Brabants worstenbrood van Houben
Worstenbroodjes, échte kei lekkere Brabantse worstenbroodjes; helemaal zelfgemaakt.
45 min. bereiden / 12 min. oventijd / 1 uur 35 min. wachten
12 ingrediënten
Aan de slag
Laat de boter op kamertemperatuur komen. Doe de bloem, suiker, gist en melk in een kom. Kneed het deeg met de hand 3 min. door. Voeg de boter in stukjes en de helft van het zout toe. Kneed het deeg nog 7 min. door. Voeg, als het deeg te droog is, wat extra melk of boter toe. Is het te plakkerig, kneed dan iets langer.
Verdeel het deeg in 10 porties en rol tussen je handpalmen tot balletjes. Leg ze op een met bloem bestoven bakplaat en dek af met vershoudfolie. Laat op een tochtvrije plek 25 min. rijzen.
Meng in een kom het gehakt, het paneermeel, de helft van de eieren, de nootmuskaat, de peper en de rest van het zout. Verdeel het gehaktmengsel in 10 porties en rol 10 worstjes van 10-15 cm lang. Rol elk deegballetje met de deegroller uit tot een ovaal lapje dat iets groter is dan de worstjes.
Leg telkens een worstje in het midden van het stukje deeg. Vouw de korte kanten van het deeg naar binnen, en vouw de onder- en bovenkant dicht. Laat iets overlappen en knijp het deeg met je duim en wijsvinger dicht.
Leg de broodjes met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met vershoudfolie en laat 1 uur op een warme plek rijzen. Verwarm na 30 min. de oven voor op 230 °C
Klop het laatste ei met het water los in een kommetje. Bestrijk de bovenkant van de broodjes met het ei. Bak ze in het midden van de oven in ca. 12 min. goudbruin en gaar. Laat 10 min. rusten. Eet warm of koud.
Brabants worstenbrood van Houben
Worstenbroodjes, échte kei lekkere Brabantse worstenbroodjes; helemaal zelfgemaakt.
null porties
220 kcal
45 min. bereiden
95 min. wachten
12 min. oventijd
Aan de slag
Laat de boter op kamertemperatuur komen. Doe de bloem, suiker, gist en melk in een kom. Kneed het deeg met de hand 3 min. door. Voeg de boter in stukjes en de helft van het zout toe. Kneed het deeg nog 7 min. door. Voeg, als het deeg te droog is, wat extra melk of boter toe. Is het te plakkerig, kneed dan iets langer.
Verdeel het deeg in 10 porties en rol tussen je handpalmen tot balletjes. Leg ze op een met bloem bestoven bakplaat en dek af met vershoudfolie. Laat op een tochtvrije plek 25 min. rijzen.
Meng in een kom het gehakt, het paneermeel, de helft van de eieren, de nootmuskaat, de peper en de rest van het zout. Verdeel het gehaktmengsel in 10 porties en rol 10 worstjes van 10-15 cm lang. Rol elk deegballetje met de deegroller uit tot een ovaal lapje dat iets groter is dan de worstjes.
Leg telkens een worstje in het midden van het stukje deeg. Vouw de korte kanten van het deeg naar binnen, en vouw de onder- en bovenkant dicht. Laat iets overlappen en knijp het deeg met je duim en wijsvinger dicht.
Leg de broodjes met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met vershoudfolie en laat 1 uur op een warme plek rijzen. Verwarm na 30 min. de oven voor op 230 °C
Klop het laatste ei met het water los in een kommetje. Bestrijk de bovenkant van de broodjes met het ei. Bak ze in het midden van de oven in ca. 12 min. goudbruin en gaar. Laat 10 min. rusten. Eet warm of koud.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
40 g ongezouten roomboter
220 g tarwebloem
½ tl kristalsuiker
7 g gedroogde gist
100 ml volle melk
1 tl zout
400 g half om half gehakt
1 el paneermeel
2 middelgrote scharreleieren
½ tl gemalen nootmuskaat
½ tl zwarte peper
1 el kraanwater
Dit heb je nodig
vershoudfolie
deegroller
bakpapier