Geroosterde bloemkool met parmezaan en gremolata
Wist je dat bloemkolen stuk voor stuk met de hand worden geoogst? En na de oogst maken wij er met liefde deze geroosterde bloemkool met parmezaan en gremolata van!
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat de stelen en bladeren aan de bloemkool zitten, maar snijd een klein stukje van de onderkant van de bloemkool, zodat hij straks mooi rechtop kan staan. Breng een ruime pan met het water en het zout aan de kook. Plaats de bloemkool met behulp van een schuimspaan voorzichtig in de pan en kook 5 min. Neem uit de pan en laat 5 min. afkoelen. Dep droog met een schone theedoek.
Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas en meng met de ricotta en olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
Leg de bloemkool in het midden van een met bakpapier beklede bakplaat en bedek de kool rondom met het parmezaan- ricottamengsel (niet de stelen en bladeren). Bak de kool in het midden van de oven in 15-20 min. goudbruin.
Maak ondertussen de gremolata: snijd de peterselie en knoflook zo fijn mogelijk. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Meng de peterselie, knoflook en het citroenrasp door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Snijd de citroen in parten.
Neem de bloemkool uit de oven en leg op een bord. Verdeel een deel van de gremolata erover, serveer de rest in een bakje ernaast, samen met de citroenparten.
Geroosterde bloemkool met parmezaan en gremolata
Wist je dat bloemkolen stuk voor stuk met de hand worden geoogst? En na de oogst maken wij er met liefde deze geroosterde bloemkool met parmezaan en gremolata van!
bijgerecht
null personen
260 kcal
30 min. bereiden
20 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat de stelen en bladeren aan de bloemkool zitten, maar snijd een klein stukje van de onderkant van de bloemkool, zodat hij straks mooi rechtop kan staan. Breng een ruime pan met het water en het zout aan de kook. Plaats de bloemkool met behulp van een schuimspaan voorzichtig in de pan en kook 5 min. Neem uit de pan en laat 5 min. afkoelen. Dep droog met een schone theedoek.
Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas en meng met de ricotta en olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
Leg de bloemkool in het midden van een met bakpapier beklede bakplaat en bedek de kool rondom met het parmezaan- ricottamengsel (niet de stelen en bladeren). Bak de kool in het midden van de oven in 15-20 min. goudbruin.
Maak ondertussen de gremolata: snijd de peterselie en knoflook zo fijn mogelijk. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Meng de peterselie, knoflook en het citroenrasp door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Snijd de citroen in parten.
Neem de bloemkool uit de oven en leg op een bord. Verdeel een deel van de gremolata erover, serveer de rest in een bakje ernaast, samen met de citroenparten.
serveertip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1½ kg bloemkool
4½ l water
1 el zout
125 g Parmezaanse kaas
100 g ricotta
1 el milde olijfolie
15 g verse platte peterselie
1 teen knoflook
1 citroen
Dit heb je nodig
bakpapier