Pruimentaart
De Chinese 5-kruidenpoeder geeft deze frisse zomertaart een spicy touch.
Aan de slag
Smelt de boter in een steelpan en voeg 100 ml melk en het water toe. Verwarm tot het mengsel lauwwarm is. Zeef de broodmix boven een kom, voeg 25 g suiker en het botermengsel toe. Kneed tot een soepel deeg en bestuif met bloem. Laat het deeg afgedekt met een vochtige theedoek op een warme plaats 1 uur rijzen.
Halveer ondertussen voor de taartvulling de pruimen en verwijder de pitten. Schil en rasp de gember. Rasp de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit. Doe de pruimen, gember, het sinaasappelrasp en -sap, 75 g suiker en 5 spices in een pan en breng aan de kook. Laat 10 min. zachtjes koken. Roer regelmatig.
Meng de maizena met 2 el water en voeg al roerend toe aan de pruimencompote totdat deze is ingedikt. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen. Verwarm ondertussen voor de custard de rest van de melk en klop het custardpoeder en de rest van de suiker erdoor. Laat op laag vuur 3 min. al roerend zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen. Roer regelmatig door zodat er geen vel ontstaat. Verwarm de oven voor op 175 ˚C.
Bestuif het werkblad en de deegbal met bloem en rol de rol de helft van het deeg uit tot een cirkel met 33 cm ø. Bestuif het werkblad en de deegbal met bloem en rol de rol de helft van het deeg uit tot een cirkel met 33 cm ø. Leg in de quichevorm en druk de randen goed aan. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Schep eerst de custard in de quichevorm en dan de pruimenvulling erbovenop. Verdeel de rest van het deeg in twee delen. Rol de ene helft uit tot een rechthoek van 40 cm lengte. Snijd 12 linten van een 1/2 cm en vlecht er 4 vlechten van. Rol de rest van het deeg uit tot een rechthoek met een lengte van 28 cm. Snijd vier stroken van 4 cm en vier stroken van 2 cm. Steek met een uitsteekvormpje leuke vormpjes (bijvoorbeeld vlindertjes of bloemen) uit van de restjes deeg. Leg de repen en 2 vlechten in een gewoven ruitpatroon op de taart. Leg de andere twee vlechten op de rand van de taart. Leg de vlinders er random bovenop en bak de taart in het midden van de oven in ca. 40 min. goudbruin en gaar. Laat iets afkoelen voor je hem aansnijdt.
Pruimentaart
De Chinese 5-kruidenpoeder geeft deze frisse zomertaart een spicy touch.
nagerecht
null personen
200 kcal
60 min. bereiden
60 min. wachten
40 min. oventijd
Aan de slag
Smelt de boter in een steelpan en voeg 100 ml melk en het water toe. Verwarm tot het mengsel lauwwarm is. Zeef de broodmix boven een kom, voeg 25 g suiker en het botermengsel toe. Kneed tot een soepel deeg en bestuif met bloem. Laat het deeg afgedekt met een vochtige theedoek op een warme plaats 1 uur rijzen.
Halveer ondertussen voor de taartvulling de pruimen en verwijder de pitten. Schil en rasp de gember. Rasp de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit. Doe de pruimen, gember, het sinaasappelrasp en -sap, 75 g suiker en 5 spices in een pan en breng aan de kook. Laat 10 min. zachtjes koken. Roer regelmatig.
Meng de maizena met 2 el water en voeg al roerend toe aan de pruimencompote totdat deze is ingedikt. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen. Verwarm ondertussen voor de custard de rest van de melk en klop het custardpoeder en de rest van de suiker erdoor. Laat op laag vuur 3 min. al roerend zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen. Roer regelmatig door zodat er geen vel ontstaat. Verwarm de oven voor op 175 ˚C.
Bestuif het werkblad en de deegbal met bloem en rol de rol de helft van het deeg uit tot een cirkel met 33 cm ø. Bestuif het werkblad en de deegbal met bloem en rol de rol de helft van het deeg uit tot een cirkel met 33 cm ø. Leg in de quichevorm en druk de randen goed aan. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Schep eerst de custard in de quichevorm en dan de pruimenvulling erbovenop. Verdeel de rest van het deeg in twee delen. Rol de ene helft uit tot een rechthoek van 40 cm lengte. Snijd 12 linten van een 1/2 cm en vlecht er 4 vlechten van. Rol de rest van het deeg uit tot een rechthoek met een lengte van 28 cm. Snijd vier stroken van 4 cm en vier stroken van 2 cm. Steek met een uitsteekvormpje leuke vormpjes (bijvoorbeeld vlindertjes of bloemen) uit van de restjes deeg. Leg de repen en 2 vlechten in een gewoven ruitpatroon op de taart. Leg de andere twee vlechten op de rand van de taart. Leg de vlinders er random bovenop en bak de taart in het midden van de oven in ca. 40 min. goudbruin en gaar. Laat iets afkoelen voor je hem aansnijdt.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
25 g ongezouten roomboter
450 ml volle melk
100 ml kraanwater
250 g broodmix wit
150 g kristalsuiker
2 el tarwebloem
500 g verse pruimen
2 cm verse gember
1 medium handsinaasappel
2 tl vijfkruidenpoeder
2 el maizena
30 g custardpoeder
Dit heb je nodig
quichevorm met losse bodem (Ø 28 cm)
uitsteekvormpje bloem