Bramen-ijstaart met pistachenoten
Het is misschien een klassieker, die ijstaart, maar lekker is-ie wel!
Aan de slag
Laat 75 g suiker met het water in een steelpan op laag vuur oplossen. Laat de siroop koken tot deze goudbruin kleurt (karamelliseren). Leg ondertussen een stuk bakpapier op een bord en verdeel er 50 g pistachenoten over. Schenk de karamel erover. Laat ca. 30 min. afkoelen. Hak de notenkaramel met een keukenmes in kleine stukjes en doe in een kom. Hak de chocolade in kleine stukjes en doe in een andere kom.
Bekleed het cakeblik met bakpapier en laat de randen ruim overhangen. Die heb je straks nodig om het ijs af te dekken. Neem het ijs uit de vriezer. Stort het op een snijplank en snijd het in plakken van 1½ cm dik. Bedek de bodem van het cakeblik met plakken ijs. Duw met de bolle kant van een lepel tot een egale laag. Verdeel er 2/7 van de jam over en bestrooi met de chocolade. Bedek met plakken ijs en druk weer aan tot een egale laag. Verdeel er 2/5 van de rest van de jam over en bedek weer met ijs. Druk aan. Verdeel er de rest van de jam over en bestrooi met de pistachenotenkaramel. Dek af met de rest van het ijs. Vouw het bakpapier over het ijs en zet het minimaal 1½ uur in de vriezer.
Verwarm de ontdooide bramen met de rest van de suiker in een steelpan op laag vuur, tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen. Hak de rest van de pistachenoten in stukjes. Stort de ijstaart op een schaal en verwijder het bakpapier. Verdeel de bramen en pistachenootjes erover. Serveer direct.
Bramen-ijstaart met pistachenoten
Het is misschien een klassieker, die ijstaart, maar lekker is-ie wel!
nagerecht
null personen
340 kcal
25 min. bereiden
120 min. wachten
Aan de slag
Laat 75 g suiker met het water in een steelpan op laag vuur oplossen. Laat de siroop koken tot deze goudbruin kleurt (karamelliseren). Leg ondertussen een stuk bakpapier op een bord en verdeel er 50 g pistachenoten over. Schenk de karamel erover. Laat ca. 30 min. afkoelen. Hak de notenkaramel met een keukenmes in kleine stukjes en doe in een kom. Hak de chocolade in kleine stukjes en doe in een andere kom.
Bekleed het cakeblik met bakpapier en laat de randen ruim overhangen. Die heb je straks nodig om het ijs af te dekken. Neem het ijs uit de vriezer. Stort het op een snijplank en snijd het in plakken van 1½ cm dik. Bedek de bodem van het cakeblik met plakken ijs. Duw met de bolle kant van een lepel tot een egale laag. Verdeel er 2/7 van de jam over en bestrooi met de chocolade. Bedek met plakken ijs en druk weer aan tot een egale laag. Verdeel er 2/5 van de rest van de jam over en bedek weer met ijs. Druk aan. Verdeel er de rest van de jam over en bestrooi met de pistachenotenkaramel. Dek af met de rest van het ijs. Vouw het bakpapier over het ijs en zet het minimaal 1½ uur in de vriezer.
Verwarm de ontdooide bramen met de rest van de suiker in een steelpan op laag vuur, tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen. Hak de rest van de pistachenoten in stukjes. Stort de ijstaart op een schaal en verwijder het bakpapier. Verdeel de bramen en pistachenootjes erover. Serveer direct.
variatietip:
bewaartip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
100 g kristalsuiker
50 ml water
95 g gepelde (ongezouten) pistachenootjes
100 g witte chocolade met crisped rice
2 l vanilleroomijs
7 el bramenjam
250 g diepvries bramen
Dit heb je nodig
bakpapier
cakeblik (2 liter)