Stokbrood
Verwennerij voor het weekend: helemaal zelf je stokbrood bakken.
Aan de slag
Mix het water, de gist, de bloem en het zout ca. 8 min. op de laagste stand in de staande mixer tot een zacht en soepel deeg. Vet een kom in met de olie en doe het deeg erin. Dek af met vershoudfolie en laat 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld. Stort het deeg op een met bloem bestoven aanrecht en druk plat tot een rechthoek van 15 x 20 cm. Vouw de korte zijden naar binnen en leg het opgevouwen deeg terug in de kom. Laat nog 1 uur rijzen.
Neem het deeg uit de kom en verdeel het in 3 gelijke stukken. Duw elk stuk deeg uit tot een rechthoek en rol op in de lengte zodat je 3 stokbroden van ca. 30 cm lang krijgt. Leg de broden met de naad naar beneden en 10 cm uit elkaar op een met 2 vellen bakpapier beklede bakplaat. Trek het bakpapier tussen de broden omhoog zodat er twee golven in het papier ontstaan. Zo kan het brood niet aan elkaar vast blijven plakken. Bestrooi het deeg met weinig bloem, dek af met vershoudfolie en laat nog 1 uur rijzen tot het deeg bijna verdubbeld is. Verwarm ondertussen de oven voor op 230 °C.
Maak met een scherp mesje op elk brood een aantal schuine, ondiepe inkepingen. Plaats een ovenschaaltje met het kokende water onderin de oven. Bak de broden in het midden van de oven in ca. 20 min. goudbruin. Laat afkoelen op een rooster.
Brooddeeg maken
Instructievideo - 04:10 min.
Stokbrood
Verwennerij voor het weekend: helemaal zelf je stokbrood bakken.
null porties
660 kcal
30 min. bereiden
210 min. wachten
20 min. oventijd
Aan de slag
Mix het water, de gist, de bloem en het zout ca. 8 min. op de laagste stand in de staande mixer tot een zacht en soepel deeg. Vet een kom in met de olie en doe het deeg erin. Dek af met vershoudfolie en laat 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld. Stort het deeg op een met bloem bestoven aanrecht en druk plat tot een rechthoek van 15 x 20 cm. Vouw de korte zijden naar binnen en leg het opgevouwen deeg terug in de kom. Laat nog 1 uur rijzen.
Neem het deeg uit de kom en verdeel het in 3 gelijke stukken. Duw elk stuk deeg uit tot een rechthoek en rol op in de lengte zodat je 3 stokbroden van ca. 30 cm lang krijgt. Leg de broden met de naad naar beneden en 10 cm uit elkaar op een met 2 vellen bakpapier beklede bakplaat. Trek het bakpapier tussen de broden omhoog zodat er twee golven in het papier ontstaan. Zo kan het brood niet aan elkaar vast blijven plakken. Bestrooi het deeg met weinig bloem, dek af met vershoudfolie en laat nog 1 uur rijzen tot het deeg bijna verdubbeld is. Verwarm ondertussen de oven voor op 230 °C.
Maak met een scherp mesje op elk brood een aantal schuine, ondiepe inkepingen. Plaats een ovenschaaltje met het kokende water onderin de oven. Bak de broden in het midden van de oven in ca. 20 min. goudbruin. Laat afkoelen op een rooster.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
350 ml handwarm kraanwater
5 g gedroogde gist
550 g tarwebloem
10 g zout
1 tl traditionele olijfolie
500 ml kokend water
Dit heb je nodig
staande mixer met deeghaken
bakpapier