Aardappelgratin met truffel
Aardappelgratin is voor velen onweerstaanbaar. En met truffel is-ie nóg meer geliefd!
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Pel de tenen knoflook en pel en snijd de sjalotten in parten. Doe samen met de slagroom, melk en het laurierblaadje in een steelpan. Breng aan de kook en verwarm 20 min. op laag vuur tegen de kook aan.
Boen de aardappelen goed schoon en snijd of schaaf ze met een mandoline, dunschiller, kaasschaaf of keukenmachine in zo dun mogelijke plakjes. Rasp de kazen.
Zet het vuur uit, verwijder de laurier en pureer met de staafmixer het slagroommengsel tot een egale saus. Breng op smaak met het zout, de versgemalen peper en de truffelolie.
Verdeel de aardappelplakjes rechtop in rijen als waaiers in over de ovenschaal. Schenk het slagroommengsel erover en bestrooi met de geraspte kazen. Bak de aardappelgratin onder het midden van de oven in ca. 1 uur goudgeel en gaar. Dek na 35 min. losjes af met aluminiumfolie zodat de gratin niet te donker wordt. Controleer na 50 min. of de gratin gaar is. Dit is het geval als je er gemakkelijk helemaal een mes in kunt steken.
Aardappelgratin met truffel
Aardappelgratin is voor velen onweerstaanbaar. En met truffel is-ie nóg meer geliefd!
bijgerecht
null personen
615 kcal
25 min. bereiden
60 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Pel de tenen knoflook en pel en snijd de sjalotten in parten. Doe samen met de slagroom, melk en het laurierblaadje in een steelpan. Breng aan de kook en verwarm 20 min. op laag vuur tegen de kook aan.
Boen de aardappelen goed schoon en snijd of schaaf ze met een mandoline, dunschiller, kaasschaaf of keukenmachine in zo dun mogelijke plakjes. Rasp de kazen.
Zet het vuur uit, verwijder de laurier en pureer met de staafmixer het slagroommengsel tot een egale saus. Breng op smaak met het zout, de versgemalen peper en de truffelolie.
Verdeel de aardappelplakjes rechtop in rijen als waaiers in over de ovenschaal. Schenk het slagroommengsel erover en bestrooi met de geraspte kazen. Bak de aardappelgratin onder het midden van de oven in ca. 1 uur goudgeel en gaar. Dek na 35 min. losjes af met aluminiumfolie zodat de gratin niet te donker wordt. Controleer na 50 min. of de gratin gaar is. Dit is het geval als je er gemakkelijk helemaal een mes in kunt steken.
combinatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
4 tenen knoflook
100 g sjalotten
250 ml verse slagroom
75 ml volle melk
1 laurierblad
1 kg AH Excellent gourmande iets kruimige aardappel
100 g Zwitserse Gruyère
50 g Parmezaanse kaas
1 tl zout
½ tl versgemalen peper
2 tl olijfolie met truffelaroma
Dit heb je nodig
dunschiller, keukenmachine of mandoline
staafmixer
ovenschaal (20 x 20 cm, ingevet)