Massaman curry
Don't worry, het is altijd tijd voor curry. Zeker als er massaman curry op het menu staat.
Aan de slag
Halveer het citroengras in de breedte. Snijd het zachte deel van het harde deel. Bewaar beide.. Breng 200 ml kokosmelk samen met 150 ml water, de hardere steeltjes (bovenste helften) van het citroengras, de laurierblaadjes en steranijs aan de kook. Snijd ondertussen het vlees in blokjes van 3 cm, bestrooi royaal met zout en voeg toe aan het vocht. Laat ca. 1 ½ uur met de deksel op de pan op laag vuur koken tot het vlees zacht is. Schep af en toe het schuim eraf.
Kneus ondertussen de kardemompeulen met het lemmet van een mes en haal de zaadjes eruit. Verhit een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur en rooster de kardemom-, koriander-, komijnzaadjes, de kruidnagels, peperkorrels en chilivlokken tot ze beginnen te geuren. Dit duurt 4-5 min. Laat afkoelen op een bord. Schep samen met de kaneel in een vijzel en stamp en wrijf tot een fijne poeder. Schep de specerijen eruit en bewaar apart.
Snijd ondertussen het zachte deel van de stengels citroengras in flinterdunne ringen. Schil en snijd de laos in zo dun mogelijke plakken. Snijd de sjalot in dunne ringen en de knoflook in plakjes. Halveer de rode peper en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees grof. Rooster ook het citroengras, de laos, knoflook, sjalotten en peper 7-8 min. op middelhoog vuur. Of totdat ze beginnen te bruinen. Schep af en toe om.
Schep de helft van het sjalottenmengsel met het zout in de vijzel en stamp en wrijf fijn. Voeg de rest toe en stamp en wrijf tot een pasta. Voeg de specerijen, garnalenpasta en het water toe en meng goed door. Voeg zo nodig beetje bij beetje extra water toe. Je kunt in plaats van een vijzel ook een kleine keukenmachine gebruiken.
Schil en snijd de aardappelen in gelijke stukken van ca. 3 cm. Snijd de ui in 6 parten en de parten weer in de lengte door. Breng 450 ml kokosmelk in een wok aan de kook op middelhoog vuur. Doe de currypasta erbij en laat 3-4 min. op hoog vuur inkoken en indikken. Voeg de rest van de kokosmelk toe en verwarm op laag vuur.
Neem de stukken vlees met een tang uit de pan en voeg toe aan de curry. Voeg ook de aardappelen, tamarindepasta, vissaus en kokosbloesemsuiker toe. Schenk de vleesbouillon door een zeef erbij (de steranijs en laurierblad mogen er ook bij) en laat op middelhoog vuur nog 10 min. koken. Voeg de ui toe en kook nog 10 min. Voeg de pinda’s toe en verwarm kort mee.
Massaman curry
Don't worry, het is altijd tijd voor curry. Zeker als er massaman curry op het menu staat.
hoofdgerecht
null personen
895 kcal
75 min. bereiden
90 min. wachten
Aan de slag
Halveer het citroengras in de breedte. Snijd het zachte deel van het harde deel. Bewaar beide.. Breng 200 ml kokosmelk samen met 150 ml water, de hardere steeltjes (bovenste helften) van het citroengras, de laurierblaadjes en steranijs aan de kook. Snijd ondertussen het vlees in blokjes van 3 cm, bestrooi royaal met zout en voeg toe aan het vocht. Laat ca. 1 ½ uur met de deksel op de pan op laag vuur koken tot het vlees zacht is. Schep af en toe het schuim eraf.
Kneus ondertussen de kardemompeulen met het lemmet van een mes en haal de zaadjes eruit. Verhit een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur en rooster de kardemom-, koriander-, komijnzaadjes, de kruidnagels, peperkorrels en chilivlokken tot ze beginnen te geuren. Dit duurt 4-5 min. Laat afkoelen op een bord. Schep samen met de kaneel in een vijzel en stamp en wrijf tot een fijne poeder. Schep de specerijen eruit en bewaar apart.
Snijd ondertussen het zachte deel van de stengels citroengras in flinterdunne ringen. Schil en snijd de laos in zo dun mogelijke plakken. Snijd de sjalot in dunne ringen en de knoflook in plakjes. Halveer de rode peper en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees grof. Rooster ook het citroengras, de laos, knoflook, sjalotten en peper 7-8 min. op middelhoog vuur. Of totdat ze beginnen te bruinen. Schep af en toe om.
Schep de helft van het sjalottenmengsel met het zout in de vijzel en stamp en wrijf fijn. Voeg de rest toe en stamp en wrijf tot een pasta. Voeg de specerijen, garnalenpasta en het water toe en meng goed door. Voeg zo nodig beetje bij beetje extra water toe. Je kunt in plaats van een vijzel ook een kleine keukenmachine gebruiken.
Schil en snijd de aardappelen in gelijke stukken van ca. 3 cm. Snijd de ui in 6 parten en de parten weer in de lengte door. Breng 450 ml kokosmelk in een wok aan de kook op middelhoog vuur. Doe de currypasta erbij en laat 3-4 min. op hoog vuur inkoken en indikken. Voeg de rest van de kokosmelk toe en verwarm op laag vuur.
Neem de stukken vlees met een tang uit de pan en voeg toe aan de curry. Voeg ook de aardappelen, tamarindepasta, vissaus en kokosbloesemsuiker toe. Schenk de vleesbouillon door een zeef erbij (de steranijs en laurierblad mogen er ook bij) en laat op middelhoog vuur nog 10 min. koken. Voeg de ui toe en kook nog 10 min. Voeg de pinda’s toe en verwarm kort mee.
achtergrondinfo:
combinatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
3 stengels koelverse sereh citroengras
800 ml kokosmelk
150 ml water
3 laurierbladen
2 steranijsjes
800 g ribrunderlappen
5 kardemompeulen
2 tl korianderzaad
2 tl komijnzaad
4 kruidnagels
½ tl witte peperkorrels
1 tl chilivlokken
1 tl gemalen kaneel
15 g verse laoswortel (galangal)
75 g sjalotten
5 tenen knoflook
1 rode peper
1 tl zout
½ tl garnalenpasta in potje
2 el water
200 g vastkokende aardappelen
200 g zoete aardappelen
1 zoete ui
1 el tamarindepasta
1 el vissaus
2 el kokosbloesemsuiker
50 g ongezouten pinda's
Dit heb je nodig
vijzel