Zalige groenten uit de oven van Jamie Oliver
‘Lekkere manieren om aan onze dagelijkse dosis gezonde dingen te komen zijn altijd welkom. Dus ik word hier wel blij van.’ - Jamie Oliver
Aan de slag
Voorbereiden: pel en snijd de uien en knoflook in dunne ringen en plakjes. Doe samen met 2 el olijfolie, de gemalen koriander en de olijventapenade in een grote, zware braadpan op matig vuur en roer regelmatig.
Om de smaak van de groenten intenser te maken, gaan we ze even schroeien in een grote droge pan met antiaanbaklaag op hoog vuur. Verwijder daarvoor de zaadjes uit de paprika’s, boen de zoete aardappels schoon en snijd ze samen met de portobello’s en courgettes in stukjes van 3 cm. Rooster de groenten nu per soort, tot ze licht geschroeid zijn, en doe ze in de braadpan. Doe de tomaten erbij, prik ze stuk met een lepel en voeg 2 blikjes water toe. Laat de groenten 30 minuten pruttelen, of tot de zoete aardappels zacht zijn. Voeg naar smaak peper en zout toe, laat ze afkoelen en dek ze af. Klop de eieren intussen in een kom door de yoghurt, kruimel de feta erbij, dek de kom af en zet beide een nacht in de koelkast.
Op de dag zelf: bouw de schotel nu op. Gebruik de oregano om een grote braadslede of bakplaat met 2 el olie in te vetten. Leg op een na alle vellen filodeeg overlappend, met overhangende randen, erin en kwast ze gaandeweg in met 2 el olie. Strooi de basmatirijst in een egale laag erin.
Laat de witte bonen uitlekken, spreid ze uit over de rijst en giet je groentestoof erop. Leg het resterende vel filodeeg verkreukeld erop. Vouw de overhangende randen eroverheen, kwast de bovenkant in met 0.5 el olie en dek af tot gebruik.
Serveren: verhit de oven tot 180 °C. Zet de pan groenten 1 uur onder in de oven. Haal de pan uit de oven, breek het krokante deeg met een lepel en schep de romige topping erop. Wrijf de overgebleven oreganoblaadjes in met 0.5 el olie, strooi erover en zet de pan nog 40 minuten in het midden van de oven, of tot alles goudbruin is.
Zalige groenten uit de oven van Jamie Oliver
‘Lekkere manieren om aan onze dagelijkse dosis gezonde dingen te komen zijn altijd welkom. Dus ik word hier wel blij van.’ - Jamie Oliver
hoofdgerecht
null personen
580 kcal
65 min. bereiden
100 min. oventijd
Aan de slag
Voorbereiden: pel en snijd de uien en knoflook in dunne ringen en plakjes. Doe samen met 2 el olijfolie, de gemalen koriander en de olijventapenade in een grote, zware braadpan op matig vuur en roer regelmatig.
Om de smaak van de groenten intenser te maken, gaan we ze even schroeien in een grote droge pan met antiaanbaklaag op hoog vuur. Verwijder daarvoor de zaadjes uit de paprika’s, boen de zoete aardappels schoon en snijd ze samen met de portobello’s en courgettes in stukjes van 3 cm. Rooster de groenten nu per soort, tot ze licht geschroeid zijn, en doe ze in de braadpan. Doe de tomaten erbij, prik ze stuk met een lepel en voeg 2 blikjes water toe. Laat de groenten 30 minuten pruttelen, of tot de zoete aardappels zacht zijn. Voeg naar smaak peper en zout toe, laat ze afkoelen en dek ze af. Klop de eieren intussen in een kom door de yoghurt, kruimel de feta erbij, dek de kom af en zet beide een nacht in de koelkast.
Op de dag zelf: bouw de schotel nu op. Gebruik de oregano om een grote braadslede of bakplaat met 2 el olie in te vetten. Leg op een na alle vellen filodeeg overlappend, met overhangende randen, erin en kwast ze gaandeweg in met 2 el olie. Strooi de basmatirijst in een egale laag erin.
Laat de witte bonen uitlekken, spreid ze uit over de rijst en giet je groentestoof erop. Leg het resterende vel filodeeg verkreukeld erop. Vouw de overhangende randen eroverheen, kwast de bovenkant in met 0.5 el olie en dek af tot gebruik.
Serveren: verhit de oven tot 180 °C. Zet de pan groenten 1 uur onder in de oven. Haal de pan uit de oven, breek het krokante deeg met een lepel en schep de romige topping erop. Wrijf de overgebleven oreganoblaadjes in met 0.5 el olie, strooi erover en zet de pan nog 40 minuten in het midden van de oven, of tot alles goudbruin is.
combinatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
3 middelgrote uien
3 tenen knoflook
7 el milde olijfolie
3 tl gemalen koriander (ketoembar)
3 tl groene olijventapenade in pot
1 zak paprikamix
3 zoete aardappelen
3 portobello's
3 courgettes
1¼ kg gepelde tomaten in blik
3 grote eieren
500 g yoghurt Griekse stijl
100 g feta
1 bos verse oregano
250 g vers filodeeg
200 g basmatirijst
400 g witte bonen in blik
Dit heb je nodig
Ovenbestendige gietijzeren braadpan