaad en het water in een grote pan Breng het water aan de kook en laat 45 min. zachtjes koken.
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van een ½ cm. Zeef de bouillon door een fijne zeef en doe terug in de pan. De groenten worden niet gebruikt. Kook de aardappelblokjes in 10 min. gaar in de bouillon. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en meng met de cocktailgarnalen. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel het garnalenmengsel over diepe of borden of kommen. Schenk daar de hete bouillon op en maak af met de peterselie-olie.
Kerstsoep
Met zó veel heerlijke gerechten op 't kerstmenu gaan we voor soep graag voor een wat lichtere versie: zelfgemaakte heldere bouillon.
voorgerecht
null personen
425 kcal
20 min. bereiden
45 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de knolselderij schoon onder de kraan en snijd hem met schil in stukken van ca. 3 cm. Pel de uien en snijd ze in vieren.
Snijd de bol knoflook in de breedte doormidden. Doe de groenten met 60 ml olie (per 4 personen) in een ovenschaal. Roer door elkaar en rooster 30 min. in het midden van de oven.
Breng in een pan water aan de kook. Vul een kom met koud water en ijsblokjes. Leg de peterselie 1 min. in het kokende water, giet af en koel meteen af in het ijswater (blancheren). Giet af en knijp het water eruit. Snijd de peterselie grof en doe met de rest van de olie in een maatbeker. Pureer de peterselie met een staafmixer. Hang een zeef boven een kom en leg daar een stuk dik keukenpapier in. Schenk de peterselie-olie erin en laat langzaam uitlekken.
Doe de geroosterde groenten met de tijm, rozemarijn, het laurierblad, de peperkorrels, het venkelzaad en het water in een grote pan Breng het water aan de kook en laat 45 min. zachtjes koken.
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van een ½ cm. Zeef de bouillon door een fijne zeef en doe terug in de pan. De groenten worden niet gebruikt. Kook de aardappelblokjes in 10 min. gaar in de bouillon. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en meng met de cocktailgarnalen. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel het garnalenmengsel over diepe of borden of kommen. Schenk daar de hete bouillon op en maak af met de peterselie-olie.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 knolselderij
4 zoete uien
1 bol knoflook
150 ml milde olijfolie
10 ijsblokjes
15 g verse platte peterselie
5 g verse tijm
5 g verse rozemarijn
1 laurierblad
10 peperkorrels
½ tl venkelzaad
1½ l water
350 g vastkokende aardappelen
1 citroen
200 g verse cocktailgarnalen
Dit heb je nodig
ovenschaal (25 x 35 cm, ingevet)
staafmixer
zeef
keukenpapier