Brabantse worstenbroodjes
Ooit iemand nee horen zeggen tegen een worstenbroodje? Niet? Dat snappen wij héél goed.
45 min. bereiden / 20 min. oventijd / 1 uur 30 min. wachten
11 ingrediënten
Aan de slag
Smelt in een pannetje of de magnetron de boter. Meng in een kom de bloem, suiker, gist en 1 tl. zout. Voeg de gesmolten boter en 2/3 van het handwarme water toe en meng alles met de hand of met mixer met deeghaken tot samenhangend deeg. Voeg al mengend geleidelijk de rest van het handwarme water toe. Kneed het deeg ca. 10 min. goed door op het aanrecht tot het soepel en elastisch is. Leg het deeg in een kom en dek deze af met folie. Laat op warme plaats ca. 1 uur rijzen tot volume 2 tot 3 keer zo groot is. Meng het gehakt met de nootmuskaat, gemberpoeder en koriander, wat peper en zout. Verdeel het gehakt in 12 gelijke porties en vorm tot worstjes van ca. 12 cm. Leg de gehaktworstjes tot gebruik afgedekt in koelkast. Neem het deeg uit de kom, kneed het een keer door en verdeel in 12 gelijke porties. Vorm de porties deeg tot bolletjes en leg deze op een schaal of grote borden. Dek losjes af met vershoudfolie en laat nog ca. 30 min. rijzen.
Verwarm de oven voor op 225 °C. Vet de bakplaat in. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol de bolletjes deeg uit tot lapjes van ca. 15 x 18 cm. Leg aan de korte kanten gehaktworstjes. Vouw de zijkanten ca. 1 cm over vulling en rol de deeglapjes op. Leg de worstenbroodjes met de naad naar beneden op bakplaat. Splits het ei, klop de eierdooier los en bestrijk de bovenkant van broodjes. Bak de broodjes in midden van oven in ca. 20 min. goudbruin en gaar.
Deeg maken
Instructievideo - 01:24 min.
Brabantse worstenbroodjes
Ooit iemand nee horen zeggen tegen een worstenbroodje? Niet? Dat snappen wij héél goed.
null porties
240 kcal
45 min. bereiden
90 min. wachten
20 min. oventijd
Aan de slag
Smelt in een pannetje of de magnetron de boter. Meng in een kom de bloem, suiker, gist en 1 tl. zout. Voeg de gesmolten boter en 2/3 van het handwarme water toe en meng alles met de hand of met mixer met deeghaken tot samenhangend deeg. Voeg al mengend geleidelijk de rest van het handwarme water toe. Kneed het deeg ca. 10 min. goed door op het aanrecht tot het soepel en elastisch is. Leg het deeg in een kom en dek deze af met folie. Laat op warme plaats ca. 1 uur rijzen tot volume 2 tot 3 keer zo groot is. Meng het gehakt met de nootmuskaat, gemberpoeder en koriander, wat peper en zout. Verdeel het gehakt in 12 gelijke porties en vorm tot worstjes van ca. 12 cm. Leg de gehaktworstjes tot gebruik afgedekt in koelkast. Neem het deeg uit de kom, kneed het een keer door en verdeel in 12 gelijke porties. Vorm de porties deeg tot bolletjes en leg deze op een schaal of grote borden. Dek losjes af met vershoudfolie en laat nog ca. 30 min. rijzen.
Verwarm de oven voor op 225 °C. Vet de bakplaat in. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol de bolletjes deeg uit tot lapjes van ca. 15 x 18 cm. Leg aan de korte kanten gehaktworstjes. Vouw de zijkanten ca. 1 cm over vulling en rol de deeglapjes op. Leg de worstenbroodjes met de naad naar beneden op bakplaat. Splits het ei, klop de eierdooier los en bestrijk de bovenkant van broodjes. Bak de broodjes in midden van oven in ca. 20 min. goudbruin en gaar.
bereidingstip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
10 g ongezouten roomboter
500 g tarwebloem
1 el kristalsuiker
1 zakje gedroogde gist
1 tl zout
250 ml water
500 g half-om-halfgehakt
1 snufje gedroogde nootmuskaat
1 snufje gemalen gember
1 snufje Ketoembar gemalen koriander
1 middelgroot scharrelei