Bloemkoolovenschotel met gehakt en prei
Zet de bloemetjes buiten met deze bloemkoolschotel met gehakt.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de knoflook fijn. Snijd de bloemkool in kleine roosjes.
Verhit ⅕ van de boter in een grote hapjespan en fruit de prei 2 min. op middelhoog vuur. Voeg het gehakt en de bloemkool toe en bak in 5 min. rul. Bak de laatste 2 min. de knoflook mee. Breng op smaak met peper en zout.
Maak ondertussen de kaassaus. Smelt de rest van de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe en roer glad met een garde (roux). Laat 3 min. garen op laag vuur en voeg dan al roerend de melk toe (bechamel). Breng aan de kook en laat de bechamel op laag vuur al roerend 2-3 min. koken tot een dikke saus.
Rasp ondertussen de kaas fijn. Voeg de nootmuskaat en de helft van de kaas toe aan de bechamel. Roer tot de kaas is gesmolten en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem van de ingevette ovenschaal. Verdeel het gehakt-bloemkoolmengsel hierover en de rest van de aardappelschijfjes. Schenk de kaassaus erover. Bestrooi met de rest van de kaas.
Bak de ovenschotel in 35 min. goudbruin en gaar in het midden van de voorverwarmde oven. Dek de schotel eventueel af met aluminiumfolie om bruinkleuring tegen te gaan.
Bloemkoolovenschotel met gehakt en prei
Zet de bloemetjes buiten met deze bloemkoolschotel met gehakt.
hoofdgerecht
null personen
765 kcal
25 min. bereiden
35 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de knoflook fijn. Snijd de bloemkool in kleine roosjes.
Verhit ⅕ van de boter in een grote hapjespan en fruit de prei 2 min. op middelhoog vuur. Voeg het gehakt en de bloemkool toe en bak in 5 min. rul. Bak de laatste 2 min. de knoflook mee. Breng op smaak met peper en zout.
Maak ondertussen de kaassaus. Smelt de rest van de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe en roer glad met een garde (roux). Laat 3 min. garen op laag vuur en voeg dan al roerend de melk toe (bechamel). Breng aan de kook en laat de bechamel op laag vuur al roerend 2-3 min. koken tot een dikke saus.
Rasp ondertussen de kaas fijn. Voeg de nootmuskaat en de helft van de kaas toe aan de bechamel. Roer tot de kaas is gesmolten en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem van de ingevette ovenschaal. Verdeel het gehakt-bloemkoolmengsel hierover en de rest van de aardappelschijfjes. Schenk de kaassaus erover. Bestrooi met de rest van de kaas.
Bak de ovenschotel in 35 min. goudbruin en gaar in het midden van de voorverwarmde oven. Dek de schotel eventueel af met aluminiumfolie om bruinkleuring tegen te gaan.
combinatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
2 tenen knoflook
1 bloemkool
50 g ongezouten roomboter
200 g fijngesneden prei
300 g rundergehakt
40 g tarwebloem
400 ml volle melk
200 g belegen kaas
½ tl gemalen nootmuskaat
600 g aardappelschijfjes
Dit heb je nodig
rasp
ovenschaal (30 x 20 cm, ingevet)