Turkse dürüm döner
Turkse dürüm döner from scratch maken? Dan moet je bij dit recept zijn!
Aan de slag
Meng in een kom het gehakt met ⅔ van het zout, komijn, oregano, knoflookpoeder, aleppo, yoghurt en melk met schone handen tot goed gemengd geheel. Vorm tot een ‘worst’ van ca. 20 cm.
Leg de worst op een stuk vershoudfolie en wikkel hem strak in door de zijkanten te draaien als een toffee. Leg de worst 1 uur in de koelkast. Leg hem daarna 4 uur tot 8 uur (1 nacht) in de vriezer.
Meng 1 uur voordat het vlees uit de vriezer gaat voor het brood de bloem met de rest van het zout en de gist. Giet het warme water erbij en meng met een vork totdat dat niet meer makkelijk gaat. Voeg eventueel 1 el water extra toe als het mengsel te droog blijft. Kneed met de hand 5-8 min. verder, tot een soepel deeg ontstaat en vorm het tot een bol.
Besprenkel de bodem van een ruime kom met wat water en leg het deeg erin. Besprenkel de bovenkant ook met wat water. Dek de kom af met een schone theedoek en laat ca. 45 min. rijzen.
Bestuif het werkblad met wat bloem. Vorm een rol van het deeg en snijd het in 4 gelijke stukken. Dek af met een schone, vochtige theedoek zodat het deeg niet uitdroogt en laat het nog 15 min. rusten.
Snijd ondertussen de rode ui in dunne halve ringen en bestrooi met de sumak en eventueel zout. Snijd de tomaten in blokjes. Neem het vlees uit de vriezer en laat 10 min. ontdooien.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur. Neem 1 stuk deeg en bestuif de boven- en onderkant met bloem. Rol met een deegroller uit tot een zo dun mogelijke ronde plak.
Bak de lavash 45 sec. per kant. Bak niet te lang, want dan wordt het knapperig in plaats van zacht. Leg het gebakken brood op een theedoek en dek af met een tweede theedoek tot gebruik.
Snijd het vlees, nog grotendeels bevroren, in de breedte in zo dun mogelijke plakjes met een scherp mes.
Verhit de helft van de boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Verdeel plakjes van het vlees in een enkele laag over de pan en bak in ca. 1 min. per kant bruin en gaar. Herhaal met de rest van de boter en de rest van het vlees.
Verdeel de sla, plakjes vlees, tomaat, rode ui en knoflooksaus over de lavashbroden. Rol strak op en serveer.
Turkse dürüm döner
Turkse dürüm döner from scratch maken? Dan moet je bij dit recept zijn!
hoofdgerecht
null personen
610 kcal
45 min. bereiden
300 min. wachten
Aan de slag
Meng in een kom het gehakt met ⅔ van het zout, komijn, oregano, knoflookpoeder, aleppo, yoghurt en melk met schone handen tot goed gemengd geheel. Vorm tot een ‘worst’ van ca. 20 cm.
Leg de worst op een stuk vershoudfolie en wikkel hem strak in door de zijkanten te draaien als een toffee. Leg de worst 1 uur in de koelkast. Leg hem daarna 4 uur tot 8 uur (1 nacht) in de vriezer.
Meng 1 uur voordat het vlees uit de vriezer gaat voor het brood de bloem met de rest van het zout en de gist. Giet het warme water erbij en meng met een vork totdat dat niet meer makkelijk gaat. Voeg eventueel 1 el water extra toe als het mengsel te droog blijft. Kneed met de hand 5-8 min. verder, tot een soepel deeg ontstaat en vorm het tot een bol.
Besprenkel de bodem van een ruime kom met wat water en leg het deeg erin. Besprenkel de bovenkant ook met wat water. Dek de kom af met een schone theedoek en laat ca. 45 min. rijzen.
Bestuif het werkblad met wat bloem. Vorm een rol van het deeg en snijd het in 4 gelijke stukken. Dek af met een schone, vochtige theedoek zodat het deeg niet uitdroogt en laat het nog 15 min. rusten.
Snijd ondertussen de rode ui in dunne halve ringen en bestrooi met de sumak en eventueel zout. Snijd de tomaten in blokjes. Neem het vlees uit de vriezer en laat 10 min. ontdooien.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur. Neem 1 stuk deeg en bestuif de boven- en onderkant met bloem. Rol met een deegroller uit tot een zo dun mogelijke ronde plak.
Bak de lavash 45 sec. per kant. Bak niet te lang, want dan wordt het knapperig in plaats van zacht. Leg het gebakken brood op een theedoek en dek af met een tweede theedoek tot gebruik.
Snijd het vlees, nog grotendeels bevroren, in de breedte in zo dun mogelijke plakjes met een scherp mes.
Verhit de helft van de boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Verdeel plakjes van het vlees in een enkele laag over de pan en bak in ca. 1 min. per kant bruin en gaar. Herhaal met de rest van de boter en de rest van het vlees.
Verdeel de sla, plakjes vlees, tomaat, rode ui en knoflooksaus over de lavashbroden. Rol strak op en serveer.
combinatietip:
algemeen:
achtergrondinfo:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
500 g rundergehakt
1½ tl zout
½ tl gemalen komijn
½ tl gedroogde oregano
½ tl knoflookpoeder
½ tl aleppo peper
2 el volle yoghurt
1 el volle melk
200 g bloem
1 tl gedroogde gist
100 ml warm water
1 rode ui
½ tl sumak
3 tomaten
40 g ongezouten roomboter
100 g ijsbergsla
4 el knoflooksaus
Dit heb je nodig
vershoudfolie
schone theedoek
deegroller