Gepekelde fazant met cranberry-whiskysaus
Pekelen? Helemaal niet moeilijk! Het maakt deze fazant bovendien extra lekker.
Aan de slag
Begin ‘s ochtends al met het maken van de pekel (zoutbad). Snijd hiervoor de citroen in plakjes. Breng 500 ml water met het zout en de suiker aan de kook. Zet het vuur uit als zout en suiker zijn opgelost en voeg de citroen, laurierblaadjes, peperkorrels en 1½ liter water toe. Laat helemaal afkoelen in de koelkast. Leg de fazantdijen in de pekel en zorg dat ze onderstaan. Laat afgedekt 3 uur pekelen in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 140 °C. Neem de fazant uit de pekel en dep droog met keukenpapier. Bestrooi rondom met de bloem. Verhit de boter in de braadpan en braad de fazant in 2 delen op middelhoog vuur in 4 min. rondom bruin. Schil ondertussen de wortelmix en snijd in stukken. Snijd de uien in parten en de knoflook in plakjes. Neem de fazant uit de pan en fruit de wortel, ui en knoflook 4 min. in het achtergebleven bakvet. Voeg de kippenbouillon en de helft van de cranberry’s toe. Doe de fazantdijen terug in de pan. Doe de deksel op de pan, zet de pan in de oven en laat de fazant in ca. 25 min. gaar worden.
Neem de fazant uit de pan en laat afgedekt onder aluminiumfolie rusten. Schep de groenten met een schuimspaan uit de pan en houd warm in de oven op 120 °C, in een ovenvaste schaal afgedekt met aluminiumfolie. Maak ondertussen de saus. Zet de pan met bouillon op hoog vuur en roer met een houten lepel de aanbaksels los. Voeg de whisky, slagroom, peper en eventueel zout toe en laat al roerend 5 min. op middelhoog vuur koken.
Neem de pan van het vuur, schenk de inhoud in de beker van de staafmixer en pureer tot een gladde saus. Doe terug in de pan en roer de rest van de cranberry’s erdoor. Verwarm nog 5 min. Serveer de fazant met de groenten en de saus.
Gepekelde fazant met cranberry-whiskysaus
Pekelen? Helemaal niet moeilijk! Het maakt deze fazant bovendien extra lekker.
hoofdgerecht
null personen
590 kcal
40 min. bereiden
180 min. wachten
25 min. oventijd
Aan de slag
Begin ‘s ochtends al met het maken van de pekel (zoutbad). Snijd hiervoor de citroen in plakjes. Breng 500 ml water met het zout en de suiker aan de kook. Zet het vuur uit als zout en suiker zijn opgelost en voeg de citroen, laurierblaadjes, peperkorrels en 1½ liter water toe. Laat helemaal afkoelen in de koelkast. Leg de fazantdijen in de pekel en zorg dat ze onderstaan. Laat afgedekt 3 uur pekelen in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 140 °C. Neem de fazant uit de pekel en dep droog met keukenpapier. Bestrooi rondom met de bloem. Verhit de boter in de braadpan en braad de fazant in 2 delen op middelhoog vuur in 4 min. rondom bruin. Schil ondertussen de wortelmix en snijd in stukken. Snijd de uien in parten en de knoflook in plakjes. Neem de fazant uit de pan en fruit de wortel, ui en knoflook 4 min. in het achtergebleven bakvet. Voeg de kippenbouillon en de helft van de cranberry’s toe. Doe de fazantdijen terug in de pan. Doe de deksel op de pan, zet de pan in de oven en laat de fazant in ca. 25 min. gaar worden.
Neem de fazant uit de pan en laat afgedekt onder aluminiumfolie rusten. Schep de groenten met een schuimspaan uit de pan en houd warm in de oven op 120 °C, in een ovenvaste schaal afgedekt met aluminiumfolie. Maak ondertussen de saus. Zet de pan met bouillon op hoog vuur en roer met een houten lepel de aanbaksels los. Voeg de whisky, slagroom, peper en eventueel zout toe en laat al roerend 5 min. op middelhoog vuur koken.
Neem de pan van het vuur, schenk de inhoud in de beker van de staafmixer en pureer tot een gladde saus. Doe terug in de pan en roer de rest van de cranberry’s erdoor. Verwarm nog 5 min. Serveer de fazant met de groenten en de saus.
combinatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
½ citroen
500 ml kraanwater
110 g zout
50 g kristalsuiker
1½ l kraanwater
2 gedroogde laurierblaadjes
½ el peperkorrels
600 g diepvries wilde fazantdijen van de vakslager
1 el tarwebloem
50 g ongezouten roomboter
600 g regenboog wortelmix
2 uien
2 tenen knoflook
250 ml kippenbouillon van tablet
100 g gedroogde cranberry's
50 ml whisky
50 ml verse slagroom
Dit heb je nodig
keukenpapier
ovenvaste braadpan met deksel
aluminiumfolie
staafmixer met bakje