Broodje bapao met gehakt
Zelfgemaakt zijn deze met gehakt gevulde bapao's het allerlekkerst.
Aan de slag
Doe het lauwwarme water in een kommetje en roer de kristalsuiker en gist erdoor. Laat 10 min. staan. Meng in een ruime kom de bloem, bakpoeder en het zout door elkaar. Schenk het gistmengsel erbij en kneed kort. Voeg de olie toe en kneed tot een samenhangend deeg.
Bestuif het werkblad en je handen met wat bloem, neem het deeg uit de kom en kneed 10 min. door tot een soepel deeg. Bestuif de kom met wat bloem en leg de bol deeg erin. Bedek met een schone theedoek en laat ca. 45 min. rijzen op een warme, tochtvrije plek.
Maak ondertussen de vulling. Snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn.
Verhit een hapjespan zonder olie of boter en bak het gehakt 2 min. op middelhoog vuur. Voeg de sjalotten, knoflook, gemberpoeder en sambal toe en bak ca. 5 min. Maak ondertussen een papje van het water en de maizena. Meng los met een vork. Voeg samen met de ketjap toe aan het gehakt bak nog 2-3 min. Laat het gehaktmengsel helemaal afkoelen.
Verdeel het gerezen deeg in 8 gelijke balletjes (per 8 stuks). Vorm met je duim een kuipje van de balletjes en vul elk balletje met 1 el gehaktmengsel. Knijp het deeg weer goed dicht. Vorm er mooie balletjes van. Laat ze afgedekt nog 45 min. verder rijzen.
Breng een laag water van 4 cm aan de kook in een pan en plaats de stoommand erboven. Knip stukjes bakpapier van ca. 8 x 8 cm en leg op de bodem van de stoommand. Zorg ervoor dat niet de hele bodem bedekt is, zodat de stoom ertussendoor kan. Leg er 3 à 4 bolletjes in. Bedek de deksel rondom met een schone theedoek (zodat er minder stoom ontsnapt) doe op de pan en stoom met de deksel op de pan in 15-20 min. gaar. Herhaal met de rest.
Knoflook snijden
Instructievideo - 00:57 min.
Broodje bapao met gehakt
Zelfgemaakt zijn deze met gehakt gevulde bapao's het allerlekkerst.
bijgerecht
null porties
190 kcal
50 min. bereiden
105 min. wachten
Aan de slag
Doe het lauwwarme water in een kommetje en roer de kristalsuiker en gist erdoor. Laat 10 min. staan. Meng in een ruime kom de bloem, bakpoeder en het zout door elkaar. Schenk het gistmengsel erbij en kneed kort. Voeg de olie toe en kneed tot een samenhangend deeg.
Bestuif het werkblad en je handen met wat bloem, neem het deeg uit de kom en kneed 10 min. door tot een soepel deeg. Bestuif de kom met wat bloem en leg de bol deeg erin. Bedek met een schone theedoek en laat ca. 45 min. rijzen op een warme, tochtvrije plek.
Maak ondertussen de vulling. Snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn.
Verhit een hapjespan zonder olie of boter en bak het gehakt 2 min. op middelhoog vuur. Voeg de sjalotten, knoflook, gemberpoeder en sambal toe en bak ca. 5 min. Maak ondertussen een papje van het water en de maizena. Meng los met een vork. Voeg samen met de ketjap toe aan het gehakt bak nog 2-3 min. Laat het gehaktmengsel helemaal afkoelen.
Verdeel het gerezen deeg in 8 gelijke balletjes (per 8 stuks). Vorm met je duim een kuipje van de balletjes en vul elk balletje met 1 el gehaktmengsel. Knijp het deeg weer goed dicht. Vorm er mooie balletjes van. Laat ze afgedekt nog 45 min. verder rijzen.
Breng een laag water van 4 cm aan de kook in een pan en plaats de stoommand erboven. Knip stukjes bakpapier van ca. 8 x 8 cm en leg op de bodem van de stoommand. Zorg ervoor dat niet de hele bodem bedekt is, zodat de stoom ertussendoor kan. Leg er 3 à 4 bolletjes in. Bedek de deksel rondom met een schone theedoek (zodat er minder stoom ontsnapt) doe op de pan en stoom met de deksel op de pan in 15-20 min. gaar. Herhaal met de rest.
combinatietip:
achtergrondinfo:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
125 ml lauw water
1½ tl kristalsuiker
3½ g instant gist
250 g tarwebloem
8 g bakpoeder
½ tl zout
1 el arachideolie
1 sjalot
2 tenen knoflook
150 g rundergehakt
½ tl gemberpoeder
½ el sambal badjak
1 el water
1 tl maizena
2 el ketjap manis
Dit heb je nodig
schone theedoek
stoommandje
bakpapier